Egy igazi Network Computer (NC

A Google végre realizálta az Oracle vezérigazgatójának Larry Elisonnak álmát, aki közel tíz éve kitalálta a Network Computer fogalmát, csak épp nem tudta jól piacra vinni az ötletet. A Google-nak ez sikerülni látszik, fejlesztők tömegeinek küldött egy fekete jelzés nélküli netbookot, amelyen a Chrome operációs rendszert tesztelik.
A netbook kategória újragondolva

A magyarországi Google karácsonyi összejövetelén a Chrome OS-t futtató Cr-48 netbookot az újságírók a helyszínen, szabadon tesztelhették. Sajnos, hosszabb tesztre nem volt lehetőségem, de egy projektor segítségével könnyen ki lehetett próbálni.
A Googlenak sikerült áttörést hoznia a netbook kategória lényegi megértésében. Eddig a piacon netbook néven teljesen más specifikációjú gépeket árultak. Akár 250 GB adatot tárolhatunk, hurcolászhatunk magunkkal, nagy felbontású videókat játszhatunk le, de legtöbb esetben sem beépített 3G modem, sem gyors wifi kapcsolat nincs benne. Épp a net hiánya miatt nem nevezhetők ezek a gépek igazán netbooknak.
Ellenben a Cr-48 –as netbook ízzig-vérig az, mert csakis internet közegben életképes a rajta futó Chrome OS –nek köszönhetően.

A netbookok netbookja

Sajnos a Chrome tesztgép, nem kapható kereskedelmi forgalomban, egyelőre csak fejlesztők és tesztelők százai kapták kézhez, hogy az új operációs rendszer esetleges hibáit még megjelenés előtt jelezzék a Google felé.

Külső ránézésre egy tökéletes netbook a Cr-48-as, elegánsan vékony, nem lóg ki belőle az akku, egyszóval nem rontja semmi az összképet. A rendszer egy 16GB –os SSD kártyán fut, tehát mozgó alkatrész hiányában rendkívül halk a tesztgép. Ami nagyon tetszett, s a gép minden pozitívuma között nagy előrelépésnek tekinthető, ellentétben a kereskedelemben kapható netbook márkákkal, az a kijelző mérete.
A Google nagyot alkotott azzal, hogy nem utánozta le a megszokott netbook kijelző méreteket és bevállalt egy 12,1 hüvelykes, 1280×800 pixeles megjelenítőt. Anno ekkorák voltak a menedzsereknek kitalált, nagyon drága, ultrahordozható notebookok is.

A nagyobb kijelző, nagyobb alapterületű gépházat is eredményez, lazán elférnek benne az alkatrészek. Így sokkal több hely maradt az akkunak, ami a Cr-48-ban körülbelül hét órát bírhat, mert 75% töltöttségnél, majdnem hat óra hátralévő időt jelzett a Chrome OS. A nagyobb méret másik, s egyben legfontosabb előnye, hogy simán elfért a gépben egy 3G-modem, RAM-ból pedig 2 GB van.

Chrome OS – online operációs rendszer

A Chrome OS a világon az első olyan rendszer, amelyik csakis online, internetes közegben működik.
Ahogyan a cikk elején jeleztem a Cr-48 –as attól ízig – vérig netbook, mert kifejezetten internetezésre használható.
Egyáltalán nem találhatók a Chrome OS –ben asztali (windows-os) alkalmazások, mert a rendszer ezeket amúgy sem tudná értelmezni.
Első kipróbálásra kicsit szokatlanul hat egy ilyen rendszer a netbookon, hisz ehhez állandó netkapcsolat szükséges. Tulajdonképpen a gond abban adódik, hogy így nem tudjuk használni a meg szokott offline tartalmainkat pl. a gépen lévő zenetárunkat, vagy filmjeinket.
Azonban egyre több netszolgáltatónál igénybe vehető már online zeneszolgáltatás vagy online filmkölcsönző, így ez a probléma is megoldódni látszik.

Egyszerű lépéssel birtokba vehettem a különleges gépet, csak be kellet lépnem a Google-azonosítómmal. A beépített webkamerával készíthettem arcképet a profilomhoz, s máris minden weben tárolt tartalmam elém tárult.
A kijelentkezés a rendszerből nagyon egyszerű, s a jobb felső sarokban lévő X-re kattintással végleg törölni tudtam a gépről a hozzáférésemet. Ez egy hatalmas lényegi fejlesztés, mert a gép változhat, de a felhasználó és a tartalom között mindig állandó a kapcsolat.

4G /LTE

A Chrome OS stabil és jó működésének egyetlen feltétele van: a gyors hálózat. Talán épp ezért árulja majd a Google az amerikai Verizonnál a Cr-48-at, mert a mobilszolgáltató elindította az LTE-hálózatát, ami több tíz megabites letöltési sebességet és szinte ugyanolyan gyors feltöltést biztosít. Magyarországon sajnos még csak készülőben a 4G/LTE bevezetése, de konkrét lépések még nem történtek az ügyben.

F.A.