Az Android leverte a Blackberry-t

Végfelhasználók az Android mellett tették le a voksot az USA-ban. A fogyasztók körében az Android megelőzte a Blackberry-t.

Három éve nem volt erre példa, hogy a Blackberry-t bárki is kiszorítsa kibérelt első helyéről, ám most az Androidnak sikerült.

A Blackberry visszavágást ígér, de hogy ez pontosan mit takar, arról még nem lehet tudni semmit. A nyilvánvaló kemény versenyben érdekes lesz látni a fejleményeket.

Az Android erősödésének mértékét figyelve, erre már hónapok óta számítani lehetett, és a Blackberry helyzetét az is kellőképpen rontja, hogy a Google most kezdi megcélozni az Androiddal a középkategóriás telefonokat, ami szintén ugrásszerű növekedéshez fog vezetni.

Az Apple jelenleg kiszorult a versenyből, annak ellenére, hogy az elmúlt negyedévben az iPhone is erősödést mutatott, mely nyilvánvalóan nem volt elegendő ahhoz, hogy méltó vetélytársa maradjon a Google-nak.

Kutatások történtek arra vonatkozóan, hogy mi okozza elsősorban az androidos készülékek ilyen mértékű népszerűségét. Ezek közé tartozik a multitouch kijelző és a WebKit platform-támogatás. A lényeg azonban mégis a nagy méretű érintőképernyő, mely a legnagyobb előnyt jelenti az androidos készülékek esetében.

A legnépszerűbb androidos készülék jelenleg a Motorola Droid, a szolgáltatók között pedig a Verizon halad az élen. Jelenleg minden harmadik okostelefont ők adják el.

Abból következően, hogy a Google a közeljövőben az olcsóbb telefonokat is begyűjti saját platformjához, egyértelműen az okostelefonoké lesz a vezető szerep, hiszen ezen túl azok is megengedhetik majd maguknak, akik kisebb költségvetéssel kénytelenek gazdálkodni.

Pontosan ezért, egyáltalán nem mindegy, hogy mit nyújtanak ebben a tekintetben a gyártók és a szolgáltatók, hiszen ezen múlhat egy-egy gyártó és szolgáltató gyors eltűnése vagy ugrásszerű felemelkedése.

Érdekes lesz figyelni az ezzel kapcsolatos felméréseket és jelentéseket, hiszen egyik napról a másikra változhatnak a pozíciók, ám nagy valószínűséggel a Google itt is bebetonozódik az első helyre. Mindenesetre nem kell sokáig várni arra, hogy minderre fény derüljön.