Miért lett Meta a Facebook? Ez most jó vagy rossz a hirdetőknek és a felhasználóknak?

Vajon van összefüggés az eddigi adatkezelési problémák és a Facebook névváltása között? A Facebook továbbra is Facebook marad, ahogy a Whatsapp és az Instagram sem változtat nevet. Mi lehet akkor a háttérben? És ez hogyan befolyásolja a kereskedők és a személyes felhasználók életét majd?

Meta az új Facebook anyavállalat

Mark Zuckerberg hivatalos indoklása, hogy miért lett Meta a Facebook

A hivatalos indoklás a névváltás mögött az, hogy a cég neve nem mindent tükröz, amit csinál. Ez még a metaverzum bejelentése előtt is igaz volt: például az Instagram, a WhatsApp, az Oculus VR-platform mind a Facebook cég részei, de nagyon kevés közük van magához a Facebook közösségi média oldalhoz, amely a cég nevét adta anno.

Ez még inkább igaz lesz, ha Mark Zuckerberg nagy álma, a metaverzum valóra válik. A közleményben Zuckerberg azt sugallta, hogy ez a “közösségi internet” – a Facebook jövője, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy virtuális terekben legyenek, munka, közösségi élet vagy kikapcsolódás révén.

A Metaverzum elemei a következők lehetnek Zuckerberg szerint:

 • Horizon Home
 • Horizon Worlds
 • Horizon Workrooms
 • Horizon Marketplace

A Metaverzum pedig például a következő lehetőségeket rejti magában, ha sikerül a technológiát mögé tenni:

 • Messenger hívások kezelése VR segítségével.
 • Hologramok megjelenítése Avatárok segítségével a munkahelyi meetingek, különféle szórakozási vagy sportolási lehetőségek során.
 • Sportolás, tanulás, virtuális koncerteken, kiállításokon való részvétel, stb.

Tehát a Metaverzum egyfajta virtuális vagy kibővített valóság komplexum, ahol sokkal több emberi érzékszervet lehet egyszerre használni, mintha csak a két dimenziós telefonunkat néznénk egy hívás, videónézés vagy játék során.

Adatkezelési botrányok, aztán hirtelen Meta lett a Facebookból…

Az elmúlt néhány év nem volt éppen zökkenőmentes a Facebook számára, hiszen számos adatkezelési problémával kellett szembenéznie a közösségi média platform óriásnak.

A Facebooknak többször is sikerült bizonyítania, hogy a profitot helyezi előtérbe az emberek magánélete, épsége vagy az adataik biztonsága helyett, amint azt az év során számtalan adatsértés és bennfentes dokumentum is bizonyít.

Kiszivárgott személyes adatok, egyszerű szövegként tárolt jelszavak, rendkívül sok felhasználói adathoz hozzáféréssel rendelkező harmadik felek – a lista persze nem ér itt véget.

Mivel a Facebook továbbra is Facebook marad, az eddigi botrányok sarát nem tudja sehogy sem letörölni magáról a tech óriás, bármennyire is próbálja erőltetni a Metaverzumot.

Már most sok a probléma a Metaverzummal

A gamerek kevesebb, mint 1%-a használ VR-t

Ennek főként az az okat, hogy a legtöbb játékosnak súlyos testi fájdalmat (általában erős fejfájást és fokozott érzékszervi reakciókat) okoz a VR használata, mert nagyon kimerítik az emberi szervezetet a technológia jelenlegi eszközei. Még akkor is fennáll ez a probléma, ha luxus VR headsetet viselünk.

Nincs kész a VR technológia a Metaverzumban

A Metaverzum gyakorlatilag sehol sem tart ahhoz képest a VR világában, mint azok a játékcégek, amelyek már vagy 10 éve uralják ezt a piacot. A Metaverzumnak rengeteg hiányossága van még, amit az elkövetkező 5-15 évben szeretne lefejleszteni:

 • Kijelző
 • Hang
 • Bemenetek
 • Haptikus kommunikáció
 • Kézkövetés
 • Szemkövetés
 • Vegyes valóság
 • Érzékelők 
 • Grafika
 • Számítógépes látás
 • Avatárok
 • Észlelési tudomány
 • AI

A Metaverzum elkésett, nem is kicsit

Például a Tencent kínai óriásvállalat, amely a Wechat, a QQ és 40%-ban a Fortnite tulajdonosa is, óriási online közösségi fizetési platformot biztosít a felhasználói számára, amellyel továbbra sem rendelkezik a Facebook.

Meg kell említeni a Microsoft Minecraft-ot és persze az Xboxot és a Hololens-t is, hiszen ezek is sokkal előrébb járnak, mint amit Zuckerberg még csak most tervez.

A Steam-ről pedig ne is beszéljünk, hiszen ez a legeslegnagyobb az összes online játékszolgáltató közül.

Ezekben az online játék univerzumokban több százmillió játékos játszik naponta. Már kialakultak a közösségek, az avatárok öltöztetése, lehet fizetni a különféle extrákért. Szinte kész a rendszer, amelyet nap mint nap használnak a felhasználók.

Zuckerberg pedig ebbe a bizniszbe szeretne beszállni úgy, hogy már el is késett. Kb 10-20 évet. A legtöbb igazi gamer nem igazán veszi komolyan a Metaverzumot, hiszen a VR jelenlegi technológiája konkrétan káros az ember testi épségére. Nem véletlen, hogy a gamerek kevesebb, mint 1%-a választja ezt a fajta kikapcsolódási formát, s akkor is maximum fél- egy órát bírják.

Milyen hatással lesz a Meta a felhasználókra és a kereskedőkre a Facebookon?

Elvileg nem lesz Facebook felhasználói fiókhoz köthető a Metaverzum használata. Így lehet egy Facebook fiókunk, amely független lehet a Metaverzumtól, de ott is felismerhetőek leszünk, csak épp nem lesz összekapcsolva a Facebook fiókunkkal az ott rólunk tárolt információk.

Ebben a virtuális világban elvileg szabadon dolgozhatnak majd a kreatív alkotók, illetve lesz egy piac is, ahol értékesíteni tudják a Metaverzumban vagy azon kívül, a valóságban és / vagy a Metaverzumban használható termékeiket és szolgáltatásaikat.

De hol vannak a fiatalok? Nem a Facebookon…

Mivel a fiatalok többsége a Tik-Tokon, az Instagramon vagy a YouTube-on lézeng, így nehéz lesz őket visszacsábítani egy olyan platformra, amely számukra ciki és “csak az öregek használják”.

A Facebook-ot a 30-as korosztály is alig használja már

A Facebookot nagyrészt a 35 feletti userek használják rendszeresen, akik dolgoznak, aktívak. A többiek inkább csak csetelnek, de magát a platformot nem használják úgy, mint a Tik Tokot vagy az Instagramot. Ez azt jelenti, hogy az előbbiek továbbra is potenciális vásárlóknak számítanak, így nekik még mindig érdemes hirdetni a cégek termékeit.

Viszont nehéz elképzelni azt, hogy az idősebb korosztály belépne valamikor is egy kezdetleges Metaverzumba, hiszen ez a korosztály pont, hogy nem a gamer típus, így nem is nagyon érdeklődik egy olyan kezdetleges technológia iránt, amelytől megfájdul fél óra múlva a feje.

A Metaverzum még csak egy vízió

Nehéz megmondani azt, hogy hogyan befolyásolja majd a kereskedőket vagy a felhasználókat a Metaverzum. Viszont mivel szinte minden téren le van maradva a Facebook a többi tech céget elnézve a VR vagy AR világában, így kicsi az esélye annak, hogy például a professzionálisan kialakított Steam-en lévő őslakosnak tekinthető játékosokat el tudná csábítani magához.

Segíthetünk valamiben?