4 Facebook hirdetés trükk, amely 2021-ben is hasznos lesz

A Facebook hirdetés az egyik legjobb módja annak, hogy kapcsolatba lépjünk a potenciális ügyfelekkel és vásárlókkal, hiszen ez a világ egyik legnagyobb közösségi hálózata, amely kiváló reklámozási lehetőséget nyújt a vállalkozások számára.

A Facebook algoritmusa – csakúgy, mint a Google esetében – folyton frissül, viszont a Facebook hirdetési felületén található mikro célzási funkciók lehetőséget adnak arra, hogy pontosan tudjuk kiválasztani a célközönségünket. Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy a kitett reklámjaink csak azoknak a felhasználóknak fognak megjelenni, akiket érdekel az adott termék vagy szolgáltatás.

Ez jó hír, hiszen a régi offline / hagyományos reklámozási technikákkal nem lehetett ilyen jól célozni. A tévés / rádiós reklámoknál kiválaszthattuk a csatornát, alkudozhattunk, hogy mikor és milyen adás közben menjen le a reklám, de azt nem nagyon tudtuk megadni, hogy hány éves korúak, milyen földrajzi területen és milyen érdeklődési körhöz köthető emberek nézték / hallgatták a reklámokat. Szerencsére ennek a korszaknak vége, mert az internet világában már szinte csak a multik hirdetnek offline.

A régi marketing módszerekkel ellentétben a Facebook hirdetéseket tökéletesen lehet a vállalkozásunk költségkeretéhez igazítani, mely hatására a konverziós ráta, illetve a befektetés megtérülése is pozitív irányba fog elmozdulni.

Itt fontos kiemelni, hogy a Facebook hirdetéseket egyaránt ki tudják használni a kis-, közép- és nagyvállalatok is, hiszen akár 10-20 ezer Ft-ból is csinos kis Facebook hirdetéseket lehet készíteni, ha igazán kreatívak vagyunk.

A következőkben bemutatunk 4 Facebook hirdetés trükköt, amelyet 2021-ben is bátran használhatunk, hogy vállalkozásunk még sikeresebb legyen a következő évben.

Facebook hirdetési trükkök, amelyek 2021-ben is működnek

Furcsa volt ez a 2020-as év, hiszen a jelenlegi helyzet miatt olyanok is elkezdtek Facebook hirdetéseket használni, akik eddig hallani sem akartak erről a platformról. Az alábbiakban felsorolt Facebook hirdetési trükköket egyaránt tudják használni a vén rókák és persze azok is, akik még zöldfülűnek számítanak az online marketingben. Lássuk a listát!

1. Kísérletezz a közönség célzásával!

Először érdemes csak egy igen szűk közönséget megcélozni, akiket garantáltan érdekelhet egy termék vagy szolgáltatás, majd megnézni, hogy mit eredményez ez a típusú célzás.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban?

Például: 10 személyes beltéri fehér tömörfa asztal. Ezzel a kulcskifejezéssel már el is lehet indítani egy Facebook kampányt, majd megvárni, hogy hány felhasználó reagál bármilyen formában is a hirdetésre (like, követés, megosztás, komment, vásárlás, stb.).

Ezután hozzáadhatjuk a beltéri bútor kifejezést, s újra érdemes lehet megnézni, hogy változnak-e a konverziós adatok.

Majd tovább tágíthatjuk a témát, és betehetjük a hirdetés szövegébe a lakberendezés vagy  enteriőr dizájn szót, hogy még tágabb legyen a közönség célzása.

Lehetőségünk van a kampányokat szétszedni, és másképp megszólítani az új ügyfeleket, s másként a törzsvásárlókat. A Facebook hirdetések kialakítása során azt is beállíthatjuk, hogy milyen földrajzi helyen élő embereknek jelenjen meg a promóció. Ezt persze csak akkor érdemes kihasználni, ha van valamilyen fizikai üzletünk, raktárunk, amelyet felkereshetnek az érdeklődők.

2. Használd ki a Facebook Pixelben rejlő lehetőségeket

A Facebook Pixel valójában egy kis kód részlet, amely óriási hatással van az épp futó Facebook kampányokra. Amennyiben sikerül elhelyezni ezt a kódot a weboldaladon vagy webáruházadon, akkor követni tudod majd a konverziók alakulását, illetve megkönnyíti a remarketing feladatokat is, hiszen azok a felhasználók, akik megtekintették az oldaladat, később potenciális vásárlókká válhatnak.

A Facebook Pixel segítségével optimalizálhatod majd a hirdetéseket, illetve ami az egyik legjobb: célzott közönséget tudsz kialakítani a jövőbeli hirdetéseid számára. A Facebook Pixel sütik segítségével követi az oldaladra látogatókat, hogy mire kattintanak, mennyi időt töltenek el egy-egy termékoldalon, illetve azt is láthatod majd, hogy miért vagy hol marad abba egy-egy vásárlás.

Gyakorlatilag aranyat ér a Facebook Pixel, hiszen rengeteg extra felhasználói adatot tudsz így kinyerni, amelyeket könnyedén fel tudsz majd a későbbi promóciók kialakítása során használni.

3. Csak csúcsminőségű képeket vagy videókat használj!!

Mégis ki kattintana rá egy olyan reklámra, ahol szemetes a kép vagy rossz minőségű a videó képe és hangja? Erre mondják azt, hogy üvölt róla, hogy stack fotó, illetve, hogy amatőrök készítették a hirdetést. Ezt mindenképpen kerüld el, mert ez finoman szólva is ciki. Ekkora internetes versenyben ilyet még egy bugaci pusztán élő kisiparosnak sem szabad megengednie, hiszen ez egész egyszerűen pénzkidobás.

Helyes megoldás:

Fizess meg egy profi fotóst vagy videókészítőt, aki szépen megcsinálja a képeket és videókat, hogy ne egy gagyi, amatőr munkát tegyél fel az internetre a céged reklámozására, hanem egy professzionális munkát, amire rá is kattintanak majd az emberek.

  • Ne használj villogó effekteket – senki sem akar epilepsziás rohamot kapni.
  • Ne csinálj éles vágásokat, mert az is felforgatja az ember gyomrát.
  • Figyelj a képeken és videókban használt színekre, árnyalatokra, hogy azok jól tükrözzék a terméket, szolgáltatást vagy a céges arculatot.
  • Legyen jól érthető szövege is a videós reklámnak, mert rengeteg embernek a fülében van a telefonja, nem pedig a kezében – multitasking.
  • A képes reklámon pedig egyértelműen és lehetőleg kreatívan fejezd ki, hogy mit és miért akarsz eladni a felhasználóknak.

Rengetegszer látni a busz ablakából olyan óriásplakátokat, amin egy csinos kis hölgy van, a leírás persze nem látszik, és végül is azt sem sikerült kiderítenünk, hogy mit is reklámoz a plakát. Ez is pénzkidobás, mégis rengeteg multi költi el ilyen butaságokra a marketing büdzséjét. Te ne tedd ezt, legyenek lényegretörőek és egyértelműek a Facebook kampányaid, hiszen a userek néhány ezred másodperc alatt döntik el, hogy rákattintanak-e vagy sem.

4. Tesztelj és kísérletezz!

Amint kész egy Facebook hirdetés, nehogy hátra dőlj, hiszen még csak most jön a munka java. Folyamatos monitoring alatt kell tartanod a futó hirdetéseket, hiszen ha nem követed, hogy mennyi pénzt hoznak a reklámok, s Te mennyi pénzt költesz rájuk, akkor mégis hogy fogod kideríteni, hogy sikeres volt-e a kampány, vagy nem?

  • Ha egyszerre több kampányt futtatsz, akkor mindenképpen figyeld meg, hogy melyik célközönség hogyan reagál az adott promócióra.
  • Lehet, hogy a kampány jó, de a közönség kiválasztása volt szerencsétlenül megoldva.
  • Az is lehet, hogy a kampány szövege nem jó, emiatt nem érinti meg a felhasználókat.
  • Lehet, hogy a kép, amit használtál nem igazán illik a kampányhoz.
  • Lehet, hogy rosszul lett megvágva a videó, és az első pár másodpercben nem kapott annyi információt a felhasználó, hogy végig is nézze a hirdetésedet.

A lényeg: kísérletezz!

Szerencsére rengeteg konverziós, felhasználói és a kampányok sikerességével kapcsolatos adatot tudsz kinyerni a különféle analitikai eszközök segítségével, így ezeket mindenképpen használd ki, hiszen csak így tudod meg, hogy az adott kampány sikeres-e vagy módosításra szorul.