Keresőoptimalizálás

Keresőoptimalizálás alatt értjük, amikor egy webhelyet olyan szempontok szerint hozunk létre, vagy módosítunk, hogy azt a keresőmotor értékesnek találja, és ebből adódóan a keresési listában jó pozícióban jelentesse meg egy-egy lekérdezésre.

Naponta rengeteg felhasználói lekérdezés történik a weben, hiszen ez a legegyszerűbb módja a keresésnek és a releváns találatoknak. Ily módon lehet legkönnyebben megtalálni azokat a webhelyeket melyekről információt szeretnénk gyűjteni, vagy ahonnan vásárolni szeretnénk.

A keresők minőségük szerint rangsorolják a megjelenítendő webhelyeket, és egy weboldal minőségét nagyon sok – több mint 200 tényező alapján állapítják meg – sőt, ez is csak a hegynek ama bizonyos csúcsa. Ezen tényezők közül régen a PageRank volt az egyik, amit sokan a legfontosabbnak tartottak, ami egy értékmutató, de amely napjainkra már elvesztette jelentőségét.

Ma már sokkal inkább a mobil-SEO, a Page Speed, az UI-UX, a Page Experience a hívószavak, ha keresőoptimalizálásra adjuk a fejünket!

Ha nincs kedved, időd tovább olvasni, hanem haladni szeretnél weboldalad sikerességének útján, akkor keress minket!

A keresőoptimalizálás elsődleges célja

A keresőoptimalizálás elsődleges célja, hogy a webhelyen szereplő kulcsszavak a keresési lista elejére kerüljenek. Elsődlegesen a webhelyre mutató linkek minősége az alapja a sikeres keresőoptimalizálásnak, de nem ez az egyetlen tényező, amelyet a keresőmotorok figyelembe vesznek.

A keresőoptimalizálás nagyon összetett feladat, bár sok webhely tulajdonos azt gondolja, elegendő a jó minőséghez, ha minél több link mutat a weboldalára, ez egy nagy tévedés, mint említettük, már akár több száz tényezőt is figyelembe vesz egy keresőmotor a természetes találatok kialakításánál.

Az ingyenes, természetes listában való jó helyezésért cserébe elvárt dolog, hogy a webhely megfelelő információkat nyújtson a lekérdezést végző látogatók számára. Tulajdonképpen, a webhely tulajdonosa ezzel tartozik a jó helyezésért.

Keresőoptimalizálás

Pontosan ezért van az, hogy a keresőmotor figyelembe veszi a tartalmi mennyiséget, annak minőségét, és azt, hogy a látogatók mennyire érzik jól magukat adott weboldalon. Ezért 2022-ben a Google egy speciális algoritmus alapján fogja értékelni az oldalakat, ami kifejezetten a felhasználói élményt rangsorolja.

Egy webhely minél több tartalommal rendelkezik, annál nagyobb esélye van a keresők listájában való jó helyezésre, ebből következően a keresőoptimalizálás egyik feltétele, hogy a weboldalon megfelelő mennyiségű és minőségű szöveges tartalom legyen.

Kulcsszavakról se feledkezzünk meg!

A kulcsszavak meghatározása biztosítja a keresőmotor számára, hogy a legrelevánsabb lekérdezések alkalmával jelenítse meg a weboldalt, hiszen alapvetően ez a célja, hogy a lekérdezések során a legcélzottabb oldalakat mutassa meg a látogatók számára.

A keresőoptimalizálás jóval könnyebb, ha keresőbarát tartalomkezelő rendszerek segítségével készítették el a weboldalt, hiszen azok alapvetően teljesítik az elvárások nagy részét, melyet a Google támaszt a webhelyek felé.

A Google alkalmazások nagyon sokat képesek segíteni abban, hogy egy-egy webhely látogatottsága nyomon követhető legyen, mely alapján folyamatosan tökéletesíteni lehet a weboldalt.

Egészen kiterjedt marketing tapasztalatokat igényel egy weboldal jó felépítése, hiszen a keresőoptimalizálás csupán a látogatókat biztosítja, a webhelyen való tevékenységük kiváltása már egy második lépcső, mely igen fontos ahhoz, hogy az elért magas látogató számot hasznosítani tudja valaki a weboldal segítségével.

Rengeteg tényező létezik, mely a keresőoptimalizálás minőségét meghatározza, lehetetlen mindet megemlíteni. Vannak weboldalak, melyeket könnyebb optimalizálni, mert kisebb és gyengébb a terület, mellyel foglalkozik, ám vannak igen erőteljes területek, melyek esetén rengeteg munkába kerül ugyanazt a jó helyezést elérni.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy egy-két információ nem elegendő ahhoz, hogy valaki saját maga belefogjon egy weboldal optimalizálásába. Előfordul, hogy valaki tudomást szerez a keresőoptimalizálás egy-két lényeges pontjáról, és egy gyengébb területen gyorsan képes jó helyezést elérni, ám ezzel nem fejeződik be a keresőoptimalizálás, hiszen azt a pozíciót meg is kell tartani.

Közepes erősségű, illetve erős területen mindenképpen szakember szükségeltetik ahhoz, hogy egy weboldal tartósan és biztosan jó helyezéssel bírjon a keresési listában.

A keresőoptimalizálás és az online marketing csatornák folyamatosan fejlődnek

A keresőoptimalizálás folyamatos változáson megy keresztül, tekintettel arra, hogy a keresőmotor is folyamatosan fejlesztés alatt áll. Éppen ezért, a biztos és tökéletes megoldás érdekében mindenkinek saját érdeke, hogy weboldala biztos kezekben legyen.

Annak meghatározása, hogy egy weboldal miként legyen átalakítva, hogyan legyen optimalizálva, nem csupán szakmai tudást, de jártasságot és nagy tapasztalatot igényel, bármennyire is egyszerűnek tűnjön a feladat, hozzá nem értő kezekben, akár olyan hibák is előfordulhatnak, melyek nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem hozhatók helyre.

Ez a leírás nem gyorstalpaló tanfolyamnak készült a keresőoptimalizálás témakörében, csupán érintőlegesen szeretné érzékeltetni, hogy mekkora feladat és felelősség ez a tevékenység, mely a későbbiekben meghatározhatja a webhely létezését és hatékonyságát.

Amint ezt elolvasva, úgy döntesz, hogy szeretnéd szakemberek kezébe adni weboldalad sorsát, fordulj hozzánk bizalommal!