WordPress használata és WordPress SEO beállítások

Avagy kinek éri meg, s kinek nem WordPress weboldalt üzemeltetni?

A WordPress egy egyszerűen használható CMS, amiben egyaránt tudunk blogokat vezetni, weboldalakat létrehozni és menedzselni, illetve akár webáruházat is tudunk vele üzemeltetni. Viszont a WordPress sem tökéletes, így ebben a cikkünkben nemcsak a legfontosabb WordPress SEO beállításokról fogunk írni, hanem arra is kitérünk, hogy kinek éri meg WordPress webes felületet készíteni, s kinek nem ajánlott ez a megoldás.

Mire használhatjuk a WordPress-t?

WordPress blogok

A WordPress a kezdetekben (2004 körül) főként a bloggerek kedvenc platformja volt, hiszen alapvetően azzal a céllal jött létre ez a felület, hogy könnyű legyen a blogolás az interneten. Ebben az időszakban volt a bloggerek virágkora, hiszen ekkor még nem volt olyan népszerű a vlogolás YouTube-on, így gombamód szaporodtak a különféle szakmai, hobbi és lifestyle blogok.

WordPress weboldalak

A blogok sikere után a WordPress folyamatos fejlesztéseken ment keresztül, melynek eredményeképp már komplettebb weboldalak készítésére is alkalmassá vált a felület. Ez lehetővé tette számos kis- és középvállalkozás számára azt, hogy igényes céges weboldalakat tudjanak készíteni maguknak nagyobb informatikai tudás nélkül is akár.

WordPress webáruházak

A nagy sikernek köszönhetően a további fejlesztések eredményeképp a WordPress már webáruházak üzemeltetését is el tudta látni, így rengeteg cég használta ki ezt az ingyenesen elérhető platformot.

Természetesen itt is van lehetőség előfizetéses konstrukcióra váltani, amennyiben a cég kinövi az ingyenesen elérhető opciókat. Mivel aránylag pénztárcabarát módon lett kialakítva a fizetős rendszer, így rengeteg cég élvezi a mai napig a fizetős részen elérhető további funkciókat és lehetőségeket, amelyekkel magasabb szintre tudják vinni a webáruházakat.

A fizetős konstrukcióval nagyobb tárhelyre tehetünk szert, lekerül a wordpress az URL-ből, elérhetővé válik számos SEO beállítási funkció, melynek eredményeképp magasabb szintre lehet emelni a webes felületeket.

Mi van még a WordPress-ben?

Természetesen egy weboldal sosem elég senkinek sem, hiszen az majdnem olyan, mint egy szöveges fájl. Így a WordPress lehetőséget ad például a következő elemek felhasználására is:

 • E-mail listák
 • Fórumok
 • Galériák
 • Regisztrált felhasználóknak extra funkciók
 • Témák
 • Pluginok
 • Mobilra optimalizált tartalmak
 • SEO beállítások, stb.

Legfontosabb WordPress SEO beállítások

Ahhoz, hogy megtalálják a userek a WordPress blogunkat, weboldalunkat vagy webáruházunkat, be kell állítanunk azokat a SEO tulajdonságokat, amelyek segítik a felületet könnyen láthatóvá tenni az interneten. Nézzük meg, milyen teendőink vannak, ha meg akarjuk SEOzni a WordPress oldalunkat!

Kulcsszókutatás

Ez elengedhetetlen, hiszen ha nem tudjuk, hogy milyen kulcsszavakra keresnek a felhasználók egy-egy téma kapcsán, igen nehéz dolgunk lesz felépíteni bármilyen tartalmat is. Fontos emiatt, hogy ha írni szeretnénk egy cikket egy témáról, előtte keressünk rá a releváns kulcsszavakra, s próbáljuk azokat beépíteni a menübe, a szövegek és oldalak címébe, alcímeibe, illetve magába a tartalomba is.

Egyedi tartalom

Ne másoljunk, ne fordítsunk, és még véletlenül se lopjunk el mástól képet, szöveget vagy videót. Annak a szövegnek lesz nagyobb értéke, amely teljesen egyedi, s tele van hasznos és új információkkal, amelyek akár arra késztethetik az olvasókat, hogy másokkal is megosszák a tartalmat, mely növeli az organikus találatokat a keresőkben.

Használjunk SEO-barát WordPress témákat és Pluginokat

A WordPress rendszere számos SEO-ra optimalizált témát ajánlj fel ingyenesen vagy fizetős konstrukcióban. Ne legyünk skótok, s fektessünk be egy minőségi dizájnba, hiszen a felhasználói élmény szinte mindennél fontosabb 2020-ban.

A Pluginok esetében pedig ne essünk át a ló túloldalára, s csak azokat építsük be az oldalunkba, amelyeket tényleg használunk, s tényleg szükségünk van rájuk. Túl sok plugin egyébként is egyfajta biztonsági kockázatot jelent, ha nem ellenőrizzük le őket rendszeresen, hogy szükséges-e updatelni őket vagy sem.

Mobilbarát weboldalak

A SEO-barát WordPress témák azért is nagyon hatékonyak, mert optimalizálva vannak a legtöbb készülék méretére. Így mindegy, hogy az olvasóink mobilon, tableten, laptopon vagy PC-n nézik az oldalunkat, mindig maximális felhasználói élményben részesülnek majd.

Használjunk SEO-barát URL-eket

Ha egy cikket írunk a fehérjék transzlációs rotációs diffúz mozgásáról, akkor az URL-ünk így nézzen ki:

www.weboldalam.com/feherjek-transzlacios-rotacios-diffuz-mozgasa

Igyekezzük elkerülni a következőket:

www.weboldalam.com/cikk012

www.weboldalam.com/?p=584956

Közösségi média beépülők

A WordPress lehetőséget nyújt a különféle közösségi oldalak beépülőinek a használatára, így érdemes az oldalunkon feltüntetni őket, hiszen így nagyobb lesz az engagement rate.

Fontos: Csak azokat a közösségi média beépülőket építsük be az oldalunkba, amelyeket aktívan használ a cégünk és a közönségünk. Ha nincs YouTube csatornánk, hagyjuk el, s ha a felhasználóink csak Facebook és Instagram rajongók, akkor például a Twittert is elfelejthetjük.

Előzzük meg a konkurenciát

Csak úgy tudunk versenyezni, ha folyamatosan górcső alatt tartjuk a konkurens cégeket. Például ezekre érdemes odafigyelni:

 • Milyen kulcsszavakat használnak?
 • Mennyire gyors az oldaluk?
 • Milyen szolgáltatásaik vannak?
 • Milyen témát, dizájnt használnak?
 • Milyen tartalommal töltik fel az oldalukat?
 • Milyen a menüszerkezetük?
 • Hogyan és hol hirdetnek?
 • Mennyire leíróak az URL-jeik?, stb.

Használjuk ki a rengeteg SEO beállítást

 • Legyen gyors az oldalbetöltés:
  • Optimalizáljuk a kódok méretét, a képek és videók felbontását, és igyekezzünk ezt tapasztalt programozóra, ne pedig egy lelkes gurura bízni.
 • Legyen biztonságos az adatkezelés (HTTPS, SSL).
 • Készítsünk oldaltérképet.
 • Figyeljünk a címekre, kulcsszavakra és leírásokra (meta).
 • Regisztráljuk be a cégünket a Google My Business oldalra.
 • Használjuk ki a Google Webmaster Tools és a Google Analytics eszközökben rejlő lehetőségeket, hogy ne csak az indexelést, de a különféle mérési adatokat is be tudjuk állítani.

Kinek ajánlott a WordPress?

Főként azoknak a kis- és középvállalatoknak, akik nem akarnak milliókat ölni egy igényes és használható webáruházba vagy weboldalba. A WordPress ki tudja szolgálni az alapvető kereskedelmi igényeket egy olyan elfogadható árért cserébe, amit könnyedén ki tudnak termelni ezek a cégek.

Nemcsak cégeknek, de egyéni vállalkozóknak, sőt hobbi weboldal készítésre is igen jó a WordPress, hiszen akinek nincs szüksége a rengeteg féle extrára, annak akár az ingyenes verzió is elegendő lehet ahhoz, hogy a hobbiját feltegye valamilyen formában az internetre, legyen ez egy kis weboldal vagy egy szórakoztató blog.

Kinek nem ajánlott a WordPress?

Azoknak a nagyobb cégeknek, amelyek milliókat szeretnének beleölni egy webáruházba vagy weboldalba, mert a konkurensek általában multik, akik szintén mélyen bele tudnak nyúlni a vállalat büdzséjébe ahhoz, hogy még modernebb, professzionálisabb és optimálisabb webes felületet tudjanak létrehoznia  felhasználóik számára.

Mivel a WordPress eléggé kötött rendszer, így a teljesen egyedi megoldásokhoz már egyedi belső rendszerre van szükség, így a multik esetében egy WordPress megoldás már kevés lehet.