Melyek a jó és rossz reklámok az életünkben?

Online reklám, mint marketing eszkköz

Az emberek többsége nem szereti a reklámokat, de érdekes módon mégis ismerik a legújabb, legidegesítőbb, legmerészebb vagy épp legviccesebb reklámokat.

Lehetnek ezek online, tévés vagy épp rádiós reklámok is. A facebook is lépten nyomon a szemünk elé teszi a hirdetéseket, melyek a webshop népszerűsítésére szolgál.

Persze van az a réteg is, amely nem néz tévét, nem hallgat rádiót, s mivel teljesen letiltotta a reklámokat a számítógépéről vagy telefonjáról, egyszerűen nem találkozott már 5-10 éve egy darab reklámmal sem. Még a legismertebbekkel sem. Ezért ez a réteg furcsán néz a megállókban vagy a pályaudvarokon a reklámokra, hiszen számukra minden hirdetés újdonság.

Ez a bejegyzésünk most nem érinti őket, hiszen nem igazán tudnának hozzászólni ahhoz a témához, hogy melyek a jó és rossz reklámok az életünkben.

Van olyan reklám, amit szerethetünk?

Az emberi természet a túlélés érdekében igyekszik felfigyelni a veszélyekre. Így ha azt olvassuk, hogy lelőtték, felrobbant, korrupcióval vádolják, tömegbalesetet szenvedett, kisiklott, lezuhant, megcsalta, stb., akkor egyből felfigyelünk, hiszen ezek egy bizonyos perspektívából nézve potenciális veszélyforrások lehetnek.

Érdekesmód a humor is hasonlóan működik, mint a negatív jelekre való felfigyelés. Nem bírjuk nem megnézni, rákattintani vagy elolvasni, ha már annyira sokan mondják, hogy vicces lesz.

A reklámok esetében is hasonlóan reagálunk, hiszen minél meghökkentőbb egy reklám, annál jobban emlékszünk rá. De vajon kinek van pozitív élménye egy reklámmal kapcsolatban?

Jót nevettünk rajta? Pedig fontos az adatvédelmi nyilatkozat

Egy jó reklám tehát többféle lehet, de alapvetően akkor mondják a fogyasztók egy reklámra, hogy jó vagy akár azt is, hogy szeretik, ha az megnevetteti őket. Tehát alapvetően az a reklám, amely humoros cselekménysorozattal próbálja felhívni a fogyasztó figyelmét egy termékre vagy szolgáltatásra, nagyobb eséllyel marad meg az emberek memóriájában.

Emiatt főként azok a típusú reklámok válnak emlékezetessé, ahol az adott cég vagy márka nem veszi magát annyira komolyan. Fittyet hány a normákra, s helyette valami nevetséges vagy vicces szituációba kényszeríti a reklám szereplőit, ahonnan az egyetlen kiutat a reklámozott termék vagy szolgáltatás jelenti.

Azt hihetnénk, hogy ezt a fajta reklámozást csak a hétköznapi árucikkeket forgalmazó cégek tehetik meg, viszont vannak olyan high-end termékeket gyártó vállalatok is, amelyek annak ellenére, hogy a luxusiparban tevékenykednek, mégis megengedhetik a humor vagy akár a nevetségkeltés motívumait a reklámjaikban.

Meghitt hangulatot varázsolt a karácsonyi ünnepek alatt?

Számos marketinges már egy évvel előtte elkezdi kidolgozni a karácsonyi reklámokat, hiszen annak ellenére, hogy a forgatás többnyire csak néhány napot tesz ki, az utómunkák viszont akár hónapokba is beletelhetnek.

Mivel a karácsonyi vásárlási láz óriási bevételi forrás a cégek számára, így nem meglepő, ha számos multi rukkol elő speciális karácsonyi reklámokkal, amelyek segítik meghozni az ünnepi hangulatot a nézők számára.

Elgondolkodtató, megdöbbentő volt?

Vannak komoly témájú reklámok is, amelyek az érdekes témaválasztás miatt arra sarkallhatják a nézőket, hogy újragondolják az értékrendszerüket.

Például ha egy mozgássérült, álláskereső, koldus, háborús menekült, árva, kiközösített, vesztes, pszichés problémákkal küszködő, stb. karakter van a reklám középpontjában, akkor ez nem egy mindennapi téma, hiszen itt egy olyan szereplőt mutat be a reklám, aki a társadalom perifériájára szorult valamilyen okból kifolyólag.

Nem ritka az, ha ilyenkor a nézők életében történik egy 180 fokos fordulat, mert a reklám segített rávilágítani arra, hogy az élet nem mindenki számára könnyű. Ennek hatására többet adakoznak jótékonysági alapítványoknak, vagy csak igyekeznek segíteni a nehéz helyzetben élőkön.

Tehát a reklám – ha jól csinálják – közösségépítő szerepet is betölthet. De persze a többség sajnos továbbra is inkább profitorientált és hatásvadász.

Milyen reklámot utálnak a fogyasztók ?

A rejtélyes reklám az interneten

Van az a típusú reklám, ami annyira ködös, hogy nem derül ki belőle, hogy milyen cég vagy márka milyen terméket vagy szolgáltatást reklámoz. Ez a típusú reklám a rejtélyt próbálja kihasználni, mert fals módon azt hiszik a készítők, hogy mivel semmilyen információt nem tud meg belőle a fogyasztó, majd utánanéz, mert furdalni fogja a kíváncsiság.

Ez nem igazán van így, hiszen az embereknek van egy napi rutinjuk, és nem nagyon van olyan, aki az értékes szabadidejét arra pazarolná, hogy egy cégnek megnézze, hogy mit jelent a reklámja, milyen terméket vagy szolgáltatást dobott esetleg épp piacra. Ez az idegesítően rejtélyes fajta reklám – rengetegen utálják.

A reklám, ami degradálja a fogyasztót a google és a közösségi platformokon

Kiváló példa erre a labdarúgó világbajnokság idején bármelyik sör reklám. Ha belegondolunk, meglehetősen degradáló módon mutatják be a sörözést azoknak, akik figyelemmel kísérik a VB-t.

Mivel ez egy hatalmas nagy sportesemény, emiatt rengeteg féle ember fogja látni ezeket a reklámokat, így óriási hibát követ el szinte minden sörgyártó, amikor azt hiszi, hogy az átlagos focidrukker nézi majd a reklámokat.

Nem csoda emiatt az, ha a legtöbben kikapcsolják a tévét vagy elkattintanak az online közvetítésről, hiszen egy átlagos ember számára sértő, ahogyan a marketingesek elképzelik a foci VB nézőit.

Ez egy tipikus példája annak, hogy milyen hatást ér el a fogyasztóban a cég, ha az nem méri fel kellőképpen az aktuális nézők sokszínűségét. Az üzenet csak egy kis réteghez jut majd el, a többség pedig óriási felháborodás közepette elkapcsol a reklámról.

Az idegesítő vagy bosszantó az internetes reklám

Számos olyan melléfogás volt már a reklám szakmában, amire generációk emlékeznek, mert annyira idegesítő volt. Hány stand-up-os figurázta már ki a női intimhigiéniával kapcsolatos termékek reklámjait, hiszen olyan időben jelenítik meg ezeket a tévécsatornák, amikor jó eséllyel az egész család a tévé előtt ül. Emlékezetes volt? Igen! Tetszett? Nem!

Az online reklámok, amit nem tudunk hova tenni: a meghökkentő, alternatív típus

Vannak olyan reklámok, amelyek a meghökkentés erejével próbálnak hatni a nézőre. A meghökkentés történhet például úgy, hogy a reklámban lévő történetnek nem a szokásos happy end lesz a vége, hanem valami elvont, másik dimenziós valóság, amely meghökkenti a nézőket.

Tehát egy ügyes csavarral vagy egy szokatlan képzettársítással a középszerű bugyuta kis reklámtörténeteket pillanatok alatt át lehet ültetni a meghökkentő vagy meglepő síkra, amely szintén mély nyomot tud hagyni a nézőkben – persze ha hajlamosak az ilyesmire.

Most akkor jó vagy rossz dolog a reklám?

Mivel a reklámok alapvetően új dolgokat képesek behozni az emberek életébe, így lehetnek jó dolgok is. Viszont a túlságosan profitorientált és a nézőket degradáló reklámokat 2022-ben már nem kellene erőltetni, pláne nem az internet világában, amikor bárki informálódhat bármiről.

Vannak továbbra is olyanok, akiket teljesen hidegen hagynak a reklámok és nem lehet őket ilyenekkel befolyásolni, hiszen mindig elkapcsolnak, ha épp reklámblokkot játszik egy csatorna.

És vannak azok a típusok is, akik amint meglátnak egy új terméket egy reklámban, addig nem nyugodnak meg, míg meg nem tudják kaparintani az adott árucikket.

A reklám tehát egy szubjektív dolog, emiatt felesleges lenne vitatkozni azon, hogy kinek milyen személyes élményt jelent egy-egy hirdetés. Van, akinek ezt, van, akinek azt, másnak pedig egészen mást. És ez így van jól, hiszen milyen unalmas lenne az élet, ha mindenki mindig mindenben egyetértene. 🙂