Mennyibe kerül a Google hirdetés ára?

Rengeteg ügyfelünk teszi fel ezt a kérdést, viszont fontos megjegyezni, hogy a Google hirdetés ára főként attól függ, hogy egyrészt mennyi pénz hajlandó szánni a cég egy-egy kampányra, illetve mekkora bevételű cégről beszélünk.

Google hirdetés ára – Multik esetében

Egy multinacionális cégnek külföldön átszámítva több száz milliós marketing büdzséje van egy évben. Ez igen jól hangzik, viszont kevesen említik azt meg, hogyha nem tesz félre legalább annyi pénzt a cég, mint a konkurencia, akkor ez azt eredményezi, hogy a konkurens cégek reklámjai fognak megjelenni a saját vásárlóiknak is.

Ez pedig azt jelenti, hogyha például úgy dönt egy multi – amit nem szokott megtenni a valóságban -, hogy ebben az évben csak minimális erőforrást szán egy-egy promócióra, akkor a konkurens cégek a továbbra is folyamatosan kitett reklámokkal nemcsak több új ügyfélhez fognak jutni, hanem az is megeshet, hogy a cég vásárlóit fogják elcsábítani magukhoz az aktuális promóciós kampányaikkal.

Tehát akkor mennyibe is kerül a Google hirdetés ára a multiknak? Amennyit nem szégyellnek. Ez tényleg a több száz milliós tételeknél kezdődik, s a határ a csillagos ég. Itthon általában 15 millió és 50 millió forint között mozog a Google hirdetés ára éves viszonylatban, viszont ez lehet ennél jóval magasabb is, melyet főként a külföldi versenytársak marketing büdzséje is befolyásol.

Google hirdetés ára – Középvállalatok esetében

Itthon egy középvállalatnak akkor nem kell rengeteg pénzt költenie Google hirdetésekre, ha nem nagyon van a környező országokban hozzá konkurencia. Mivel ez nagyon ritka, így a középvállalatok esetében továbbra is szempont az, hogy a konkurencia mennyi pénzt tud egy évben elkülöníteni marketing célokra.

Nagy divat a környező országokban lévő vállalatok és az itthoni cégek esetében az, hogy egymás ellen kezdenek el kampányolni. Például: hívjunk egy magyar céget Magyar Táska Cégnek, egy külföldit pedig Lengyel Táska Cégnek. A Google hirdetések során csinálhatnak olyat a cégek, hogy a magyar cég arra a kifejezésre fog hirdetni, hogy Lengyel Táska Cég, a lengyel pedig arra, hogy Magyar Táska Cég.

Alapvetően ez a taktika erkölcsileg megkérdőjelezhető, viszont ha egyik hagyja a másikat így kampányolni, s nem tesz semmit, akkor itt is ugyanaz a helyzet fog előállni, mint a multiknál: el fogják csábítani a vásárlókat a folyamatos és gyakran félrevezető hirdetéseikkel.

Tehát a középvállalkozások sem tehetik meg azt, hogy egyszerűen szemet hunynak a konkurencia viselkedésén, mert az negatívan befolyásolná az eladásaikat.

A Google hirdetés ára középvállalkozások esetében itthon és a környező országokban is éves viszonylatban nézve 10 millió és 30 millió forint között alakul, melyre nagyon nagy hatással van a konkurens cégek aktuális viselkedése.

Google hirdetés ára – Kisvállalatok esetében

A kisvállalatoknak éves szinten nincs akkora bevételük, mint amekkorát a középvállalkozások vagy a multik csak marketing célokra tudnak szánni, így sokakban felmerül a kérdés, hogy akkor van-e egyáltalán értelme Google hirdetésre költeni.

A válasz igen egyszerű, hiszen persze, hogy van értelme Google hirdetésre költeni, csak nyilván nem akkora összegeket kell ebben az esetben elképzelni. Mivel a kisvállalatoknak nem kell ennyire durván versenyezniük a multikkal szemben, így a Google hirdetések ára egyrészt olcsóbb lesz, másrészt pedig sokkal kisebb közönséget tudnak így megcélozni, így kisebb az esélye annak, hogy úgymond fölöslegesen futnának az adott Google hirdetések, mely pénzpocsékolás lenne.

A kisvállalkozások esetében a Google hirdetéseket havi néhány 10.000 Ft-ból meg lehet oldani, így éves szinten 50.000 és 200.000 Ft körüli összeget kell elképzelni ebben az esetben.

Sokan kérdezik azt, hogy mégis hogy fog megjelenni az ő kis hirdetésük a hatalmas multik mellett. A válasz igen egyszerű, hiszen míg a multik globálisan próbálják felvenni a versenyt, addig a kisvállalatok a lokális hirdetési eszközöket tudják optimálisabban kihasználni.

Magyarul a Google hirdetéseket direkt úgy találták ki, hogy minden méretű vállalkozásnak gyakorlatilag egyenlő esélye legyen a hozzá méretben és szolgáltatásban illő konkurenciával szemben.