Mit tartalmaz a 2021-es június-július Google algoritmus frissítés?

Google algoritmus frissites

Semmi extra: továbbra is fontos lesz a minőségi tartalom

2021 júniusában és júliusában is frissült a Google algoritmus (core update), amelyre nemcsak a SEO szakemberek figyeltek fel, hanem számos online tevékenykedő vállalat is, hiszen kinek javultak, kinek csökkentek egyes SEO mutatói ebben az időszakban.

Mint minden nagyobb Google algoritmus frissítés esetén, most is sokan bepánikoltak néhány napra, hiszen annak ellenére, hogy alapvetően megfeleltek a webhelyek a Google által ajánlott szakmai, tartalmi és felhasználóbarát kialakítással kapcsolatos előírásoknak, egyesek mégis lejjebb kerültek az organikus találati oldalakon.

Ebben a bejegyzésünkben górcső alá vesszük azokat a fontos tényezőket, amelyekkel érdemes tisztában lenni ahhoz, hogy ne okozzon akkora problémát a két mostani óriási Google algoritmus frissítés.

Mit érdemes tudniuk a webhely tulajdonosoknak a Google algoritmus frissítésekről?

Google algoritmus frissites

A Google évente többször jelentős, széleskörű változásokat hajt végre a keresési algoritmusokban és rendszerekben, melyeket alapvető frissítéseknek (core update-nek) nevezünk. A cél ezzel az, hogy releváns és hiteles tartalmat mutasson a Google a felhasználóknak.

Ezekről a nagy Google algoritmus frissítésekről mindig beszámol a keresőóriás, hiszen számos webhely ilyenkor forgalomnövekedést vagy épp -csökkenést tapasztal, amely kényesen érintheti az eladásokat.

Nem feltétlenül kell a negatív hatások tapasztalása esetén arra gondolni, hogy valami gond van a webhellyel, hiszen idővel azok a site-ok, amelyek lejjebb kerülnek a SERP-eken(SearchEngineResultPage – Keresőmotor eredmény oldal) hamar visszanyerik eredeti pozíciójukat adott kulcsszavakra és -kifejezésekre.

Lássuk, milyen segítséget kínál a Google hivatalos oldala azoknak, akiket negatívan érintett a 2021-es június-július Google algoritmus frissítés!

A Google core update nem céloz meg semmilyen webhelyet

Google algoritmus frissites

Fontos kiemelni, hogy a Google elvileg sosem ad ki olyan core update-et, amely adott oldalakat vagy webhelyeket célozna meg. Helyette a változtatások arról szólnak, hogy alapvetően javuljon az, ahogyan a Google rendszerei értékelik és osztályozzák a tartalmakat a neten.

Továbbra is fontos marad a minőségi tartalom

Nem meglepő ez, hiszen a keresőóriás nem akar negatív felhasználói élményt okozni ausereknek, így nyilván olyan webhelyeket szeret felajánlani egy-egy keresés során a látogatóknak, amelyek nemcsak releváns, de értékes tartalommal bírnak.

Segítség a tökéletes és hasznos tartalom elérése érdekében

Nyilván azok a webhelytulajdonosok, akik forgalom csökkenést tapasztaltak a mostani Google algoritmus frissítés miatt, most igyekeznek rendbe hozni azt, ami nem is biztos, hogy javításra szorul.

Minőségi tartalommal kapcsolatos kérdések

Google algoritmus frissítes

A Google volt olyan rendes, és frissítette azt a listát, amely a minőségi tartalommal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. A kérdések az alábbiak:

 • A tartalomban eredeti információ, hivatalos jelentés, kutatás vagy elemzés szerepel?
 • A tartalom átfogó leírást nyújt a témáról?
 • A tartalom átlátható elemzést vagy érdekes információt nyújt, amely nem feltétlenül nyilvánvaló?
 • Ha a tartalom más forrásokra támaszkodik, akkor az átírás vagy másolás helyett inkább új és értékes információt nyújt?
 • A címsor és / vagy az oldal címe leíró, hasznos összefoglalót kínál a tartalomról?
 • Kerüli a címsor és / vagy az oldal címe a túlzást, megdöbbentést (click-bait)?
 • Ez egy olyan oldal, amelyet a kedvencekhez szeretnénk adni, meg szeretnénk osztani másokkal és tovább ajánlanánk?
 • Annyira jó lett az oldal tartalma, hogy nyomtatott folyóiratokban, enciklopédiákban, könyvekben vagy szakmai fórumokon hivatkoznának rá?

Szakértői tartalommal kapcsolatos kérdések

Számos olyan szöveg van a neten, amelyek fontos vagy épp kényes kutatási kísérletekkel, kérdésekkel foglalkoznak. Ezeket a következő kérdések feltevése segítségével lehet még megbízhatóbb írásokká tenni:

 • A tartalom megbízható módon jeleníti meg az információkat?
 • Tartalmaz egyértelmű forrásokat, az érintett szakértelem bizonyítékait, a szerző vagy az azt közzétevő webhely hátterével kapcsolatos információkat, például egy szerzői oldalra mutató linket vagy egy webhely URL-jét?
 • A hivatalos tartalmat előállító webhely átböngészése során az lesz a benyomásunk, hogy ez a témájában tekintélyes, megbízható és széles körben elismert organizáció?
 • Ezt a szakmai tartalmat olyan szakértő vagy rajongó írta, aki bizonyíthatóan jól ismeri a témát?
 • A tartalom mentes a könnyen ellenőrizhető ténybeli hibáktól?
 • Megbízunk annyira ebben a hivatalos tartalomban, hogy a pénzünkkel vagy az életünkkel kapcsolatos kérdésekben is támaszkodnánk rá?

Termékoldalakkal kapcsolatos segítő kérdések

Google algoritmus frissites
 • A termékoldal mentes a helyesírási hibáktól, elgépelésektől, stilisztikai hibáktól?
 • Minőségi lett a termékoldal, vagy látni rajta kapkodásra vagy hanyagságra utaló jeleket?
 • Egyedinek vagy épp tömeggyártottnak tűnik a termékoldal?
 • Túl sok figyelmet elterelő hirdetés van a termékoldalon, ami zavarja a pozitív felhasználói élményt?
 • Egyaránt mutatós és felhasználóbarát a termékoldal PC-n, laptopon, tableten és mobilon is?

Összehasonlítással kapcsolatos kérdések

 • Jelentős értéket nyújt-e a tartalom a keresési eredmények más oldalaihoz képest?
 • A tartalom a webhely látogatóinak valódi érdekeit szolgálja, vagy úgy tűnik, mintha az oldal tartalmát inkább a keresőkre, semmint a felhasználói igényekre optimalizálták volna?

Lehetséges megoldások és tanácsok, ha nagy a forgalomcsökkenés egy nagy Google algoritmus frissítés után

Egy core update után gyakori kérdés, hogy mennyi időbe telik egy webhely helyreállítása, ha javítjuk a rajta lévő tartalmat. A széleskörű frissítések általában néhány havonta történnek, így az a tartalom, amelyre negatív hatással volt a frissítés, valószínűleg nem áll helyre – feltéve, hogy fejlesztéseket hajtottak végre rajta – a következő core update kiadásáig.

Azonban a Google folyamatosan frissíti a keresési algoritmusokat, beleértve a kisebb alapvető frissítéseket is. Mivel ezek az apróbb frissítések alig észrevehetőek, így ezekről nem is mindig szokta értesíteni a közönséget a Google. Persze előfordulhat, hogy ilyenkor ezt megérzik a webhelyek, de amint vége a frissítésnek, ezek a problémák általában maguktól megjavulnak.

A Google természetesen leteszteli a nagyobb frissítéseket, mielőtt élesítené az új fejlesztéseket, de hibák sajnos mindenhol előfordulhatnak. Sok esetben ilyenkor azok az oldalak, amelyek negatívan érzékelnek egy algoritmus változtatást, maguktól helyreállnak, hiszen a probléma nem az ő webhelyükön volt, hanem a Google oldalán.

Konklúzió

Google algoritmus frissites

Azoknak a webhelyeknek nem kell félniük a nagyobb Google algoritmus frissítésektől, amelyek eddig is a lehető legmodernebb, leggördülékenyebb és leggyorsabb felhasználói élményt nyújtották a látogatóiknak.

A legtöbb probléma főként azokkal a site-okkal van ilyenkor, amelyek eddig sem nagyon törekedtek arra, hogy megfeleljenek a Google által előírt technikai, tartalmi és dizájn elvárásoknak. Ezek az oldalak sokat másolnak, fordítanak, de sok esetben lopják a képeket, engedély nélkül tesznek közzé szenzitív tartalmakat vagy épp csak a keresőnek készítik az oldalt, nem pedig a modern felhasználói igényeknek.

Fontos emiatt azt észben tartani, hogy a neten óriási a verseny és ahogy halad előre az idő, úgy lesz egyre nehezebb átverni Black Hat SEO taktikákkal a Google-t. Nem hiába írnak annyit a SEO-SEM szakemberek az eredeti, értékes és informatív tartalmak fontosságáról, hiszen egy ilyen telített piacon csak az tud sikeres lenni, aki tényleg belead mindent, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt tudja nyújtani a látogatóinak.