Webáruház forgalom növelése a koronavírus idején

Értékesítési csatornák, amelyek akár karantén alatt is működnek

A webáruházak forgalmát jelentősen lehet növelni, ha kiaknázzuk a megfelelő online értékesítési csatornákat, amelyekre nincs hatással a koronavírus. Az online világban ezek az eszközök akkor is működnek, ha a hatóságok szigorúbb karantént rendelnek el. Lássuk, milyen marketing eszközöket lehet bevetni a koronavírus idején azoknak a vállalatoknak, amelyek a szűkösebb időkben is szeretnének profitot termelni.

Webáruház forgalom növelése technikai segítséggel

Mivel szinte minden szektorban már rengeteg webáruház versenyez lokálisan vagy globálisan egymással az interneten, így rendkívül gyakori az a probléma, hogy ugyanazokat a termékeket árulják a cégek, csak más felületeken.

Emiatt a legelső feladat egy keresőoptimalizálás alkalmával az, hogy megnézzük, hogy áll technikai szempontból a webáruház a versenytársak online felületeihez képest. Ez a SEO audit technikai része, melyet sajnos mind a mai napig mellőznek az ügynökségek, mert valljuk be, ehhez kőkemény technikai tudás kell. Itt optimális kódolásról beszélünk, illetve ergonomikus kialakításról, mely segíti a termék-kiválasztási és vásárlási folyamatot.

Így segít a technikai SEO audit a forgalom növelésében:

 • Optimalizáljuk az URL struktúrát, hogy könnyebb legyen a keresőknek indexelni a fontos oldalakat.
 • Indexelési stratégiát dolgozunk ki.
 • URL kanonikalizációval elimináljuk a duplikált tartalmakat.
 • Ellenőrizzük a biztonságos fizetés lehetőségét (SSL, HTTPS).
 • Felhasználóbarát, egyszerű és semmiképpen sem túlbonyolított menüszerkezetet javasolunk, amelyben a látogatók egyből ki tudják választani azt, amit épp keresnek.
 • Gyorsítjuk a kiszolgálást, mely gyorsabb oldalbetöltést eredményez. A felhasználók nem szeretnek várakozni, így ez esszenciális a sikerhez.
 • Reszponzív dizájnt javasolunk, hogy minden eszközön lehessen használni a webáruházat.
 • A konkurenciához hasonló webáruház fejlesztéseket javasolunk, például:
  • 360°-ban elforgatható termékképek
  • Mindenhol egyedi termékleírások
  • Szállítási és fizetési információk automatikus kezelése
  • Jól átlátható, könnyen kezelhető, validált mezőkkel ellátott kosár felület kialakítása
  • Főoldal tartalmi és technikai optimalizálása a vásárlók becsalogatásához
  • További fontosabb oldalak optimalizálása
  • Kényelmi, luxus funkciók bevezetése – videók, párbeszédpanelek, interaktív felületek kialakítása, stb.

Miért fontos ez a sok technikai fejlesztés?

A webáruházat úgy érdemes elképzelni, mint egy autót, ahol egy tragacs kocka Ladával igen nehezen lehet versenyezni egy Tesla ellen. A webáruház esetében ha régi a tervezés és a kódolás, akkor az nem felel majd meg a mostani felhasználói elvárásoknak, emiatt a látogatók egy olyan online áruházba fognak menni, ami modern és gyorsan kiszolgálja az igényeiket.

Magyarul a webáruház forgalom növekedését úgy a legkönnyebb növelni, ha befektetünk magába a webáruházba, hogy ne ugyanolyan, hanem jobb legyen, mint a konkurens cégek online store-jai.

Sokan azért hanyagolják el ezt a lépést, mert a programozóknak kell ezeket a problémákat megoldaniuk, s mindenki tudja, hogy az IT szektorban nem éhbérért dolgoznak a szakemberek. Mi erre azt szoktuk mondani, hogy valamit valamiért. Befektetés nélkül nem lesz profitnövekedés, így ez egy hosszútávú invesztálás a webáruház jövőjébe.

Webáruház forgalom növelése organikusan

Kevesen említik meg az organikus értékesítési csatornákat, mert ez valamilyen tartalomkészítéssel jár együtt. A cégvezetőknek nincs ideje ilyen úri huncutságokra, a dolgozók pedig nagyon leterheltek a megrendelések és az ügyfélszolgálatos munkák miatt.

Pedig az organikus értékesítési csatornákat azért érdemes kihasználni, mert minimális anyagi ráfordítással nagyot lehet lendíteni a webáruház organikus keresési eredményein a Google-ben.

Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy a webáruházat tele tesszük hasznos és informatív szövegekkel, amelyeket nemcsak a látogatók, hanem a Google is “elolvas”, így több szöveg áll rendelkezésére, hogy bizonyos keresési kifejezésekre kidobja a webáruházat a találatok között.

Milyen eszközökkel lehet organikus találatokhoz jutni?

 • Webáruház blog indítása
  • Csak informatív, hasznos tartalmakat érdemes készíteni, a többinek nem sok értelme van.
  • Érdemes egyedi kutatásokat végezni, mivel minden olvasó szereti a hiteles tartalmakat.
  • A cég társadalmi szerepvállalásáról is hasznos, ha írunk néhány cikket.
  • A vásárlók kérdéseivel kapcsolatos bejegyzések is igen hasznosak.
  • Ismertetők, infográfok és videók alkalmazása szintén nagyon nagy segítség.
 • A termékoldalakon informatív szövegek megjelenítése, mely nemcsak a termékeket írja le, de hasznos tippekkel, trükkökkel van tele.
 • A képek és videók “alt” és “title” attribútumainak optimalizálása, hogy a kereső lássa és értse, hogy mi szerepel a képen, videóban.
 • A szövegeket szépen kell tagolni alcímekkel, felsorolásokkal, kérdésekkel, képekkel, stb.
 • Amennyiben van lehetőség, készítsünk interjúkat befolyásos személyekkel, akikkel linkcserét is lehet alkalmazni. Ebben az esetben általában illik adni ingyen egy terméket, amit például tesztelhet a celeb, és elmondja a videójában vagy leírja a blogjában, hogy miért tetszett neki a termék.

Ki írja ezt a sok szöveget, ki készíti a videókat?

Ez megállapodástól függ, de a legtöbben szövegírókat alkalmaznak, ahogy mi is, illetve a nagyobb cégek produkciós irodákat kérnek fel egy-egy videó elkészítéséhez. Minden megoldható, ha a webáruház hajlandó befektetni a jövőjébe.

Webáruház forgalom növelése linképítéssel

A linképítésnek hatalmas szerepe van a profitnövekedésben, hiszen minél több linket sikerül elhelyeznünk lehetőleg a cég tevékenységével releváns oldalakon, annál több felhasználó tud így találkozni a cég nevével.

Mivel a legtöbb KKV-nak nincs lehetősége felkerülni azokra a portálokra, amelyeket több millióan látogatnak, így abban a tévhitben élnek, hogy esélyük sincs jó linkeket szerezni. Ez nem így van, hiszen ilyenkor lehet a legjobban kihasználni a lokális SEO eszközöket.

Például egy kisvárosi vállalatnak, amely csak a város körüli 20 km-es körzetben nyújt szolgáltatást, teljesen felesleges felkerülnie az óriásportálokra, hiszen minek, ha a vevők többsége igénybe sem tudja venni a cég szolgáltatását a földrajzi távolság miatt. Ebben az esetben a helyi portálokra fogjuk kitenni a szponzorált tartalmakat, amelyeket a helyiek olvasnak.

A multik pedig meg tudják fizetni akár a leglátogatottabb hírportálokat is, így ebben az esetben sincs gond, csak be kell kerülni, amelyhez mi, mint SEO-SEM ügynökség tudunk segíteni.

Webáruház forgalom növelése új szolgáltatások bevezetésével

A konkurencia miatt nem lehet megállni, folyamatosan fejleszteni kell nemcsak a webáruház felületét, de magát a szolgáltatásokat is.

Például:

 • A konkurencia ingyen szállít, akkor nekünk is ingyen kell szállítanunk, hiszen akkor ebben az időszakban a vásárlók a konkurenciától fognak rendelni, nem pedig tőlünk.
 • Ha a konkurencia ajándékot ad a vásárlóknak x Ft elköltött összeg után, akkor nekünk is illik valamit még a csomagba rejteni.

A piaci tevékenységekre azonnal, de inkább hamarabb kell reagálni, hiszen csak így lehet versenyben maradni. Az értékesítési csatornák közül ez nagyon fontos, hiszen a saját webáruházunk felületén lehet így több vásárlót bevonzani, mely egyértelműen tudja növelni a profitot. Vannak olyan vevők, akik azért vásárolnak bizonyos helyeken, mert mindig van valamilyen kedvezmény, ajándék, vagy leárazás, amit szeretnek kihasználni.

Webáruház forgalom növelése hirdetéssel

Bizony, még csak most értünk el a hirdetésekhez. A legtöbb vállalatigazgató itthon nem nagyon szeret befektetni a cégébe, mert jobb ötletnek tartja azt a pénzt inkább az elnyújtott nyaralására fordítani.

Azok a cégek viszont, amelyek tudják, hogy nagy a verseny, bizony először végigmennek a fenti opciókon, mert tudják, hogy egy kocka Ladával nem nyerhetnek egy Tesla ellen.

A hirdetések természetesen már a kezdetek óta a legnépszerűbb értékesítési csatornák, viszont vajmi kevés értelmük van akkor, ha a webáruház romokban hever, elmaradott és lassú.

Hirdetni emiatt csak akkor érdemes már, ha készen áll a felület a vásárlók befogadására, mely egyben azt is jelenti, hogy teljes mértékben megfelel a Google által előírt technikai, tartalmi és felhasználóbarát kialakításnak.

Milyen hirdetéseket érdemes használni?

Butaság lenne azt mondani, hogy mindent, hiszen minek hirdessen egy cég Instagramon, ha egy darab látogatója sem használja ezt a közösségi média platformot. A YouTube videóknak sincs értelme, ha a vásárlók többsége egész nap a Facebook posztokat böngészi.

Tehát a hirdetési felületeket is mindig a cég ügyfélkörének az online szokásai köré kell tervezni. 

Mely platformokon lehet hirdetni?

 • Google, Bing, Seznam, Yahoo
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • Applikáción belüli hirdetések

Mivel a legtöbb online hirdetési platform rugalmas fizetési feltételeket biztosít, így egyaránt van lehetőség havi 10.000 Ft-ért, vagy akár több millió Ft értékben is hirdetéseket feladni. Minden attól függ, hogy mekkora a verseny az egyes kulcsszavakra, illetve milyen kifejezésekre és mennyire agresszívan hirdet a konkurencia. Ehhez egy alapos konkurenciakutatás, illetve egy felhasználói kör felmérés szükséges, hogy biztosan megtalálják a hirdetések a potenciális vásárlókat.

Segítünk megtalálni a legjobb értékesítési csatornákat

Az eddig 10 éves tapasztalatunknak köszönhetően igen rövid idő alatt helyre tudunk rázni szinte bármilyen állapotban lévő webáruházat, amennyiben a tulajdonos együttműködik velünk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha engedi, segítünk levezényelni a SEO audit után felmerült problémákra adott megoldásokat, legyenek azok technikai, tartalmi vagy marketing feladatok.

Mindegy emiatt, hogy egy cég napkollektorokkal vagy ékszerekkel kereskedik, megtaláljuk azokat a fejlesztési lehetőségeket és értékesítési csatornákat, amelyek hosszútávon bevételnövekedést tudnak eredményezni.

Felkeltettük az érdeklődésedet?

Keress fel minket valamelyik elérhetőségünk egyikén, hogy a lehető leghamarabb el tudjuk kezdeni optimalizálni a webáruházad működését, hogy a jövőben több profitot tudj termelni.