2011 őrülete a tablet

Nem kell nagy jósnak lenni, ahhoz, hogy megállapítsuk 2011 a tabletekről fog szólni. A CES-en a legtöbb gyártó tableteket mutatott be. Volt ott androidos, windowsos, különböző formájúak: kicsik, nagyok, kinyithatók, szétszedhetők. Szakértők száz felettire becsülik a Las Vegasban bemutatott táblagépek számát. Kétségtelen: ez már tabletmánia.

Az Apple tabletjével kezdődött az egész, amit 2010.január.27-dikén mutatott be Steve Jobs, de csak áprilistól lehetett megvenni az Apple iPadját. Ahogy a nagykönyvben meg van írva, óriási siker volt. Szeptember végéig nyolcmillió darabot adtak el világszerte. Annyira meghatározó volt az Apple tabletje, hogy a nagyobb cégek már iPadra is optimalizálták honlapjaikat, alkalmazásokat, játékokat fejlesztettek erre az eszközre. Várható volt, hogy a konkurensek is rámozdulnak erre a lehetőségre.

Tablet, 2011 legnagyobb üzlete

A számítógép- és mobiltelefongyártók se akartak veszíteni, mivel elemzők már tavaly azt jósolták a tablet a számítógéppiac jelentős részét foglalja majd el. A netbook eladása pedig visszaesik. Így mindegyik cég sikeresen akarta elfoglalni a maga harci állását ezen a rohamosan növekvő piacon. A tablet egy olyan eszköz lett, ami a számítógép és a mobiltelefon között helyezkedik el. Nem váltja ki egyiket sem. Inkább egy harmadik eszközként lehet rá tekinteni.

A Forrester szerint 2011-ben megduplázódik az eladott tabletek száma, 2015-re pedig több tabletet fognak eladni, mint hagyományos számítógépet. Tavaly 10,3 millió tabletet adtak el, idén 24,1 milliót, jövőre 35 millió eladást jeleznek. 2015-ben pedig várhatóan 44 millió tabletet adnak majd el, márpedig lehet hinni a jóslatoknak. Ehhez az eladási növekedéshez jótékony hozzájárul majd az is, ha olcsó tabletek jelennek meg, mert egyelőre túl vannak árazva ezek a gépek. Szerencsére a CES-en már találkozhattunk néhány olcsóbb modellel is, a hatalmas verseny pedig nyílván a fogyasztóknak kedvez majd.

Honeycomb

A Google Androidja nagyon kedvezett az Apple konkurenseinek, mivel ez jobban illik a pici érintőkijelzős tabletekre, mint a Windows verziók bármelyike. Az első tabletek Android verziói úgy viselkedtek, mint a nagyra nőtt mobilok. Az igazi áttörő sikerhez azonban ezen változtatni kellett. Igaz, a gyártók egy része saját operációs rendszert használ, de a legtöbben mégis az Android valamelyik verzióját teszik rá tabletjükre
Ezért hatalmas áttörést jelent a tabletekre optimalizált Anrdoid 3.0, a Honeycomb, amely a most bemutatott modelleken fut majd. Az új oprendszert január elején mutatták be a közönségnek, újraírták a már meglévő alkalmazásokat, s egy teljesen új interfészt készítettek hozzá. A legnagyobb gyártók tabletei már Honeycomb telepítéssel kaphatók tavasszal.
A Motorola Xoom lesz az első hivatalosan, amelyen a Honeycomb fut. Ez lehet az első olyan androidos tablet, mely sarokba tudja szorítani az Apple iPadet A CET-en a többi nagyobb és kisebb gyártó is megmutatta saját tablet verzióját.

Számít a méret

Az 10 inches iPad eddigi legnagyobb riválisa, a Galaxy Tab, ami 7 inches. A CES kiállítás után egyértelműen megállapíthattuk, hogy a 10 hüvelykes tabletek a legnépszerűbbek. Ugyanis a kiállításon jóval több volt belőlük. A 10 inches nagyságnak egyszerű oka van, a Honeycombhoz próbálnak igazodni a gyártók, illetve megpróbálják az Android 3.0 adta lehetőségeket a legjobban kihasználni. Épp ezért nem meglepő, hogy az összes Honeycombbal bejelentett tablet – Motorola, LG, Toshiba – 10 inches.
Minden CES-en bemutatott tabletet azért hasonlítottak az iPadhez, mert ennél jobbak akartak lenni. Ennek egyik módja a 4G hálózathoz való kompatibilitás beígérése, mivel a jelenlegi iPad csak 3G hálózatokat tud kezelni. S bár nem lehet tudni, hogy a következő generáció, az iPad2 milyen is lesz, a 4G ígérete egy jó megkülönböztetési forma lehet. Ahogyan, az LG G-Slate és a Blackberry Playbook is 4G-s lesz.
Sajnos a most bemutatott tabletek java részét még nem lehet megvenni, hiszen a Google még nem adta ki hivatalosan a Honeycombot. A tableteket márciusban, illetve áprilisban kezdik el értékesíteni a gyártók. Ekkora azonban, ha lehet hinni az ígéreteknek, már az iPad2-vel kell szembe nézniük a frissen polcokra került tableteknek. S bár érdekes volt a helyzet, hogy sem az Apple, sem a Google nem volt jelen a CES-en, termékeik által mégis ők uralkodtak. A Google Honeycombja állt szemben az Apple iPadjával.