WordPress keresőoptimalizálási tippek, amelyek valóban növelik az organikus keresési eredményeket

WordPress keresőoptimalizálási tippek

Az elmúlt évtizedben radikálisan megváltoztak a különféle SEO taktikák, így rengeteg vállalat igyekszik alkalmazni a legjobban működő WordPress keresőoptimalizálási technikákat, amelyekkel továbbra is sikeresek tudnak lenni a keresők organikus találatai között.

A vállalkozásoknak most egyedi megközelítéseket kell alkalmazniuk azért, hogy megnyerjék a soha véget nem érő versenyt a keresőmotorok eredményoldalainak (SERP) első néhány találatáért.

Ebben a bejegyzésünkben számos WordPress keresőoptimalizálási tippet osztunk meg, amelyek hosszú távon és maradandóan segítenek növelni a webhelyek organikus forgalmát. Lássuk a részleteket!

WordPress keresőoptimalizálási tippek 2021-re

WordPress keresőoptimalizálási tippek
 1. Optimalizáljuk a Core Web Vital mutatókat

Magyarul még nem igazán van neve az angol Core Web Vital mutatóknak, de nagyjából azt jelenti, hogy alapvető webes vitálok. Nem hangzik valami szépen, így maradunk az angol Core Web Vitals-nál, röviden CWV.

Mit jelent a Core Web Vital?

A CWV mérhető teljesítménymutatók egy csoportját jelenti, amely azt mutatja meg, hogy mennyire működik jól egy webhely felhasználói élmény szempontjából. Három fontos mutatót különböztetünk meg:

 • LCP (LargestContentfulPaint) – Legnagyobb vizuális tartalomválasz
 • FID (First Input Delay) – Első interakciótól számított válaszkésés
 • CLS (CumulativeLayout Shift) – Elrendezés összmozgása

A Google SearchConsole (GSC) segítségével meg lehet nézni ezeket a mutatókat, s ha azt látjuk, hogy túl nagyok a betöltési sebességek, akkor bizony lépni kell, hogy gyorsabb legyen az oldal. Ha nem lépünk, bizony hátrébb kerülhet a webhelyünk a keresők találati oldalain (SearchEngineResultPages – SERP-ek).

Hogyan lehet javítani a CWV-t?

WordPress keresőoptimalizálási tippek

Miután megnéztük a GSC-ban, hogy mely oldalakkal van a probléma, adjuk is át a stafétabotot a webhely informatikai üzemeltetőinek, akik hasznos tanácsokkal tudnak ellátni minket, hogy mi okozhatja az oldalak lassulását. Például túl nagy képek, óriási felbontású videók, rosszul elrendezett dizájn elemek, nem megfelelő kódolás, stb. A WordPress esetében az a jó, hogy nagyon fejlett az ügyfélszolgálat, emiatt gyorsan kaphatunk professzionális válaszokat a kérdéseinkre, ha egyedül kell megoldanunk a problémát.

2. Válasszuk ki a megfelelő domain nevet

A következő példák mind más URL-eknek minősülnek:

 • https://www.pelda.hu
 • https://www.pelda.hu/
 • https://pelda.hu
 • https://pelda.hu/
 • http://www.pelda.hu
 • http://www.pelda.hu/
 • http://pelda.hu
 • http://pelda.hu/

Magyarázat:

WordPress keresőoptimalizálási tippek

HTTPS vs. HTTP: Az első verzió azt jelenti, hogy biztonságos a webhely, a második pedig azt, hogy nem, mert nem használja a HTTPS (S= Secure) protokollt, amelyet az adatvédelem miatt muszáj használnia a legtöbb webhelynek.

/ jel: Látjuk, hogy vannak URL-ek, amelyeknek a végén van per jel, s amelyeknek nincsen. Ezek is mást jelentenek, így érdemes még a webhely létrehozása előtt átgondolni, hogy hogyan szeretnénk képezni az URL-eket, hogy elkerüljük a duplikációkat.

www: Most már nem kötelező a www használata, így ezt is az egyéni preferencia határozza meg. SEO szempontból nem számít, hogy van-e www vagy nincs az URL-ben.

Lényeg: Legyünk következetesek és kerüljük el az URL duplikációkat, a domain nevet pedig úgy válasszuk ki, hogy könnyű legyen megjegyezni, kiejteni, kiolvasni és meghallani (pl.: rádiós reklám esetén).

3. Használjunk WordPress SEO plugint

WordPress keresőoptimalizálási tippek

Nincs legjobb vagy legrosszabb SEO plugin. Ez főként azon múlik, hogy egy adott webhelynek milyen eszközökre van szüksége ahhoz, hogy optimalizálni tudja az organikus találati eredmények számát és helyezését a SERP-eken.

Az egyik legnépszerűbb WordPress SEO plugin a Yoast, amely segítségével a következőket lehet megnézni:

 • Minőségi tartalomírás oldal- és kulcsszó analízis segítségével.
 • Lehetőség a meta leírások egyéni szerkesztésére.
 • Automatikus oldaltérkép készítése.
 • Breadcrumbs (morzsák – navigációs linkek) engedélyezésére lehetőség.
 • Schema és közösségi média beépülőkre való markup készítése.

Ezek többsége eléggé technikai, így aki ezeket nem érti, inkább bízza ezt a feladatot egy webmesterre vagy programozóra.

4. Állítsunk be olvasható és rövid permalinkeket

WordPress keresőoptimalizálási tippek

Nyílt titok, hogy a WordPress előszeretettel készít csúnya URL-eket, amelyek gyakran tartalmaznak furcsa karaktereket, dátumokat vagy értelmetlenségeket.

Ezt könnyen ki lehet küszöbölni, amelyhez csak annyit kell tenni, hogy a WordPress Beállítások menüjében a Permalink almenüben a Post name-re állítjuk be az URL-ek képzését. Így az épp megírt poszt címe lesz ékezetek nélkül az URL végén, nem pedig egy hosszú és kiolvashatatlan egyveleg.

5. Használjunk kulcsszavakat a tartalmak megírásakor

Annak ellenére, hogy egyre okosabbak a Google algoritmusok, továbbra is fókuszban vannak a kulcsszavak és kulcskifejezések, amely köré egy-egy cikket írunk. A szöveg elkészítése előtt válasszunk ki 3-5 kulcsszót, amely köré építeni fogjuk a szövegünket. Miután kész lett a bejegyzés, megnézhetjük a WordPress SEO plugin segítségével, hogy mennyire voltunk sikeresek. Hány százalékos a kulcsszavak előfordulása, illetve mely kifejezéseket használtuk a leggyakrabban, stb.

6. Meta cím nélkül egy lépést se tegyünk

Most már csak Title névként emlegetik az anno metatitle néven futó elemet, viszont továbbra is nyugodtan lehet használni a metatitle-t és a sima title-t is, amely segíti tudatni a Google algoritmusaival, hogy miről szól az adott weboldal.

Ha ezt elmulasztjuk, akkor nem lesz könnyű dolga a Google-nek, és kicsit a sötétben fog tapogatózni, hogy igazából miről is szól az adott oldalon lévő tartalom. A title SEO szempontból továbbra is esszenciális.

7. Meta leírás, hogy többen kattintsanak a keresési eredményünkre

WordPress keresőoptimalizálási tippek

Minél csinosabb, tömörebb és informatívabb egy meta leírás, annál nagyobb a valószínűsége, hogy amikor meglátják a felhasználók a linkünket a SERP-eken, akkor rá is kattintanak.

A meta leírást úgy érdemes felfogni, mint egy mini marketing szöveget, amely tartalmazza az oldalon lévő szöveg legfontosabb kulcskifejezéseit, és eléggé felkelti az olvasók érdeklődését, hogy rá akarnak kattintani, és meg akarják nézni a mögötte lévő tartalmat.

A Google alapvetően nem karakterben, hanem pixelben méri azt, hogy milyen hosszúságú meta leírást enged láttatni a SERP-eken. Ez jelenleg PC-n 920 pixel (kb 158 karakter), mobilon pedig 680 pixel (kb 120 karakter).

Érdemes emiatt figyelni arra, hogy milyen meta leírást adunk, hiszen máshogy fog kinézni PC-n s máshogy mobilon is.

8. Írjunk hosszú és értékes tartalmat, s emeljük ki a fontos részeket

WordPress keresőoptimalizálási tippek

Most már rég nem elég egy semmitmondó 2000 karakteres kis szösszenetet írni, hiszen abba csak annyi fér bele, hogy van egy termék, erre és erre jó, mi lenne ha megvennéd. Ezeket a típusú szövegeket szinte csak a keresők olvassák, így ha azt szeretnénk, hogy a felhasználók látogassák az oldalunkat, ne pedig csak a különféle botok, alkalmazzuk a következő fontos szövegírási taktikákat:

 • Tegyük bele a címbe a kulcskifejezést.
 • Használjuk a kulcskifejezést az első bekezdésben és elszórtan a többi bekezdésekben is, de nyugodtan írjunk szinonimákat, hogy ne legyen szóismétlés.
 • Adjunk alcímeket, s ezekhez használjuk a szövegszerkesztőben lévő kiemelési lehetőségeket.
 • Készítsünk listákat, felsorolásokat.
 • Emeljük ki a fontos részeket külön bekezdésben dőlt vagy félkövér betűkkel.
 • Adjunk a képekhez és videókhoz alt és title tag-eket.
 • Legalább 1000 szavas (7-8000 karakteres) cikkeket írjunk, de minél hosszabb és érdekesebb a szöveg, annál jobb.

Összegzés

A WordPress egy csinos kis weboldal készítő platform, amely alapvetően a bloggerek számára készült, de később a vállalatok is előszeretettel kezdték el használni. Ennek eredményeképp számos WordPress keresőoptimalizálási tipp kezdett el terjedni az interneten, hiszen ezek a webhelyek is ugyanolyan versenyben vannak egymással, mint bármelyik más weboldal a neten.

Persze nem mindenkinek szíve csücske a SEO, így ha Neked is WordPress keresőoptimalizálásra van szükséged, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy azonnali megoldásokkal tudjuk segíteni céged növekedését az interneten.