A Google a szemantikus keresés felé veszi az irányt

Elindult a Google új, szemantikus keresésre alapuló „knowledge graph” rendszere. A szemantikus keresésre való átállás egyik előszelének lehet nevezni az április 24-én történt egyik jelentős frissítést, amit a kereső Google Pingvin néven hajtott végre.

Az algoritmus egy teljesen új nézőpontot állított fel, elsősorban a linkek szerepét változtatta meg, s az esélyegyenlőség jegyében a túloptimalizált weboldalakat előszeretettel sorolta hátra, utat engedve a természetes backlink profilnak és a minőségi tartalomnak.

Emellett a szemantikus keresés újításának a lényege, hogy a Google képes szócikkeket generálni az általa létrehozott adatbázisból, a kapcsolódó fellelhető webes tartalomból. Így értelmezi a személyeket, a korszakokat, a földrajzi helyeket, vagy akár a tárgyakat is.

Mondhatjuk, hogy ez a fajta keresési újítás hasonlatos a Facebook gráfjához, csak az interakció alapján rendezi össze a felhasználókat, míg a Google az általa feltárt tudást rendezi és kategorizálja, hogy az adott keresés nyomán összekösse és listázza a felhasználónak.

A Google most már nem csak linkeket ad, hanem egy saját adatbázisból saját organikus válaszokat épít. Ezzel képes lesz egy sokkal összetettebb területen megtartani a látogatót, aki így nem érzi szükségét, hogy újabb weboldalra navigáljon.

Az új funkció működése egyszerű. A felhasználó beírja a keresőszöveget, ha az szerepel a Google fogalmi adatbázisában, akkor a találatokat már eleve ennek megfelelően rendezi. Emellett a jobb oldalon külön kiemelésben listázza az adatsort az adott személyről, helyről, fogalomról vagy tárgyról.
Mivel a Google 10 éve szinte azonos logikai elven működik, ez az újítás nagyon nagy előrelépés. De ez még csak a kezdet. A Google célja olyan mesterséges intelligenciát előállítani, ami mélyebben képes megérteni a világot. A linkekre épülő adatbázis helyett valós viszonyok és metaadatok összefüggései adhatják a találati lista alapját.

A „knowledge graph” már elérhető azon felhasználók számára, akik a Google-t angol nyelvterületen használják.