Ingyen SEO márpedig nincs

Könyves Kálmán királyunk kijelentése, mely szerint „márpedig boszorkányok nincsenek” az adott időben felért egy forradalommal. Az én mostani kijelentésem se apróság, igaz, egy sokkal szűkebb szakmai területen borzolhat kedélyeket. Ez a terület a SEO (Search Engine Optimization) vagyis magyarán szólva a keresőoptimalizálás.

SEO ingyen ígéret a keresőtáblán

Szerencsés helyzetben vagyok abból a szempontból, hogy évekkel ezelőtt megőriztem néhány keresőkifejezés adatát a SERP-ről, azaz a Google keresőtáblájáról.
Így megőriztem a keresőoptimalizálás kulcsszóra épülő néhány kulcskifejezés szereplési mennyiségét. Köztük találjuk a keresőoptimalizálás ingyen kifejezést is.

A 2015-ös magas számot érteni vélem. Már ismert volt a számítástechnikai fogalom, a SEO és a hasonló online marketing, keresőmarketing fogalmak, de még mindig lehetett ügyfeleket csábítani a beáramló honlaptulajdonosok köréből.
Mint látjuk, a következő években felére majd harmadára csökkent az ingyen keresőoptimalizálást ígérő, azt tartalmazó weboldalak száma. Ám mit tesz Isten, 2022 májusára ismét irányt váltott a trend. Kétszeresére növekedett az ilyen tartalmú oldalak száma!

Kereső kifejezés2015 ápr.2017 máj.2020 máj.2022 máj.
Keresőoptimalizálás ingyen151.00067.40044.80091.400


Meglehet, a pandémia következtében beszűkült piacon újra „kőkori” marketing fogáshoz nyúlt a szakma?

Keresőoptimalizálás lépésről lépésre

Vessük a pillantásunk egy másik tartalomra. A SEO lépésről lépésre fogalom a kezdők segítésére utaló hívó kifejezés.
Klasszikus és egyben szimpatikus marketing fogás a felhasználható, haszonnal alkalmazható segítés önzetlen felajánlása. Természetesen ebben benne van, hogy a segítséget ajánló fél számít a majdani fizetős megbízásra, egyfajta online közösség kialakulására.
A segítség nyújtása sokkal bonyolultabb feladat, mint az ingyenesség felajánlása. Utóbbiért nem kell csinálni semmit – csak ha jelentkezik valaki. Viszont aki a tudásvagyona megosztásával dolgozik, annak írnia kell, fel kell mutatnia azt az előnyt, amit ő nyújt a támogatott olvasónak. Válogatás nélkül, mindenkinek, aki felkereste a honlapját, blogját. Népiesen szólva ez egy macerás feladat.

Kereső kifejezés2015 ápr.2017 máj.2020 máj.2022 máj.
Keresőoptimalizálás lépésről7.08030.10024.80013.200

A két dolog egy hal ajándékozása és a halászat megtanítása közötti különbség analógiája.
Vajon mi lehet az oka annak, hogy az ingyen keresőoptimalizálás ígérete növekszik, a lépésről-lépésre haladás segítőnyújtó marketing eszközének száma viszont esik, mint a kő?

Az ingyenesség lebecsüli a tudást

Aki valódi SEO munkát végez, az tudja, hogy évek és forintok sokaságát költötte el tudásvagyonának megszerzéséért és gyarapításáért. Könyvek sokaságát, szakmai cikkek erdejét tekintette át, ügyelt rá, hogy ne csak egy egyszerű szakbarbár legyen, különben aligha állna a webegysége a keresőkben ott, ahol rátalálnak.
Az ingyenességgel azonban nem csak a saját, hanem a pályatársak munkáját is leértékeli, aki ingyenesnek mutatja a SEO-zást.
Ez persze nem jelenti azt, hogy tekintsünk el az olyan maketing eszközöktől, mint az üzleti kedvesség vagy a bőséges csere. De a nyakra-főre hirdetett ingyenesség ezen fogalmak értékét is aláássa.
Vagyis ingyen SEO nincs!
Viszont a tudásvagyon megosztására itt is találunk példát, ahol más kifejezések változásairól is képet kapunk: SEO