Bevetésre kész a Google első tabletje: a Nexus 7

A Google végre bejelentette a várva várt Nexus 7 névre keresztelt tabletet. Maga a tablet már ismert volt a közönség előtt, ám a paramétereit eddig jótékony köd fedte. A Google referenciának szánja ezt az újfajta tabletet, amit voltaképpen az ASUS-szal közösen fejlesztett ki. A tablet lelke a legújabb, Jelly Bean névre keresztelt Andorid 4.1 operációs rendszer.

A legújabb Google tablagép paraméterei a következők: 198,5 x 120 x 10,5 mm, és mindössze 340 grammot nyom, ami egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a gép könnyen hordozható. A Nexus 7 7 hüvelykes kijelzővel érkezik, amely IPS panelt kapott, felbontása pedig 1280×800 pixel. A képminőséget még nagyban javítja az ASUS TruVivid technológia is. A kijelző természetesen a kor követelményeinek megfelelően multi-touch, kapacitív, felületét pedig Gorilla Glass védi a karcolásoktól.

A táblagép belsejében egy NVIDIA Tegra 3-as SoC dolgozik, amelynek négy darab ARM Cortex-A9-es processzormagja 1,3 GHz-es. A lapkában egy ötödik segédmag is található, ami 500 MHz-en dolgozik, ha a szükség úgy hozza. Ennek a segédmagnak a bekapcsolása ugyanis tehermentesíti az akkumulátort, így, mikor a tablet nincs leterhelve, ez a mag működik.
Az IGP szerepét a legújabb ULP GeForce tölti be, ami 12 darab feldolgozóval rendelkezik. Négy a vertex, nyolc pedig a pixel és blend számításokra van kihegyezve.

A rendszer támogatja az OpenGL ES 2.0-s és az OpenVG 1.1-es API-t. A rendszermemória kapacitása 1GB, az adatokat 8 vagy 16GB flashmemória tárolhatja.
A táblagép rengeteg funkcióval és modullal érkezik: gyorsulásmérő, mágneses szenzor, IEEE 802.11b/g/n-es Wi-Fi, bluetooth, GPS, NFC, micro USB interfész, valamint a sztereó hangrendszer és a mikrofon sem hiányozhat.
Igaz, hogy a kamerából csak előlapi jutott az is csak 1,2 megapixeles, HDMI kimenet sincs a Nexus 7 tableten, és sajnos microSD kártyával sem bővíthetjük, valamint kimaradt a ma már nélkülözhetetlen 3G modul is.

Az akkumulátor 8 óra intenzív használatra lesz elegendő, videó lejátszással pedig 9 órát használhatjuk, míg a készenléti idő 300 óra.
A Nexus 7 jelenleg az Egyesült Államokban, Angliában, Ausztráliában és Kanadában rendelhető a Google Play áruházban. A 8GB-os 199 dollárért, míg a 16 GB-os 249 dollárért.