Google Oldal-élmény algoritmus változás 2021

Az utóbbi években nem sok időt hagyott a weboldal fejlesztőknek a Google arra, hogy felkészüljenek az aktuális algoritmus-változásokra, viszont ez a 2021-es Google Oldal-élmény algoritmus esetében szerencsére másképp történt.

A világjárványra hivatkozva a Google úgy döntött, hogy elérhetővé teszi a 2021-es Oldal-élmény algoritmussal hozott változás legfontosabb pontjait, hogy az internetes vállalkozásoknak elegendő idejük legyen az esetleges fejlesztésekre, hogy elkerüljék az esetleges látogatottság- és profit-kiesést.

Lássuk, mit hoz a Google Oldal-élmény algoritmus változás, s hogyan lehet erre felkészülni!

Mit jelent az Oldal-élmény a Google szerint?

A Google szerint:

“Az oldal-élmény jelző azt a szempontot méri, hogy milyen felhasználói élményt nyújt a usereknek a weboldalakkal való interakciók. Ezen tényezők optimalizálása minden böngészőben és felületen élvezetesebbé teszi az internetezést, és segíti a webhelyeket a mobil felhasználói igények kiszolgálásának fejlődésében. Hisszük, hogy ez hozzájárul az üzleti sikerhez az interneten, mivel a felhasználók elkötelezettebbé válnak és gördülékenyebben tudják használni a webes felületeket.”

Röviden ez azt jelenti, hogy a Google azt szeretné ezzel az új algoritmussal megvizsgálni, hogy mennyire felhasználóbarát módon sikerült kialakítani a webes felületeket.

Minél több, a böngészést megakadályozó idegesítő elem van az oldalon (reklám, hírlevél popup), annál lejjebb fog kerülni a SERP-eken az oldal. Minél könnyebb, egyértelműbb és gördülékenyebb weboldal-felhasználást alakítanak ki a programozók az adott weboldalon, annál feljebb kerül az oldal a SERP-eken.

Tehát többek között a felhasználóbarát kialakítás alapján fogja értékelni az oldalakat a Google, mely igen nagy változást fog hozni a keresőoptimalizálásban, főként azoknak, akik nem a felhasználóknak készítenek weboldalakat, hanem a Google-nek akarnak csak megfelelni.

Természetesen továbbra is fontos a brandépítés, a biztos és modern technikai megoldások, de most a Google a felhasználóbarát kialakításra helyezi a hangsúlyt az új Oldal-élmény algoritmus 2021-es bevezetésével.

Hogyan lehet Oldal-élményre optimalizálni?

Ez egy igen tág témakör, viszont a technikai keresőoptimalizálás segítségével végre elérkezhetünk abba a korba, ahol a cégek nem spórolnak a webes fejlesztéseken, hanem prioritásként tekintenek rájuk.

Fontos, hogy ne csak egy oldalt (például a főoldalt) alakítsuk át teljesen felhasználóbarát módra, hanem az aloldalakat is. Lehet, hogy marad néhány olyan aloldal, amely nem lesz annyira kitűnő formában, mint a többi, de ennek ellenére a Google nem fogja lepontozni az egész site-ot, hiszen 98%-ban tökéletes felhasználói élményt tud nyújtani a weboldal.

  • Oldalsebesség

Mégis melyik cég hiszi azt, hogy a felhasználók 1-1,5 másodpercnél többet hajlandóak várni a weboldalára, hogy betöltsön? Sajnos rengeteg cég hiszi ezt, s emiatt találkozni annyi sok lassú webáruházzal és weboldallal itthon. Az oldal betöltési sebesség rendkívül fontos, hiszen ha mi nem vagyunk elég gyorsak, a konkurencia szépen lefejleszt valamit, amitől gyorsabb lesz a weboldala, mint a miénk, s máris organikusan viszi el tőlünk a potenciális vásárlókat.

Mégis miért használna a user egy lassú oldalt, ha van helyette egy gyorsabb, ahol ugyanazt meg tudja venni?

  • Error 404 – Nem található az oldal

Ha rákattintunk egy linkre, s a megjelenő oldalon nincs semmi, az negatív felhasználói élményt okoz, gondoljunk csak arra, amikor keresünk egy terméket, s már a hatodik linkre kattintunk, ahol nem találunk tartalmat, mert nincs az oldalon számunkra hasznos tartalom.

Fontos emiatt, hogy a weboldal vagy webáruház üzemeltető IT cég figyeljen azokra a linkekre, amelyeken már nincs elérhető tartalom, hiszen az negatív felhasználói élményt okoz a látogatók számára.

  • Konkurenciaelemzés

Ma már rengeteg ingyenes és fizetős online eszköz áll rendelkezésre ahhoz (Pl.: ubersuggest, SEMrush, Ahrefs, Alexa, stb.) hogy egy SEO-SEM specialista naprakész információkat tudjon gyűjteni a konkurens oldalakról. Így mindenképpen érdemes a cégek esetében erre pénzt áldozni, hiszen így elkerülhető az, hogy a konkurencia szépen csendben megelőzze a vállalkozásunkat.

Egy-egy ilyen analízis után érdemes megnézni azokat a konkurens site-okat, amelyeknek nemcsak a főoldala, de az aloldalai is kiválóan teljesítenek, s ilyenkor érdemes leülni egy full-stack programozóval, hogy mit csinál a konkurencia, s mit lehetne ebből átemelni a mi weboldalunkra, hogy javítani tudjuk a felhasználói élményt a saját website-unkon.

  • Material Dizájn a jövő

Itthon még gyerekcipőben jár a Material Dizájn használata, de akad néhány cég, amely rájött arra, hogy nem véletlenül készítették el a szakemberek ezt a dizájn struktúrát, hiszen mind a színsémák, mind az egyes elemek úgy lettek kialakítva, hogy az a lehető legjobb felhasználói élményt tudja nyújtani.

A Material Dizájnt a fizikai világ és annak textúrája ihlette, melybe beletartozik az is, hogy az egyes tárgyakra hogyan hat a fény, s milyen árnyékokat vetnek fel. A Material Dizájnnal emiatt tökéletesen tudjuk megvalósítani a 3 dimenziós világot a weben. 

  • Rendszer ikonok

A weboldalon használt ikonoknak mindig egyértelműeknek és felhasználóbarátnak kell lenniük, hiszen például mobilon igen nehéz mindent szöveggel leírni, mert nincs elég hely. Ilyenkor egy tökéletesen megtervezett ikon struktúrával könnyedén el tudjuk érni azt, hogy szöveg nélkül is teljes mértékben érthető és könnyen használható webes felületet hozzunk létre.

  • Egyedi színsémák

Minden vállalatnak van egy kedvenc színe, ami köré próbálja felépíteni az egész weboldalát, viszont nem mindegy, hogy milyen árnyalatokat, milyen felületeken alkalmaz. Erre is pontos támpontokat ad a Material Dizájn, hogy a felhasználóknak mindig teljesen egyértelmű legyen, hogy az adott oldalon lévő tartalom mit takar.

  • Egyedi betűtípusok, optimalizált betűméretek

A Material Dizájn segítségével elkerülhetőek olyan problémák, mint például az, hogy egyes böngészőkben vagy különféle eszközökön másképp látszódnak a használt betűtípusok. Továbbá arra is választ ad a rendszer, hogy miképp kell felépíteni egy weboldalt, hol mekkora betűméretet kell használni, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt tudjuk nyújtani.

  • Statikus és dinamikus formák

A különféle felhasználói interakcióra felugró ablakok (például egy webáruházban a kosár előnézete, a termékkártyák gyorsnézete vagy egy termék-összehasonlító panel) lehetnek statikusak és dinamikusak is. Ezekben az esetekben is értékes javaslatokat tartogat a Material Dizájn, hiszen így elkerülhető az, hogy összezavarjuk a felhasználókat a túlzott dinamikai vagy épp túl kevés statikus elemek használatával.

  • Folyamatosan elemezzük a weboldalunkat

A weboldal optimalizálás egy folyamatos munka, amelyet heti, havi szinten érdemes megcsinálni, hogy mindig a lehető legfrissebb adatokkal tudjunk dolgozni egy-egy fejlesztés során. A SEO auditokat emiatt mindig rendszeresen el kell végezni ahhoz, hogy lássuk, milyen felületeket hogyan használnak a látogatók, s hol tudunk javítani még a felhasználói élményen.

  • Újra kell gondolni a marketing stratégiát

Hamarosan leáldozik azoknak a vásárlást megszakító, idegesítő felugró ablakoknak a korszaka, amelyeket a marketingesek előszeretettel használnak még most is a weboldalakon. A hirdetéseket és a reklámokat úgy kell elhelyezni az oldalakon, hogy azok ne zavarják meg a usert az oldal böngészése közben.

A Material Dizájn ebben is segít, hiszen egy weboldal felépítése során fontos szerepe van az aktuális promócióknak is, de ezeket mind el lehet helyezni úgy, hogy az igényes, felhasználóbarát és esztétikus legyen, ne pedig egy negatív élmény, amely megszakítja a felhasználót az oldal használatában.

Konklúzió

A Google Oldal-élmény algoritmus változás reméljük, hogy végre elhozza az internetezés egy új korszakát, ahol a weboldal tulajdonosoknak nem a profit-növekedés vagy a Google botok, hanem a felhasználók kiszolgálása lesz a cél. Ez egyben egy új korszakot jelent a marketingeseknek is, hiszen felhasználóbarát módon kell elhelyezniük az összes promóciós elemet a weboldalakon.