Hogyan változnak a Facebook hirdetés árak 2022-ben?

A Facebook hirdetés árak 2021-ben nem nagyon különböznek attól, amit a 2020-as esztendőben megszoktunk. Továbbra is igaz az, hogy a felhasználó határozza meg azt, hogy mennyit szeretne elkölteni egy Facebook kampányra egy hónapban. Lehet ez az összeg 5 dollár, de a multik esetében több ezer dollár is.

Mivel a Facebook-nak naponta több mint 1,85 milliárd felhasználója van, szinte minden vállalkozás ki szeretné használni a közösségi média óriás platformjában rejlő marketing lehetőségeket.

Ennek tökéletes módja a Facebook hirdetés, mely egyaránt alkalmazható kis-, közép- és nagyvállalkozások esetében is. Természetesen egy egyéni vállalkozónak nem lesz akkora költségkerete, mint egy multinak, viszont a Facebook hirdetéskezelőjét úgy alakították ki a fejlesztők, hogy ott minden méretű vállalat tudjon hirdetni.

Ebben a blogbejegyzésünkben megnézzük közelebbről azt, hogy milyen konstrukciók közül lehet választani, ahol a Facebook hirdetés árak megfizethetőek egyaránt a kis- közép- és nagyvállalatok számára is.

Facebook hirdetés költség típusok

I. Teljes elköltött összeg szerint

Lehetőség van a Facebook hirdetéskezelőjében megadni egy költségkeretet, mely segítségével biztosítani tudjuk azt, hogy ne legyen túlköltekezés. Ez egy fix összeg tehát, amely segíti kézben tartani a kampány pontos költségeit.

Ez azoknak a felhasználóknak kedvez, akik havonta csak egy fix összeget tudnak Facebook hirdetésekre szánni, s semmiképpen sem mehetnek túl az adott összegen.

Meg lehet adni napi és élettartamra szóló költségkeretet. Továbbá azt is be lehet állítani, hogy hogyan ossza el a rendszer a költségkeretet: az egész kampányra, vagy tegyen különbséget az eltérő hirdetéssorozatok között.

 • Napi költségkeret
  • A napi költségkeret esetében egy átlagos összeget adunk meg, amit egy nap szeretnénk hirdetésekre fordítani. Ez nem egy szigorú költségplafon, hanem átlag.
  • Ez azt jelenti, hogy ha egy héten 70 dollárt akarunk elkölteni, akkor az napi 10 dollárt jelent majd. De ez lehet egyik nap 8 dollár, másik nap pedig 12. Nagyobb ingadozásokra ebben az esetben nem kell számítani. A végeredmény pedig mindig 70 dollár lesz.
 • Élettartamra szóló költségkeret
  • Ebben az esetben a kampány futamideje jelenti az élettartamot, s erre az időszakra határozunk meg egy fix összeget. Itt nem feltétlenül fogja átlagosan elosztani a rendszer a megadott költségkeretet, hanem optimálisan.
  • Azaz ha jó lehetőségek vannak egy nap, akkor azt kihasználja a rendszer, s többet fog költeni. Ha nem annyira jók a lehetőségek, akkor kevesebbet fog költeni. De sosem fog többet költeni, mint amennyit megadtunk a kampány élettartamára szóló költségkeretben.
 1. Kampányszintű költségkeret

Ez egy optimalizált automatizáció, mely során a rendszer lehetővé teszi azt, hogy a legkisebb költség mellett érjük el a kampányokkal a lehető legjobb eredményeket. Szinte egyáltalán nem igényel manuális közbeavatkozást.

Ez azoknak kedvező, akiknek mindegy, hogy hogyan kerül felhasználásra a megadott összeg a különféle hirdetéssorozatokban.

 1. Hirdetéssorozat-szintű költségkeret

Itt már nem az egész kampányra osztja el a rendszer az adott költségkeretet, hanem önállóan állíthatunk be költségkereteket az egyes hirdetéssorozatokhoz.

Ezt a megoldást akkor érdemes választani, ha eltérőek az optimalizálási célok és a licitstratégiák is, mely akkor fordul elő főként, ha nagyon különbözőek az egyes hirdetéssorozatokhoz tartozó célközönségek.

II. Eredményenkénti költség szerint – licitálás

3 féle licitálási stratégia közül lehet választani a Facebook hirdetéskezelőjében. Mindegyiknek megvannak az előnyei, emiatt úgy érdemes dönteni, hogy melyik konstrukcióval tudunk majd optimális eredményeket elérni.

 1. Költés-alapú licitálás

Ebben a konstrukcióban az a cél, hogy a lehető legoptimálisabban tudjuk elkölteni a teljes költségkeretet. Erre két lehetőségünk van:

 • Legkisebb költség:
  • Ebben az esetben az a cél, hogy a lehető legtöbb embert tudjunk rávenni arra, hogy megvegyen egy aránylag olcsó szolgáltatást.
 • Legnagyobb érték:
  • Itt pedig az a cél, hogy a lehető legdrágább terméket tudjuk eladni minél több felhasználónak.
 1. Célkitűzés-alapú licitálás

Itt két cél között dönthetünk: az egyik az, hogy mennyi legyen a költségplafon összege, illetve hogyan alakul majd a hirdetési ráfordítás megtérülése.

 • Költségplafon:
  • Itt egy olyan maximális vásárlásonkénti összeget érdemes megadni költségplafonnak, amely nyereséget tud még produkálni.
 • Hirdetési ráfordítás megtérülése:
  • Itt azt lehet megadni, hogy mennyi legyen a megtérülés a hirdetési költséghez képest. Ha 100 dolláros a költségkeret, s 110 dollár értékű vásárlást akarjuk, hogy eredményezzen, akkor a hirdetési ráfordítás megtérülésének beállítását 1.100 formában kell megadnunk.
 1. Manuális licitálás

Itt lehet megszabni azt, hogy mennyit tudunk licitálni a hirdetési licitfolyamatokban.

 • Licitplafon:
  • Ez egy manuális megközelítés, tehát itt nem a Facebook rendszere licitál. Helyette megadhatjuk a maximális licitösszeget. Ez a konstrukció azoknak kedvez, akik tökéletesen tisztában vannak az előrejelzett konverziós arányokkal, s azonnal ki tudják számolni a megfelelő licitösszeget.

III. További beállítható költési limitek

 1. Kampány költési limit

Ez egy olyan módosítható határérték, amely azt szabja meg, hogy egy hirdetési kampány esetében mekkora összeget költhet el a rendszer. A limit elérésekor automatikusan leállnak a kampányban szereplő hirdetések, amelyről értesítést küld a rendszer.

Ha módosítani szeretnénk – továbbra is futtatni a kampányt – csak ki kell törölnünk a limitet, vagy magasabb összeget kell megadnunk.

 1. Fiók költési limit

Ez is egy módosítható határérték, viszont ez az egész fiókban szereplő összes hirdetési kampányra kiterjed. Ez akkor hasznos, ha nagyon fontos az, hogy egy hónapban ne költekezzünk túl a cég által megadott értéknek megfelelően. A limit elérésekor automatikusan leáll a fiókhoz tartozó összes hirdetési kampány, amelyről értesítést küld a rendszer.

Ha módosítani szeretnénk – továbbra is futtatni a kampányokat – csak ki kell törölnünk a limitet, vagy magasabb összeget kell megadnunk.

Hogy működik a Facebook hirdetés?

Nyilván senki sem tenne ki vakon egy-egy hirdetést, hiszen a mai mesterséges intelligencia világában már igen sok hasznos eszköz áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy meg tudjuk határozni, hogy milyen kampányt érdemes egyáltalán kitenni, s melyik megy majd a süllyesztőbe. A Facebook hirdetéskezelője rendkívül sokat képes segíteni abban, hogy a kitett kampányok valós sikereket érjenek el.

A Facebook előre megbecsüli a hirdetés sikerességét

Miután megadjuk a költségkeretet a licitösszeget és a célzást, meg tudja becsülni a rendszer azt, hogy:

 • Hány embert érhetünk el a hirdetéssel
 • Milyen eredményeket várhatunk el a hirdetéstől

Miért jó ez?

Azért, mert így egy aránylag tiszta képet kapunk arról, hogy mennyivel kell módosítani a költségkeretet ahhoz, hogy elérjük a célul kitűzött konverziós számot.

Konklúzió

A Facebook hirdetés árak tehát nem olyanok, mint a linképítés árak, ahol elég egyértelműen meg lehet határozni, hogy havi 10 link elhelyezése magas DA értékű oldalakon például 100.000 Ft-ba kerül.

A Facebook hirdetés árak mindig attól függnek, hogy az adott cégnek mennyi pénze van Facebook hirdetésekre egy hónapban. Van, akinek ez havi 100 dollárt jelent, de van, akinek ez havi 10.000 dollárt.

Emiatt nem azt érdemes nézni, hogy ki mennyit költ, hanem azt, hogy az adott cégnek mekkora pénzügyi kerete van a kampányok kialakítására, hiszen a Facebook-on egyaránt tudnak a kisebb vállalkozások és az óriási multik is eredményesen hirdetni.