Prémium linképítés országosan és lokálisan

A prémium linképítés lényege az, hogy az adott szponzorált tartalom egy olyan helyen jelenjen meg az interneten, amelyet az adott cég felhasználói vagy potenciális ügyfelei gyakran látogatnak. Ez általában egy hírportál valamilyen rovata, egy nagyon népszerű szakmai blog, vagy egy hiteles információkkal teli online szakmai magazin. Nézzük meg, mely cégek számára éri meg a prémium linképítés, s melyek azok a vállalatok, amelyeknek jövedelmezőbb az, ha a hagyományos, de ésszerű linképítést választják inkább.

Az országos prémium linképítést főként a nagyvállalatok tudják kihasználni

Amennyiben az összes hírportál, minőségi információt szolgáltató szakmai magazin vagy sok látogatóval rendelkező igényes blog csak úgy dobálná a szabad szponzorált tartalmaknak való helyeket a rovataikban, akkor bárki kérhetne egy-egy vendég cikket az utcáról a prémium linképítés keretein belül.

A valóság viszont sokkal komplikáltabb, mint ahogyan az egy laikus számára első ránézésre tűnhet.

Először is, az adott hírportálnak már hónapokkal, ha nem egy egész évre előre megvan az, hogy melyik rovatban mi szerepelhet, így a szponzorált tartalmaknak is megvannak előre a helyei. Az utcáról bekéredzkedni egy-egy ilyen online folyóiratba gyakorlatilag lehetetlen.

Emiatt van szükség egy közvetítő cégre, amely nem más, mint egy SEO-SEM ügynökség, hiszen ennek az a feladata, hogy jó üzleti kapcsolatokat alakítson ki a potenciális online felületek szerkesztőivel, tulajdonosaival vagy tulajdonosi csoportokkal, hogy be tudja tenni a saját ügyfelei szponzorált tartalmait egy-egy jól menő online portálra a prémium linképítés során.

A legnagyobb felhasználói táborral rendelkező online felületek többnyire csak a nagyobb vállalatoknak adnak szabad helyet. Nem azért, mert pikkelnek a kisvállalatokra, hanem azért, mert a pénz, amelyet elkérnek egy-egy szponzorált tartalomért, az egyszerűen nem kifizethető egy kisebb cég számára hosszútávon.

Emiatt az országos prémium linképítést főként azok a cégek engedhetik meg maguknak, akik ki tudják fizetni a gyakran arcátlan összegeket ezeknek a jól menő portáloknak.

A lokális prémium linképítést a középvállalatok is ki tudják használni

Egy középvállalat esetében már nem kerül olyan magasra a mérce, hiszen mivel nem multiról van szó, így ki lehet használni a lokális SEO hatalmas előnyeit. Minek vegyünk meg egy Brazíliában gyártott fogkefét, ha van a szemközti közértben is elég?

Ez a mentalitás nagyban befolyásolja a középvállalatok prémium linképítési stratégiáját, hiszen a nekik szánt szponzorált tartalmak már nem egy hatalmas közönséghez fognak szólni, hanem a társadalom egy szegmenséhez – például kor, nem, földrajzi hely, érdeklődési kör alapján.

Ebben az esetben a lokális prémium linképítés során a SEO-SEM szakemberek olyan webes portálokat kutatnak fel, ahol jó eséllyel találhat a cég magának új vásárlókat. Például egy táska cég nyilván nem egy hírportálon akar majd érvényesülni, hanem egy jól menő női webes portálon.

Ugyanez igaz például a különféle szolgáltatást nyújtó kisebb cégek esetében is, hiszen minek tegyen ki hirdetést az egész ország számára, ha a foglalkozási területe csak egy vidéki megyére terjed ki? Az ő esetében a helyi hírportálok fogják a megoldást nyújtani, így ebben az esetben is prémium linképítésről beszélünk, csak annyi a különbség, hogy nem egy egész országhoz vagy a világhoz szólunk, hanem egy földrajzi területen élő közösséghez.

A prémium linképítést minden esetben optimalizálni kell

Az előző bekezdésekben írtak alapján már látható, hogy nem az számít, hogy valaki ki tud-e fizetni egy országosan sokak által használt webes portálon lévő rovatban egy-egy helyet a prémium linképítés során, hanem az, hogy mire van szüksége.

Ha az egész országra kiterjed a tevékenysége, s meg tudja fizetni a neves portálokat, akkor nyilván ez az optimális döntés. Ha a tevékenysége csak bizonyos földrajzi helyekre terjed ki, akkor viszont a lokális prémium linképítési stratégiát szoktuk javasolni.

Bátran keress fel minket, s kérj tőlünk szakmai tanácsot prémium linképítéssel kapcsolatban!