Bevált tippek és trükkök Google Ads kampányra, amelyek 2021-ben is működnek

A legtöbb laikus bizony alábecsüli azt, hogy mennyi fáradságos munkába kerül egy egyszerű Adwords kampány létrehozása. A cél ugyanis az, hogy egy hirdetés segítségével vásárlókat irányítsunk egy webhelyre, hogy javítani tudjuk a konverziós adatokat.

Egy sikeres Google Ads kampányhoz kitartónak kell lenni.

Nem mindegy, milyen a szövegezése a hirdetésnek, hiszen tartalmaznia kell a legfontosabb kulcsszavakat, de mégis olvashatónak és felhasználóbarátnak kell maradnia.

Az sem mellékes, hogy milyen hangnemben írjuk meg a reklám szövegét, hiszen annak egyeznie kell a felhasználók igényeivel és elvárásaival, illetve a landing oldal stílusával is.

És ami a legfontosabb: olyan ajánlattételi stratégiát kell kialakítani, amely nem okoz anyagilag megterhelést a cégnek, de mégis sikerül a hirdetést feltornázni az első helyre a keresők találati oldalain.

Ez rengeteg tényező, amit minden egyes Adwords kampány alkalmával figyelembe kell venni. S ha ez nem lenne elég, a jelenlegi világhelyzet sem segíti a SEO-SEM ügynökök dolgát ezen a téren.

Sok minden változott az elmúlt évben és valószínűleg sok minden fog máshogy alakulni ebben az évben is, hiszen nemcsak az emberek élete lett más, de a keresési, vásárlási és internetezési szokások is módosultak.

Ebben a bejegyzésünkben olyan bevált tippeket és trükköket mutatunk be, amelyek garantáltan segítik a sikeres Adwords kampányok tervezését és kivitelezését is.

Adwords kampány tippek 2021-re

Optimalizáljuk a natív hirdetéseket

Szinte minden nyelvre elmondható, hogy más kifejezéseket használunk, amikor beszélünk, s megint más szavakat, amikor írunk. Sőt, a kettő stílusa gyakran teljesen eltérő.

Mivel a Google már jó néhány éve fejleszti a hangalapú keresést, így ezt az angol nyelvterületen élők már gördülékenyen tudják használni. Itthon is vannak már néhányan, akik inkább a hangalapú, semmint a hagyományos keresőt használják. Viszont a magyar nyelv sajátosságai miatt a többség még a hagyományos, írásos keresőt használja szívesebben.

Viszont egy valami mégis közös lett a magyar és az angol nyelvterületen élők keresési szokásaiban: az, hogy nem a tipikus írásban használt kifejezésekre keresnek rá, hanem a szóban használt, rövidebb, akár szleng szókapcsolatokra.

Emiatt a Google Adwords kampányoknak úgy érdemes kialakítani a szövegeit, hogy az inkább a hangalapú keresésekkel legyen összhangban, nem pedig a gyakran körmönfont Google-nek – nem pedig felhasználóknak – írt, írásos keresésekkel.

Rossz példa:

Piros cipő online rendelés az internetes Lábbeli Webáruházban 10% kedvezménnyel vásárolható a piros cipő, most shoppingolj.

Jó példa:

Rendelj 10% kedvezménnyel piros cipőt a Lábbeli Webáruházból, hogy időben megérkezzen a szalagavatódra!

Magyarázat:

Semmiképp se essünk bele abba a hibába, hogy minden “menő” kulcsszót (online rendelés, internetes, shopping) beletegyünk a hirdetés szövegébe. Elég a legfontosabb kifejezés (piros cipő), és ezt lehetőleg a szóban használt kifejezésekkel körülírva, hogy értelmes mondatot kapjunk.

Használjuk ki az automatizált licitálásban rejlő lehetőségeket az Adwords kampányok létrehozása során!

Kiváló licitálási stratégia szükséges ahhoz, hogy egy adott Google Adwords kampány az első hirdetés helyén szerepeljen. Egy ilyen kezelése manuálisan nem egyemberes munka, hiszen ezt tényleg 0-24-ben kellene figyelni, és módosítani a hirdetés szövegében szereplő kulcsszavakat a beérkező adatok alapján. Ez embertelen munka lenne. Szerencsére van helyette egy sokkal jobb megoldás.

Az automatikus licitálási rendszer segítségével a Google Adwords kampányhoz be lehet állítani egy maximális licitálási keretet, így nem kell attól félni, hogy hó végén irtózatos összegeket kellene kifizetni a hirdetésekre.

Mivel a jelenlegi helyzet miatt sok olyan cég is elkezdte az online tevékenykedést, amely eddig nem is akart hallani róla, emiatt óriási lett és lesz is a verseny a hirdetési helyekért. Ez előreláthatólag a hirdetések drágulását fogja jelenteni, így mindenképpen szükség lesz az automatizáció segítségét kérni, másképp lehetetlen lenne lépést tartani a sok konkurens cég hirdetéseivel szemben.

Tegyünk különbséget a mobil és PC Adwords kampányok között

Mivel az emberek kb. 70%-a mobilt használ internetezésre, így fontos elkülöníteni az Adwords kampány létrehozása során a mobilra és PC-re szánt hirdetéseket. Vannak olyan kifejezések, amelyeket gyakrabban használnak az emberek mobilon, mint PC-n. Illetve fordítva is igaz: egyes kifejezéseket szinte csak PC-n használnak az emberek a keresések során.

Fontos emiatt észben tartani, hogy mivel a mobilokon lilliputi billentyűzet van, így sokan rövidítéseket, vagy rövid szavakat használnak a keresések során. S amikor valami bonyolult témára keresnek rá, akkor inkább PC-t használnak, hiszen továbbra is sokkal kényelmesebb egy normális billentyűzetet használni, semmint egy apró okostelefon képernyőn folyton mellégépelni.

A mobilra szánt kampányszövegek rövidebbek és tömörebbek legyenek emiatt, hiszen nincs is annyi hely, mint egy PC-re tervezett reklám esetében.

Példa mobilra:

25%-os leárazás minden Puma hátizsákra szombat éjfélig a Hátizsák Webáruházban!

Példa PC-re:

25%-os kedvezménnyel tudsz most Puma hátizsákokat rendelni szombat éjfélig a Hátizsák Webáruházban. Siess, és add le a rendelésedet még ma!

Milyen érzelmet vált ki az Adwords kampányban szereplő hirdetés a felhasználóban?

Nyílt titok, hogy a marketing szakma nagy része a pszichológiára támaszkodik. Ha sikerül a megfelelő érzelmet előhozni a felhasználóból egy jól megírt hirdetés segítségével, már félig nyert ügyünk van.

Ezt úgy a legegyszerűbb kivitelezni, hogy kitalálunk egy problémát, s a hirdetésben szereplő termék vagy szolgáltatás adja meg rá a választ.

Példák:

Fáj a háta a sok üléstől? Jöjjön el egy ingyenes konzultációra a XYZ Gerinc Klinikára, ahol szakembereink már az első kezelés alkalmával csökkenteni tudják a fájdalmat.

Nem talál munkát a világjárvány miatt? Ezek a cégek lehet, hogy pont Önt keresik!

Szabaduljon meg az allergiás tünetektől ezzel a természetes összetevőket tartalmazó XYZ gyógyszerrel!

Csak tökéletes Landing Oldalra linkeljünk hirdetést

A mai napig találkozunk olyan hirdetésekkel, amelyekre ha rákattintunk, egy üres oldalra vezet. A legtöbb esetben egy 404-es hibaüzenet fogad, de vannak olyanok is, amelyek csak kiírják, hogy a termék elfogyott. Akkor miért fut még a hirdetés??? Mert kint felejtették a SEO-SEM “szakemberek”.

Ezeket tartalmazza egy tökéletes Landing Oldal:

  • Ugyanazt a kulcsszót vagy kulcskifejezést használja, mint ami a hirdetésben van.
  • Ugyanaz a CTA (Call To Action – Cselekvésre való ösztönzés) gomb szövege, mint a hirdetésben szereplő CTA button.
  • Egy terméket vagy szolgáltatást tartalmaz, hogy ne zavarjuk össze a felhasználót.
  • Mobilon és PC-n is tökéletesen néz ki a Landing Oldal.
  • Könnyen értelmezhető és átlátható az oldal.

Összegzés

A Google Adwords kampányok létrehozása során rengeteg dolgot kell észben tartani, illetve folyamatosan figyelni. Amennyiben elsiklunk az apró részletek felett, nagy eséllyel lesz sikertelen a kampányunk.

Emiatt fontos, hogy amit ésszerűnek tartunk, azt lehetőleg az automatizáció segítségével oldjuk meg. Továbbá figyeljük folyamatosan a konkurenciát és az aktuális felhasználói trendeket, hogy mindig lépést tudjunk tartani a jelenlegi internetezési szokásokkal.