Így hasznosítsuk a 2020-as év tapasztalatait a 2021-es PPC hirdetési kampányok kialakítása során

A 2020-as év igyekezett megtanítani a PPC hirdetéssel foglalkozó szakembereket arra, hogy hogyan alkalmazkodjanak a váratlan helyzetekre. Azok, akik gyorsan tudtak optimális döntéseket hozni a marketing stratégiákat illetően, illetve találékonyak voltak, bizony meg tudtak menteni egyes cégeket a csődtől.

2020 a legtöbb ember szemszögéből nézve tele volt tragédiával és váratlan eseménnyel. Viszont a PPC szakemberek számára ez inkább rengeteg új kihívást jelentett a munka során.

Ebben a bejegyzésünkben azt vesszük szemügyre, hogy milyen tanulságokkal volt tele a 2020-as év a PPC hirdetési stratégiák kialakítása, kezelése és módosítása esetében, amelyeket mindenképpen érdemes lesz használni a 2021-es évben is.

A 2021-es PPC hirdetési kampányokat már könnyebb lesz kialakítani

Az automatizáció segítségével számos PPC szakember hitte azt a 2020-as évben, hogy most már hátra lehet dőlni, hiszen a mesterséges intelligencia úgyis beállítja a PPC hirdetéseket a lehető legoptimálisabb verziókra.

Ez sajnos igen sok cégnek okozott nemkívánatos meglepetéseket, hiszen még nem tartunk ott, hogy a mesterséges intelligencia kezelni tudjon olyan krízis helyzeteket, mint amilyet a 2020-as világjárvány okozott, melynek még most is érezni a hatását a gazdasági mutatókon.

Az arany középút egyelőre az, hogy egyszerre használjuk az automatizációt, illetve a manuális vezérlési vagy beállítási lehetőségeket. Ez azért tűnik most a legjobb megoldásnak, mert így időben tudunk reagálni egy esetleges krízisre, trendre vagy bármilyen internetes őrületre, ami fel tudja bolygatni a cégek marketing stratégiáját.

 1. Sokan hitték azt, hogy otthonról nem költenek majd annyit az emberek

Annak ellenére, hogy ez már az első hetekben sem volt jellemző, mégis sokan kezdték el megkongatni a vészharangokat, hogy itt aztán senki sem fog semmit sem vásárolni többet.

Viszont elég csak a történelmi WC papír válságra vagy az élelmiszerboltok üres polcaira gondolni, s máris látjuk, hogy már az első napokban voltak nyertes iparágazatok, amelyek alig győzték gyártani és kiszállítani a termékeiket a lakosság számára.

Nyilván nem tevékenykedhet minden vállalat az élelmiszeriparban vagy a háztartási kiegészítőkben, viszont elmondható az, hogy azok a cégek, amelyek időben alkalmazkodtak, könnyedén meg tudták tartani a piaci pozíciójukat.

 • Megváltoztak a vásárlási szokások

A pandémia kezdetén alig lehetett időpontot foglalni az online élelmiszer vásárlásra, annyira túlterheltek voltak a boltok. Szinte mindenhol megnövekedett a szállítási idő, mert akik eddig boltokban vásároltak, azok a biztonság kedvéért inkább az online vásárlás mellett döntöttek.

 • Megváltoztak a vásárlói igények

Mivel sok ember hónapokig nem hagyta el az otthonát, emiatt azok, akik eddig szinte csak aludni jártak haza, hirtelen rájöttek, hogy a lakásuk otthonosabbá tétele esszenciális a mentális egészségük fenntartásához.

 • Megnőtt az igény az alábbi árucikkekre:
  • Zöld növények a lakásba, zöldségpalánták az erkélyre
  • Home office-ba való bútorok és irodai kiegészítők
  • Munkához való elektronikai eszközök
  • Otthoni sportolásra való eszközök
  • Otthoni sütés-főzéshez való elektronikai eszközök
  • Szabadidős, relaxációs termékek
  • Szépségápolási termékek
  • Kisállatok az egyedüllét elkerülése végett

Ebből a listából is jól látszik, hogy nagyban megváltoztak a vásárlói igények, hiszen például minek hordjanak a nők rúzst, ha úgyis eltakarja a szájukat a maszk. Helyette inkább olyan krémeket keresnek az emberek, amelyek segítenek enyhíteni a maszkviselésből adódó bőrproblémákon.

A PPC hirdetések kialakítása során egyszerűen alkalmazható a repetitív jellegű feladatok során a mesterséges intelligencia, viszont az ilyen mértékű vásárlói szokások megváltozása esetén azért ne hagyjunk mindent az automatizációra.

A mesterséges intelligencia nem tudja azt javasolni a vendéglátó cégeknek például, hogy holnaptól fogva legyen elérhető a házhoz szállítás vagy a helyben való elvitel lehetősége. Ez emberi munkát igényel, emiatt a PPC hirdetések is csak úgy lehetnek sikeresek, ha a szakemberek időben reagálnak az új trendekre vagy világhelyzetre.

Igenis bele kell nyúlni és akár a feje tetejére kell állítani egy, már kidolgozott PPC hirdetési stratégiát ahhoz, hogy egy vállalat például ne csődöljön be egy pandémia esetén.

 1. Többféle értékesítési csatornán használjunk PPC hirdetéseket

Mivel rengeteg ember dolgozik továbbra is otthonról, így végre nem kell napi minimum 2 órát a közúti dugókban ülniük. Ez egyben azt is jelenti, hogy több idejük van vagy a telefonjukat nyomogatni, vagy munka közben netezni, akár vásárolni is.

 • Bizony, látni lehet a beérkező rendelésekből, hogy sokkal többen vásárolnak munka közben online, mint ahogyan azt a munkáltatók elképzelik.

A jelenlegi vásárlói magatartásból jól látható már, hogy az emberek nem csak egy helyen keresnek, mielőtt vásárolnak valamit. Ma már nemcsak a Google vagy a Bing keresőkben próbálják megtalálni az emberek a termékeket vagy szolgáltatásokat, hanem igénybe vesznek több platformot is.

Sokan olvassák el az Amazonon lévő termék-értékeléseket, rengetegen néznek meg YouTube videókat az adott termékekről, illetve számos fórum is, mint a Reddit is tartogat jó pár leírást bizonyos termékekről. Persze a Facebook és az Instagram is kiváló lehetőségeket kínál azoknak, akik többet szeretnének megtudni egy-egy termékről, így már rég nem igaz az, hogy az emberek csak a Google-t használják a vásárlás előtt.

Ma már számos olyan marketing eszköz van, ahol egy felületen lehet létrehozni, kezelni, módosítani és irányítani a PPC hirdetéseket,. Be lehet állítani, hogy azok milyen felületeken jelenjenek meg, milyen földrajzi helyen élőknek, milyen korosztálynak és milyen érdeklődési körrel rendelkezőknek. Egy jó PPC szakember ezeket igyekszik optimálisan kihasználni.

 1. Hozzuk összhangba a termékkészletet a PPC hirdetések tartalmával

A cikk elején említett legendás WC papír hiány tökéletes példája annak, amikor kiszámíthatatlanná válik a kereslet. A 2020-as évben nemcsak a WC papír gyártók jártak így, hanem számos olyan vállalat is, amelynek pánikszerűen vásárolták fel az emberek a termékeit – még májusban is alig lehetett webkamerákat kapni.

Fontos emiatt az, hogy lehetőleg olyan PPC hirdetési platformot használjunk, ahol össze lehet kötni a rendszert a vállalat raktárkezelő rendszerével. Így ha automatikusra is állítunk egyes hirdetéseket, csak akkor fognak megjelenni, ha valóban kapható a promócióban szereplő termék.

Ha nem tudjuk megoldani ezt a fajta kényelmes automatizációt, akkor bizony manuálisan kell mindig megnézni az adot PPC hirdetéseket, hogy mi várja a felhasználókat a landing oldalon.

 • Ebben az esetben csak olyan PPC hirdetéseket érdemes kialakítani, amelyekről tudjuk, hogy a benne szereplő termékek legalább egy hétig nem fogynak el, vagy nem lesz készlethiány belőlük.

Konklúzió

Nyilván még nem tudjuk megjósolni, hogy pontosan mit hoz majd a 2021-es év, viszont annyit azért le tudunk szűrni a 2020-as év tapasztalataiból, hogy továbbra is esszenciális szerepet kap majd az online vásárlás.

Emiatt még nagyobb lesz a verseny a keresők organikus találataiért, illetve a keresőkben, különféle közösségi média platformokon és applikációkban megjelenő PPC hirdetések helyezéseiért is.

A PPC szakembereknek emiatt folyamatosan kell figyelniük az egyre változó vásárlói szokásokat, hogy időben tudjanak változtatni az automatikusra állított vagy manuálisan kezelt PPC hirdetési kampányokon.