Hogyan működik a remarketing?

A remarketing egy olyan marketing technika, amelyet főképp az online marketing ügynökök alkalmaznak, hogy újra elérjék azokat a felhasználókat, akik korábban már kapcsolatba léptek egy vállalkozással az interneten.

A felhasználók találkozhatnak egy céggel a vállalat weboldalán vagy webáruházán keresztül, a különféle közösségi média platformokon lévő vállalati oldalak vagy mobil alkalmazások segítségével illetve online hirdetések formájában is.

Az online reklámokat pedig olyan helyeken láthatják a felhasználók, mint például YouTube videókban, a nemzetközi és regionális hírportálokon, az e-mail fiókjukban, illetve az applikációkban vagy játékokban.

A remarketing tehát az egyik leghatékonyabb módszer az ügyfelek újbóli elérésére, hiszen ez lehetőséget ad arra, hogy olyan emberek előtt jelenjenek meg a cég online hirdetései, akik valamilyen formában találkoztak már, vagy érdeklődtek már a cég iránt az interneten.

Mire jó a remarketing?

A remarketing lehetőséget kínál az alábbiakra:

  • Csökkenteni lehet vele a visszafordulási arányt (bounce rate) úgy, hogy a nézelődő, de nem vásárló látogatókat aktív, vásárlásra hajlandó ügyfelekké változtatjuk.
  • Növelni lehet vele a márka hírnevét a felhasználók között, mely egyben több márkanévre való organikus keresést is eredményez.
  • Növelni lehet vele a visszatérő látogatók arányát, akikből aktív, vásárlásra hajlandó vásárlókat lehet csinálni.
  • Növelni lehet vele a keresőoptimalizálási és a keresőmarketing stratégiák hatékonyságát.

Remarketing a gyakorlatban

Először is győződjünk meg arról, hogy biztos alapokon áll a remarketing kampány stratégia, hogy a későbbiekben már az apróbb, de annál fontosabb dolgokra tudjunk összpontosítani.

1.  Stratégia és kampánycél

Az előzőleg megállapított kampánycél a remarketing stratégiának megfelelően van beállítva? Ha kiváló konverziós adatokat szeretnénk produkálni a remarketing kampánnyal, feltétlenül győződjünk meg arról, hogy 100%-osan ezt a célt tükrözi a kampánycélunk is.

2.  Követés (tracking)

A remarketing kampány elindítása előtt érdemes leellenőrizni a weboldallal kapcsolatban lévő analitikai és hirdetéskezelő szoftverek (Google Analytics, Google Ads, Facebook Ads, stb.) megfelelő működését is, hiszen csak így tudjuk később ellenőrizni a kampány sikerességét.

3.  Felhasználói lista

Feltétlenül nézzük át az eddig létrehozott vásárlói listákat, s ha szükséges, akkor frissítsük őket, illetve csináljunk kisebb csoportokat, hogy még pontosabban tudjuk megcélozni az eddig inaktív vásárlókat a remarketing kampány során.

Készítsünk hirdetés változatokat

Nincs is annál idegesítőbb, amikor egy felhasználónak ugyanaz a reklám jelenik meg a Google keresőben, az e-mail fiókjában, a kedvenc online játékában vagy egy-egy YouTube videó közben.

Fontos emiatt az, hogy amikor egy felhasználót egy adott termék vagy szolgáltatás hirdetésével próbáljuk meg rávenni arra, hogy vásárlást kezdeményezzen, ne ugyanazt a hirdetést toljuk az arcába a nap 24 órájában. Helyette mindig mást igyekezzünk megmutatni neki, de persze az üzenet ugyanaz marad: látogassa meg a cég weboldalát, és vegye meg a terméket vagy szolgáltatást.

A marketingnek nem az a lényege, hogy unalmas és ismétlődő hirdetésekkel bombázzuk a felhasználókat, hanem az, hogy vásárlásra ösztönözzük őket. Ez persze elég nehéz, ha az a feladatunk, hogy növeljük az eladásokat, viszont nem lehetetlen, pláne most, az internet világában.

Könnyebb úgy hirdetni, ha a felhasználók helyébe képzeljük magunkat

Mielőtt elindítjuk, mint valami robot, a hirdetéseket a különféle hirdetéskezelő platformokon, dőljünk hátra, és képzeljük el, hogy ki a közönségünk, mit csinál a nap 24 órájában, s mikor van az a pillanat, amikor vásárolni tud és akar is.

A legtöbb ember a nap első felében dolgozik, majd ebédel, utána úgy csinál, mintha dolgozna, majd délután belehúz még egy kicsit, utána pedig a nyakába veszi a forgalmi dugót, és megpróbál emberi időben hazaérni. Ezután időt tölt a családjával, vacsorázik, zuhanyzik, és valamikor este 7 és éjfél körül van az a pont, amikor le tud ülni nyugodtan, és nyomogatni tudja az okostelefonját.

Ezt az időszakot kell alaposan megfigyelni a weboldal analitikai eszközei segítségével, hiszen jól látható ezeken a platformokon, hogy mikor aktívak a vásárlók, mikor adják le a legtöbb rendelést, illetve mennyi időt töltenek el egy-egy aloldalon.

Reggel-délben-este hirdessünk

Az emberek reggel, ebédidőben, illetve este nézik meg a telefonjukat, így érdemes legalább 3 különféle hirdetést készíteni.

A reggeli hirdetés inkább emlékeztesse a felhasználót, hogy létezik egy cég, amelynek már járt is a weboldalán a felhasználó.

A déli hirdetés, amelyet ebédidőben néz meg nagy valószínűséggel a felhasználó, már lehet egy kicsit konkrétabb, hogy amint hazaér, nézze meg ezt és ezt a terméket, hátha érdekli.

Majd az esti hirdetés lehet már egy kicsit agresszívabb, hogy ez és ez fog történni, ha nem rendeli meg időben az adott terméket (pl.: lemarad az ingyenes szállításról, az adott akcióról vagy a hűségpontról, stb.).

Összpontosítsunk a legaktívabb felhasználókra

A remarketinget azért szereti rengeteg SEM szakember, mert ez egy sokkal szelídebb, hálásabb és jövedelmezőbb megoldás, mint a régről ismert hideghívások. Mindig is nehezebb volt olyan embereket meggyőzni, akik semmit sem tudnak a cégről, mint azokat, akik már találkoztak vele.

Emiatt a remarketing kampányt úgy érdemes kialakítani, hogy a sikeresen eladott termékek köré építünk fel egy olyan ajánlási rendszert, amelyet semmiképp sem akar majd kihagyni a felhasználó.

Itt viszont érdemes gondolni arra, hogy hogyan időzítjük ezeket a fondorlatos marketing labirintusokat, hiszen ha túl korán ajánlunk fel egy akciót, akkor azt nem biztos, hogy ki fogja használni a vásárló, mert épp most ürítette ki a pénztárcáját egy másik termék megvásárlása miatt.

Számoljuk ki, hogy egyes termékeket meddig tud használni az ügyfél, mikor fogy el a termék, mikor jár le a szavatossága, stb.

Néhány nappal előbb érdemes elindítani a hirdetési kampányt, amikor egyébként is vásárolna az ügyfél. Így a mi hirdetésünket látja meg először, amelyben szerepel a termék, amit már megvett, plusz egy másik ajánlat is, amit nem szabad kihagynia. Így a következő vásárláskor még többet költ el nálunk, hiszen jókor kapta meg az akciós hirdetést.

Konklúzió

Az internet korában a remarketing egy olyan kihagyhatatlan marketing eszköz, amely az automatizáció segítségével rengeteg terhet levesz a SEM szakemberek válláról, de csak abban az esetben, ha a remarketing stratégiát részletesen sikerült kidolgozni.

A különféle applikációk, játékok, e-mail fiókok, Facebook, Instagram, YouTube, illetve a Google Ads segítségével emberek millióit lehet naponta elérni, így ezek a platformok remek megoldásként szolgálnak a különféle remarketing kampányok kialakítására.

Fontos viszont kihangsúlyozni azt, hogy a megfelelő vásárlói adatok nélkül szinte lehetetlen létrehozni egy felhasználói listát a remarketing kampányhoz. Például: mikor adják le a legtöbb rendelést, melyik aloldalon töltik el a legtöbb időt, melyik oldalt hagyják el, mikor szakad meg a vásárlás, mikor kommentelnek, értékelnek a felhasználók, stb.

Emiatt a remarketing stratégia kidolgozását és kivitelezését csak profi SEO-SEM szakemberre érdemes bízni, hiszen a keresőmarketing ügynökségeknek óriási tapasztalata van az ilyen típusú hirdetések létrehozásában.