A Google a felhős adatelemzésben látja a jövőt – jön a BigQuery

Egyre többször olvashatjuk nemzetközi forrásokban a Big Data kifejezést, amit a nagyméretű vállalati adatbázisok elemzésével kapcsolatban használnak. Egy teljesen merész döntés ez a Google-tól, hogy nagyvállalatok adatbázisait venné kézbe, hisz az ilyen óriási adatbázisokat általában cégen belül kezelik, speciális fejlesztésű hardwereiknek és szoftvereiknek a segítségével. A Google az óriás adatbázisok kezelését és elemzését is a felhőben képzeli el.

A New York-i GigaOM konferencián legutóbb épp erről a fejlesztésről tudhattak meg részleteket az érdeklődők.
A Google BigQuery olyan webes szolgáltatás, amely óriás adatokból, akár sorok milliárdjaiból képes interaktív elemzéseket végezni. Nagy vállalatok, és fejlesztők számára jelent analitikai megoldást, főképp könnyű kezelhetősége miatt. A BigQuery jelenleg a Google fejlesztés alatt álló projektje, de korlátozott tesztverzióként már használható. Ám hosszú várólistára kell feliratkoznunk, ha használni szeretnénk, s majd alkalomadtán kapunk egy mailt a tesztelés megkezdéséről.

A Google – ahogyan azt Ju-Jay Kwek, a Google termékmenedzsere mondta – olyan vállalatoknak szeretne segíteni bonyolult elemzési feladatok elvégzésében, akik nem szeretnének erre saját infrastruktúrát kiépíteni. A végleges változatban a felhasználók saját alkalmazásokat építhetnek be a szolgáltatásba, és személyre szabott módon elemezhetik adataikat a felhőben.
A Google nagyon is otthon van az analitikai rendszerek fejlesztésében, ha csak onnan indulunk ki, hogy keresőszolgáltatása támogatására már régóta fejlesztik, és használják saját elemző rendszerüket. Szintén számos analitikai eszközöket építettek be egyéb szolgáltatásaikba, mint például a Gmailben megjelenő célzott reklámok pontosítását is ilyen módszerrel érik el.

A Google termékmenedzsere szerint máris azt mutatják a tapasztalatok, hogy a felhő alapú analitikai modell sok esetben lehet költséghatékony és működőképes is egyben.
A szolgáltatás végleges elindulása még nem ismert, ám a szakértői vélemények azt jelzik, hogy egy éven belül reális esély van a BigQuery elindulására.