Szerzői jogok a YouTube-on

Az európai uniós törvények szerint a YouTube nem felelős a feltöltött tartalmak szerzői jogaival kapcsolatban a jogsértésekért.

Korábban szó volt arról, hogy a YouTube-nak kötelessége lenne előzetesen megszűrni a feltöltendő tartalmakat, ezért került bíróság elé az ügy.

Tekintettel arra, hogy világszerte percenként 24 órányi videót töltenek fel a felhasználók a YouTube-ra, így egy esetleges kötelező előszűrés teljesen ellehetetlenítené az oldalt, és szinte lehetetlen lenne a zökkenőmentes működést biztosítani.

A gyakorlatban azonban marad a régi bevált módszer, a szerzői jogok tulajdonosainak kell kezdeményeznie egy-egy tartalom eltávolítását, ha szerzői jogsértésről van szó.

A YouTube nem felelős a tartalmak jogtisztaságáért, éppen ezért az előszűrést sem kell bevezetni, mindenki szabadon feltöltheti saját tartalmait.

Az sem utolsó szempont jelen gyakorlattal kapcsolatban, hogy nagyon sok médiacég rendelkezik saját YouTube csatornával, aminek kialakítása igen sok fejlesztésébe került a Google-nak. Amennyiben az előszűrés kötelező lenne, elég kétséges lenne a különböző YouTube csatornák üzemeltetésére lévő igény.

Mivel a kérdés végül rendeződött, így egész nyugodtan tölthet fel tartalmat a továbbiakban is bárki, mely pár perc elmúltával megjelenik a portálon. Amennyiben a tartalom feltöltésével jogsértést követ el bárki, úgy annak eltávolítását csak a szerzői jog tulajdonosának áll módjában kezdeményezni.