Google hirdetések ára 2021-ben + 6 tipp az ütős kampányokhoz

Rengeteget változtak az elmúlt 5-10 évben a Google hirdetések, hiszen a keresőóriás folyamatosan újítja, javítja és fejleszti ezt a remekül működő online hirdetési felületet, ahol cégek milliói hirdetnek naponta.

A vállalkozások esetében nagyon fontos az, hogy miként lehet optimalizálni a Google hirdetések stratégiáját, hiszen csak így lehet hosszú távon biztosítani a befektetések megtérülését.

A Google hirdetések ára arányosan növekszik a cégek marketing költségvetésével

Természetesen nincs olyan online hirdetési felület, amely minden típusú és méretű vállalkozás számára tökéletes lenne. Nincs ez másképp a Google Ads platformmal sem, hiszen ahhoz, hogy sikeresek legyenek a hirdetési kampányok például a multik esetében, bizony mélyen bele kell nyúlni a vállalat marketing büdzséjébe ahhoz, hogy esélyük legyen a versenytársak hirdetései ellen.

Általános szabály, hogy minél többen keresnek rá egy kulcsszóra vagy -kifejezésre, annál drágább lesz hirdetni ezekre a szavakra. Míg a kis- és középvállalatok esetében nem olyan horribilisek ezek az árak, addig a multik esetében már csillagászati árakról lehet beszélni.

 • Kisvállalkozások és egyéni vállalkozók

Egy kis cég esetében érdemes első körben 10.000 Ft körüli havi összeget a Google hirdetések futtatására. Ez alapvetően még inkább egy teszt üzemmód, viszont ennyi pénzzel már lehet látni, hogy mennyit kell fizetni a kampányokért, s ezek hogyan térülnek meg.

Idővel ezt az összeget a piaci versenyhez mérten fel lehet vinni 50.000 – 100.000 Ft körüli havi összegre, hiszen így már jobbak lesznek az esélyek arra, hogy a különféle licitálási folyamatok során a mi cégünk reklámja fog megjelenni adott kulcsszavakra a látogatóknak.

 • Középvállalatok

A középvállalkozások esetében a kezdeti összeg olyan 100.000 – 500.000 Ft körüli szokott lenni. Ez azért kedvező, mert az első néhány hónapban így megismerjük, hogy milyen kulcsszavakat igyekszik elhalászni előlünk a konkurencia, s lesz elég időnk reagálni a piacra.

Ha sikerül kidolgozni egy ütős Google hirdetési stratégiát, akkor érdemes már kicsit komolyabb összegeket költeni a reklámokra havonta. Gyakori emiatt az, hogy a középvállalkozások olyan 1.000.000 és 2.000.000 Ft körüli összeget tesznek félre a marketing költségvetésből kifejezetten a Google hirdetésekre.

 • Multik

A multiknál nem igazán van felső határ, hiszen itt akkora összegeket költenek el csak egy darab marketing kampányra, mint amekkora itthon több vállalkozás egész éves bevétele. Így itt nyilván milliós tételeknél kezdődnek a Google hirdetés havi költségek, a határ pedig a csillagos ég.

6 Google hirdetési tipp 2021-re

 1. Smart bidding (Intelligens ajánlattétel)

Számos cég használja a Mesterséges Intelligencián (MI) alapuló technológiákat, mely alól a Google sem kivétel. Szerencsére a gépi tanulás és a MI segítségével automatikusan lehet optimalizálni az ajánlattételi stratégiát ahhoz, hogy konkrét konverziós értékeket tudjunk elérni.

Most már annyira egyszerű kezelni a Google hirdetések e részét, hogy csak meg kell adni a hirdetési célt, s innentől már az Intelligens ajánlattétel optimalizálja a kampányt az adott cél elérése érdekében.

Mire jó ez?

 • ROAS célzásra (Return On Ad Spend – Hirdetési kiadások megtérülése)
 • CPA célzásra (Cost Per Action – Műveletenkénti költség)
 • Konverziók maximalizálása

Ez a funkció azért fontos a vállalkozások számára, mert olyan adatokat és információkat használ, amelyek nem érhetőek el egy hagyományos manuális ajánlattétel esetén. Olyan típusú adatok közül lehet ebben az esetben választani, mint a remarketing lista, a felhasználó földrajzi helye, a keresési szándék, a hirdetési jellemzők és az felhasználói interfész nyelve.

 1. Beszéd nyelv használata – hangalapú kereséshez

Lassan véget ér az a kulcsszó korszak, amikor a hirdetések megfogalmazása során egy sor kulcsszót kellett belebűvölni a promóciók szövegébe, hogy azok jól tudjanak szerepelni.

Ma már viszont olyan fejlett a Google hangalapú keresési technológiája, hogy nem kell a tipikus kulcsszavakat belepréselni a hirdetések szövegébe. Helyette elég, ha azokat a kifejezéseket, mondatokat, kérdéseket használjuk, amelyekre az emberek hangalapú keresést indítanak.

Persze, amikor kikeressük ezeket a long-tail kulcskifejezéseket, azt látjuk majd, hogy ezekre alig keres valaki. Azok a cégek, amelyek a hangalapú keresésre koncentrálnak, valóban olyan szavakat használnak a hirdetésekben, amelyekre alig van keresés. De aki így keres, az 3-szor nagyobb eséllyel fog vásárlást kezdeményezni, mint aki csak írásban keres kulcsszavakra. Tehát megtérül ez a fajta rizikó.

 1. Google galéria hirdetések

Eddig szinte csak a Facebook hirdetési platformon tudták a marketingesek kihasználni a galéria hirdetést, mely 2019-től megváltozott. A Google ugyanis bevezette a galéria hirdetést, amelynek keretein belül a szakemberek által készített akár 8 kép plusz szövegből álló hirdetés a mobil keresési eredmények tetején jelenik meg.

Csak akkor kell érte fizetni, ha a felhasználó elkezd lapozni a hirdetésben található képek között. Tehát az eddigiekkel ellentétben ez nem kattintás alapú, hanem felhasználói interakcióhoz van kötve.

Ha úgy érezzük, hogy a vizuális hirdetésekkel könnyebben tudunk sikerekhez jutni, bátran használjuk ki ezt a lehetőséget, hiszen 2021-ben a Google egyébként is üdvözli az új, nem csak szöveg alapú hirdetési formákat.

 1. Discovery hirdetések (Felfedező hirdetések)

Egy Discovery hirdetés egy címből, leírásból, képből, logóból és egy cél URL-ből áll. Lehet választani egyetlen hirdetési képet használó reklámot, vagy több képet tartalmazó körhinta típusú hirdetést.

A Google a gépi tanulás segítségével biztosítja a hirdetések optimális kombinációját, amelyről úgy “gondolja”, hogy hasznos és releváns felhasználói élményt okoz majd a usernek.

Érdemes ügyelni a Discovery hirdetések kialakítása során arra, hogy mobilbarát legyen a hirdetés, vonzó megjelenése legyen, illetve használjuk ki a körhinta hirdetésben a több kép együttes használatának lehetőségét, hiszen így több termékre tudjuk felhívni a látogatók figyelmét.

 1. Negatív kulcsszavak használata

A negatív kulcsszavakat arra használják a SEM szakemberek, hogyha ezeket a szavakat használják a userek a keresések során, akkor NE jelenítse meg rájuk a vállalat hirdetéseit.

Itthon sokan elhanyagolják ezt a lehetőséget, így 2021-ben mindenképpen érdemes ezt kihasználni, hiszen így nem kell majd annyit fizetni olyan kattintásokért, amelyekből egyébként sem lesz konverzió.

Nemcsak a vállalat tevékenységével ellentétes vagy összefüggésbe nem hozható szavakra érdemes ilyenkor gondolni, hanem olyanokra is, mint például a következő kifejezések:

 • Jelentése
 • Ingyenes
 • Termékminta
 • Óra, tanóra
 • Kezdő, haladó
 • Munka
 • Definíció
 • Térkép
 • Hírek
 • Kézzel készített
 • Kutatás, stb.
 1. Hirdetések PC-re és mobilra

Sok cég látja azt a Google Analytics adatokból, hogy a látogatók akár 90%-a mobilról érkezik, viszont a vásárlások 70-80 %-át PC-ről hajtják végre a vevők. Ez továbbra is azért van, mert egy liliputi képernyő nem tud olyan jó felhasználói élményt nyújtani, mint egy rendes nagy monitorral rendelkező PC.

Lényeg: mindkettőre érdemes Google hirdetéseket készíteni, hiszen mindkét felhasználói tábor esszenciális a cég profit-növekedéséhez. Csak arra ügyeljünk, hogy két típusú kampányt készítsünk mindig, hiszen ami PC-n jól működik, az mobilon borzalmas lesz, hiszen itt nincs annyi hely a karaktereknek, illetve a képek méretét is optimalizálni kell.

Konklúzió

2021-ben a jelenlegi világhelyzet miatt gombamód jelennek meg az újabb és újabb internetes vállalkozások a neten. Mivel egyre csak telítődik a piac, fontos kihasználni a különféle Google hirdetési lehetőségeket, mert egy bizonyos pont után ez az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy el tudjuk csalni a vevőket a konkurenciától.

Mivel a kísérletezgetés elég drága az online hirdetések esetében, így érdemes a Google hirdetési stratégia kidolgozását profi keresőmarketing ügynökségre bízni.

Vedd fel velünk a kapcsolatot még ma, s akár már az első héttől tapasztalhatod az online vásárlók számának növekedését.