Gondot okoz az online marketing kampányoknál a kép licence?

Mivel rengeteg kép van már az interneten, sok cég egyszerűen csak fog egy képet, letölti, és beilleszti az online marketing kampányába. Ez sajnos lopás, és ha rájön valahogy a kép tulajdonosa, akkor bizony bajban van a cég, hiszen jogszerűtlenül használta fel az illető képét.

Szerencsére ma már számos lehetősége van a SEO-SEM cégeknek arra, hogy a jogszabályoknak megfelelően használjon fel képeket a weboldalak színesítésére, a PR cikkekbe vagy épp egy Facebook kampányba.

Itt előjönnek olyan kérdések, mint a kép licenc, a “free” licence vagy a Royalty Free (RF) kifejezés. Ebben a cikkünkben megnézzük közelebbről, hogy hogyan érdemes kockázatmentesen képeket használni a Google Ads, Facebook reklámok vagy épp a különféle céges megjelenések kapcsán.

Klasszikus stock fotó, melyet a tartalomgyártók és online marketingesek tömegével használnak

Hogyan néz ki egy kép licencszerződés?

A kép licencszerződés egyszerűen egy jogi dokumentum, amely választ ad többek között a következő kérdésekre:

 • Ki engedélyezi a képet?
 • Melyik képre vonatkozik az engedély?
 • Milyen terméket készít a vásárló a kép segítségével?
 • Hány terméket hozhat létre a vásárló?
 • Milyen időtartam alatt hozhatja létre a vevő ezeket a termékeket?
 • Hol értékesítheti a vevő ezeket a termékeket?
 • Mennyi pénzt kap a kép tulajdonosa kompenzációként, ha beleegyezik a licencbe?

Szabadúszó fotósok

A kép licencszerződés tehát hasonló, mint bármilyen más jogi megállapodás. Rengeteg fotós csinálja azt, hogy készít sokféle képet, felteszi őket az internetre egy portfóliós oldalra és eladja őket cégeknek. Ők többnyire a szabadúszók, akik nem szívesen állnak le nagyobb cégekkel, akik összegyűjtik a legtöbb kisebb fotós képeit egy helyre.

A kép licencelés többféle konstrukcióban is létezhet, mint bérbeadás (egy meghatározott időszakra – például egy promóció keretein belül), vagy akár végleges is lehet, mint egy vásárlás. Az utóbbi nyilván drágább opció, mint a bérlés.

Itt érdemes még azt megemlíteni, hogy nem mindig pénzben állapodnak meg a felek. Ha például egy kisebb fotósról van szó, aki még csak most igyekszik megélni a fotózásból, lehet, hogy ingyen odaadja a képeit egy cégnek – mert ismeri a vezetőket. Cserébe viszont azt kéri, hogy helyezzen el egy linket a weboldal tulajdonosa a webhelyen, amely ingyen reklámként felel meg a fotós számára. A kép licencszerződés tehát igen rugalmas, nagyban függ a két féltől, hogy miben és hogyan állapodnak meg.

Mit érdemes tudni a “free licence” képekről? Mit jelent a Royalty Free? (RF)

Ahogy mondani szokás, semmi sincs ingyen, és ez a képekre is igaz. A legtöbb cég, amely összegyűjti a fotósok képeit, nem ingyen adja őket a felhasználóinak, hanem valamilyen szerényebb összegért cserébe.

Ez lehet egy havidíjas szolgáltatás, ahol megadja a webhely, hogy milyen esetekben lehet felhasználni a megvásárolt képet, illetve lehet egyszeri vásárlás is. Az utóbbi nyilván drágább, viszont vannak olyan esetek, amikor ez jobban megéri.

A legtöbb SEO-SEM cég például az alábbi webhelyekről vásárol képeket a különféle online marketing kampányokhoz, weboldalakhoz vagy offline hirdetési promóciókhoz:

 • StockPhotoSecrets
 • Shop Shutterstock
 • iStock (régi nevén iStockphoto)
 • Adobe Stock
 • Getty Images

Royalty Free (RF) képek, azaz jogdíjmentes képek

Először is érdemes tisztázni a „jogdíjmentes” kifejezéssel kapcsolatos leggyakoribb félreértéseket:

 • A jogdíjmentesség nem szerzői jog-mentes – továbbra is érintett a szerzői jog tulajdonosa, aki engedélyezi a szellemi tulajdon használati jogát, de nem adja el a tulajdonjogot. A szerzői jog továbbra is érvényes.
 • A jogdíjmentes nem ingyenes – A kép licencnek ára van, amelyet ki kell fizetni a szerzői jog által védett anyag használatához. Ez nem egy ingyenesen használható licenc.
 • A jogdíjmentesség nem mentes a feltételektől és a korlátozásoktól – a licenc feltételeket be kell tartani annak érdekében, hogy a szerződésben szereplő stock képeket legálisan lehessen használni.

Most pedig nézzük meg, mit is jelent valójában a jogdíjmentes kifejezés, ha médialicencről beszélünk:

 • A jogdíjmentes licenc nagyon rugalmas – Ha jogdíjmentes fotót vásárolunk, akkor rengeteg használati jogot kapunk, amelyet nem korlátoz az időtartam, a hely vagy a médium. Lehetővé teszi a felhasználást kereskedelmi célokra, például közösségi médiában, YouTube-videókban, óriásplakátokon, hirdetésekben stb.
 • A jogdíjmentes képekért egyszer kell fizetni –  Ez azt jelenti, hogy mentesülünk a jogdíj fizetése alól, vagyis a képhasználatért járó rendszeres díjak fizetése alól. Ez a legtöbb stock fotó oldal alacsony áraival együtt nagyon megfizethetővé teszi őket.
 • A jogdíjmentes képek nem kizárólagosak – Ez azt jelenti, hogy mások licencelhetik ugyanazt a tartalmat, és ugyanabban az időben használhatják, mint mi. A képeket azonban tetszőleges mértékben módosíthatjuk, szerkeszthetjük, hogy egyedibbnek tűnjenek.
 • A jogdíjmentes fotók nem igényelnek forrásmegjelölést – A licencfeltételek mentesítenek a szerző és/vagy a fotóügynökség jóváírása alól a képeik használatakor, ami jelentősen megkönnyíti a használatukat, és kevésbé nyilvánvaló, hogy stock fotót használunk.
 • A jogdíjmentes képek kiváló minőségűek – A legtöbb RF képeket árusító stock fotó oldal nagy felbontásban árulja a stock fotókat, így kiválóan alkalmasak professzionális használatra.

Ha bármilyen kérdésed adódna, vagy bármelyik szolgáltatásunk érdekel, vedd fel velünk a kapcsolatot bátran és bizalommal!