Weboldal készítés

A weboldal készítés fogalma ma már kicsit mást jelent, mint pár évvel ezelőtt. Sokkal összetettebb feladat és ebből adódóan komplex tudást igényel. Pontosan ezért, roppant nagy jelentősége van annak, kivel készíttetjük el saját weboldalunkat, hiszen nagymértékben múlik ezen a weboldal későbbi sikeressége.

Egy weboldalnak nem csupán szépnek, esztétikusnak kell lennie, de biztosítani kell azt a lehetőséget, hogy a látogató könnyedén eligazodjon a weboldal információi között, tehát jól navigálhatónak kell lennie.

A tartalom fontosságáról egy másik írásban már esett szó, de nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen ez egy időigényes feladat, amiből adódóan általában előszeretettel elhanyagolják a weboldal tulajdonosok. Megfelelő mennyiségű és minőségű tartalom nélkül nincs megfelelő tájékoztatás, továbbá a keresőkben elérhető jó helyezés is akadályokba ütközik.

Régebben a weboldalaknak főként presztízs értéke volt, mintegy névjegykártyaként használták a cégek és vállalkozások. Ma már ez korántsem elegendő, hiszen szinte minden vállalkozásnak van weboldala, így a konkurenciánál jobbnak kell bizonyulni ahhoz, hogy érvényesülni tudjunk.

Mitől jobb egy weboldal a többinél?

A keresőkben elért előkelő helyezés mindennél fontosabb, hiszen ez garantálja a látogatókat, akikből a későbbiekben potenciális vásárlók, illetve megrendelők lesznek.

A weboldal készítés nem annyit tesz, hogy technikailag össze kell állítani az oldalt. Az a weboldal készítéssel foglalkozó cég, aki nem tudja biztosítani a keresőoptimalizálást, mely nélkül nincs jó helyezés a keresőkben, az nem csak annyit tesz, hogy utólag más szakemberrel kell azt elvégeztetni. Ennél sokkal nagyobb problémákat vethet fel.

A weboldal készítés összes momentuma erőteljesen összekapcsolódik a keresőoptimalizálással, ebből adódóan csak akkor lesz sikeres és komplett a weboldal, ha ezt hozzáértő szakértő csapat végzi, elejétől a végéig. Ellenkező esetben annyi javításra és változtatásra lehet szükség, mely sokszor több energiát igényel, mint egy új weboldal elkészítése.

Egy weboldal sikerességét erősen meghatározza, hogy milyen mértékben keresőbarát a rendszer, aminek segítségével készül, továbbá, hogy mennyire vannak figyelembe véve a keresőoptimalizálási szempontok.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az esztétikus grafika csak hab a tortán, tehát nem szabad kizárólag az alapján weboldal készítő céget választani, hogy mennyire szép weboldalakat készítettek ezidáig. Sokkal inkább azt kell ellenőrizni, hogy azok a weboldalak milyen helyezéssel rendelkeznek a keresőkben saját kulcsszavukra.

Manapság a kereskedelem és az üzletkötések nagy része az interneten keresztül történik, ebből adódóan a sikeres weboldal elengedhetetlen alapja egy sikeres vállalkozásnak.

A jelenlegi weboldal készítést, két alapvetően eltérő kategóriába kell sorolni.
Az első weboldal kategória a teljesen egyedi design és teljesen egyedi motor ami hajtja a weboldalt. Az ilyen weboldalakból kevés készül, általában igen nagy oldalszámmal és információval rendelkeznek.

A második kategória az olyan weboldalakt foglalja magába amik egy ingyenes CMS(content management system – tartalomkezelő rendszer) rendszert használnak és vagy kész weboldal sablonokat, vagy egyedi design alapján készülő weboldal.

A második kategória jóval olcsóbb, és maximálisan megfelel a keresőoptimalizálási feltételeknek is, ezért fordulhat elő, hogy sok helyen lehet olyan ajánlatokat látni, hogy kulcsrakész weboldal 50000Ft-tól.

A tartalom kezelő rendszerek sajátossága, hogy van hozzájuk egy adminisztrációs felület, amivel az ügyfél akár egyedül is módosíthatja a weboldal tartalmát, ilyet mindenképp kérjenek attól a cégtől aki a weboldalukat készíti.

Mi is ilyen CMS rendszereket használunk az ügyfeleink weboldalaihoz, első sorban a WordPress és Drupal rendszereket szoktuk használni.