Korszerű-e a linképítés

Olykor fel-felbukkannak olyan rémhírek, hogy a linkeket bünteti a Google, a linképítés már egy elavult és korszerűtlen formája a helyezés javításának és a látogatóterelésnek.

Megnyugtathatunk mindenkit, hogy ez egyáltalán nincs így! Tény, hogy az elmúlt 10 év alatt, mióta mi a piacon tevékenykedünk, azóta rengeteget változott a linképítés.

Algoritmusok jöttek és mentek, büntettek rendületlenül, ám mivel maga az internet linkek kapcsolatából áll, így biztosan kijelenthetjük, hogy a weboldalak egymás közötti kommunikációjának egy fontos csatornáját a Google nem fogja ellehetetleníteni.

Csupán meg kell felelni a minőségi követelményeknek a linképítésben is!

Linképítés

A linképítés él és élni fog!

Az elmúlt években olyan nagymértékben megnövekedett az internetes látogatói forgalom, hogy sokszor erős küzdelem árán vagyunk képesek egy-egy weboldalt látogatottá tenni.

Ebből kifolyólag, szinte nem létezik olyan ember, aki ne hallott volna a keresőoptimalizálásról, és szinte mindenki tisztában van azzal a ténnyel, hogy nem mindegy milyen minőségű link mutat a weboldalára.

Ez egy egyszerű és logikus tényező, ám ha csupán ennyiből állna a keresőoptimalizálás, illetve a linképítés, akkor ezt mindenki képes lenne önmagának elkészíteni és nem lenne szükség szakemberekre ezen a területen.

Nyilvánvaló, hogy ez az információ csupán arra szolgál, hogy tisztában legyünk a linképítés fontosságával, ám megfelelő szaktudás nélkül nem ajánlott belekezdeni ebbe a tevékenységbe, hiszen elképzelhető, hogy rosszabb eredményt érünk el vele, mintha semmit se tennénk.

A korábbi a Pingvin algoritmus bevezetése után fokozottan érvényes! Emellett a Google éves szinten több száz alkalommal módosítja algoritmusát.

A linképítésnek megvannak a maga szabályai, és még azok ismeretében is megfelelő tapasztalattal kell rendelkezni, hogy az a lehető legoptimálisabb módon legyen végrehajtva. Tisztában kell lenni a keresők szabályaival, valamint folyamatos képzésre van szükség, hiszen a keresőrobotok is folyamatosan változnak, ebből adódóan bátran kijelenthetjük, hogy egy weboldal soha nincs teljesen készen.

A linképítésnél figyelembe kell venni, hogy mennyire erős az a bizonyos weboldal, ahonnan link mutat a saját oldalunkra, hiszen az minél értékesebb, annál inkább erősíti saját oldalunkat.

A linképítést sem szabad túlzásba vinni, hiszen rövid időintervallumon belül nagy mennyiségű új link spam-nek minősül, és a kereső egyszerűen figyelmen kívül hagyja ezeket a szignálok, cserébe a weboldal tulajdonos pedig egy csomó pénzt eléget.

De mai napig nem ritkák az enyhébb büntetések sem a rosszabb pozíció, ami önmagában fájdalmas lehet, vagy súlyosabb büntetés esetén akár még az indexből is kidobhatja a weboldalt.

Linkcsere szempontjából nem javasolt kifejezetten linkcserével foglalkozó weboldalakkal cserélgetni, hiszen sokkal értékesebbé válik az a link, ahol a másik weboldal valamilyen mértékben kapcsolódik saját területünkhöz.

Ezen kívül népszerű és egyre jobban feltörekvő linképítési lehetőség az értékes blogok és hírportálok, amelyek jól kiválasztva, szintén értékes felületet jelenthetnek ahhoz, hogy onnan link mutasson saját weboldalunkra.

Számadatokkal ebben az írásban nem foglalkozunk, ennek két oka van. Egyrészt, pontos számadatokat senki nem adhat garantáltan arra vonatkozólag, hogy hány link után jár büntetés, vagy hány link kell ahhoz, hogy egy weboldal jó pozíciót érjen el. Ez a tényező sok mindentől függ.

A másik oka, amiért nincsenek mennyiségi meghatározások, az a fentebb említett változékonyság, mely a keresőrobotot jellemzi.

Ezek meghatározása szakembert igényel, olyan szakembert, aki bőséges tapasztalattal rendelkezik a linképítés területén, és éppen ez az elsődleges oka, amiért sokkal gazdaságosabb szakértőre bízni ezt a munkát is, hiszen ez az egyik kulcstényezője egy weboldal sikerességének.

Amennyiben egyéb kérdéseid vannak a linképítéssel kapcsolatban, akkor: