Milyen Facebook hirdetés típusok vannak, és mikor érdemes őket használni?

A Statista adatai szerint Magyarországon olyan 6,78 millió ember használja a Facebook közösségi média oldalt, mely miatt ez a platform remek lehetőséget nyújt a vállalkozások számára, hogy ki tudják használni a különféle Facebook hirdetés típusokat, amelyek nagyban segítik a vállalkozásuk online értékesítéseit.

Ahogy nőtt a Facebook népszerűsége, úgy lett egyre több lehetősége a hirdetőknek, ami gyakran el is bizonytalaníthatja a vállalattulajdonosokat, hogy mégis melyik Facebook hirdetés típust válasszák. Érdemes-e mindegyiket használni egyszerre, vagy épp melyikkel milyen típusú eredményeket lehet elérni?

Ebben a bejegyzésben röviden leírjuk, hogy milyen Facebook hirdetés típusok vannak jelenleg, s ezeket mikor érdemes használnia az online vállalatoknak, hogy sikeresebbek legyenek az online eladások során.

Facebook hirdetés típusokról röviden

Kép

A Facebook kép hirdetés kiváló módja annak, hogy egy vállalattal kapcsolatos képet (magáról a cégről, egy termékről vagy szolgáltatásról) megosszunk a felhasználókkal. Természetesen a hirdetésben nemcsak egy kép szerepel, hanem a következő fontos adatok is, amelyek segítik a poszt sikerességét:

 • van benne egy figyelemfelkeltő cím,
 • egy oldal vagy poszt lájkolási lehetősége,
 • az eddigi lájkok, egyéb reakciók, illetve kommentek száma,
 • valamint ott a lehetőség, hogy az ügyfél is lájkolja, kommentelje és megossza a hirdetést.

Videó

Amennyiben sikerül egy olyan rövid, de figyelemfelkeltő videót készítenünk, amely megragadja a Facebook látogatók figyelmét a hosszú scrollozások közepette, nagy esélyünk lesz arra, hogy felfigyeljen a cégre vagy a cég termékeire / szolgáltatásaira / hűségprogramjára, stb. a felhasználó.

Fontos emiatt a következőket észben tartani:

 • A videó első néhány másodperce a legfontosabb, hiszen ez dönti el, hogy tovább scrollozik-e a látogató vagy megáll a hirdetésünk miatt.
 • Jelenítsük meg a vállalat logóját, nevét, s igyekezzünk mindig feliratot is tenni, mert nem mindenkinek van füles a fülében, amikor Facebookon nézelődik. Így biztosan eljut az üzenetünk akkor is, ha csak olvassák a videót, s nem hallják.
 • Használjunk meggyerő és a témához releváns színsémát, hogy ezzel is könnyebben tudjuk megragadni a felhasználót pszichikailag. Kész szakirodalom létezik már erről. Érdemes utánajárni.

Galéria

A galéria az egyik legjobb módja annak, hogy például egy új termékkollekciót mutassunk be. Ebben a Facebook hirdetés típusban ugyanis maximum 10 külön képet, plusz külön landing oldal linket plusz címet lehet adni.

Persze ezt történetmesélésre is használhatjuk, hiszen végig tudja lapozni a felhasználó mind a 10 képet. Ilyenekre érdemes gondolni, mint a vállalat történetének bemutatása érdekes rajzokkal, vagy egy termék elkészítése megnyerő illusztrációkkal, vagy egy komolyabb téma is lehet, mint például egy kutatási eredmény bemutatása grafikonok és infográfok segítségével.

Azonnali élmény

Az azonnali élmény típusú hirdetésben az a jó, hogy nagyon szerteágazó, hogy mit lehet benne csinálni. Amint rákattint egy felhasználó, az betölti az egész képernyőt, emiatt valóban azonnali élményt nyújt, amelyet semmilyen más elem nem tud megzavarni a nagy méret miatt.

Így több típusú tartalmat lehet benne elhelyezni, legyen az szöveg, hang, kép, videó, felirat, illetve a fontos címek és linkek is, amelyek elősegítik a landing oldalon való vásárlást például.

Kollekció

Mivel a kollekció hirdetésben a borítókép vagy -videó alatt több termékkép is látható, így ez egy olyan teljesképernyős élményt nyújt, amely egyszerre több információt tud nyújtani a felhasználónak az adott témával kapcsolatban.

Kiváló lehetőség emiatt a kollekció arra, hogy bemutassunk vele egy új termékkollekciót, amelyet azonnal végig tud böngészni a felhasználó, s a linkekre kattintva máris a cég webáruházában találja magát, hogy leadja a rendelését online.

Mi alapján válasszuk ki a számunkra helyes Facebook hirdetés típust?

Ahogy a fentiekből is jól látszik, vannak olyan Facebook hirdetés típusok, amelyek között elég nagy az átfedés, így több hirdetés típust is használhatunk ugyanazon célok elérése érdekében. Tehát akkor mi alapján döntjük el azt, hogy pontosan melyik hirdetést használjuk?

 1. Határozzuk meg a kampány célját!

Mindegy, hogy milyen hirdetésbe fogunk bele, fontos, hogy tudjuk, hogy mit is akarunk, tehát muszáj megneveznünk a kampányunk célját. Ilyenekre gondolunk például:

 • Konverziókat szeretnénk elérni a webáruházunkban?
 • Van egy esemény a közeljövőben, amelyre fel szeretnénk hívni az emberek figyelmét, hogy részt vegyenek benne?
 • Szimplán csak több ügyfélhez szeretnénk hozzájutni?

Megoldás:

Ne a hirdetésnek megfelelően állítsunk össze egy marketing kampányt, hanem a saját igényeinket nézzük meg, s utána válasszuk ki a hozzá illő Facebook hirdetés típust.

 1. Fontos a megfelelő közönség megcélzása

Lehet bármilyen kreatív egy kampány, ha rossz a felépítése, mert a közönségünknek nem tetszik az adott stílus. Fontos emiatt, hogy alaposan tanulmányozzuk át a közönségünket, az érdeklődési körüket, a földrajzi helyzetüket és életkorukat, hogy a lehető legjobb élményt tudjuk nekik nyújtani a hirdetések révén.

 1. Válasszuk ki a Facebook hirdetés típust!

Most, hogy már tudjuk, hogy mit szeretnénk elérni egy promóció keretein belül, már sokkal könnyebb dolgunk lesz abban, hogy ki tudjuk választani a megfelelő típusú hirdetési formátumot.

Példák:

 • A vállalat ismertségének növelése érdekében érdemes lehet egy rövid videós hirdetést készíteni, amely megismerteti a felhasználókat a vállalat tevékenységi körével.
 • Ha egy terméket szeretnénk csak reklámozni, elegendő lehet az egyszerű képes hirdetés.
 • Ha egy kollekciót szeretnénk bemutatni, érdemes lehet a kollekció vagy a galéria hirdetést választani.
 • Ha egy vállalati eseményt szeretnénk reklámozni, használjuk ki az azonnali élmény típusú hirdetésben rejlő lehetőségeket.
 1. Nem tudunk választani? Nem is biztos, hogy kell.

Megeshet, hogy nem feltétlenül tudjuk eldönteni például azt, hogy a galéria vagy a kollekció hirdetési formátum lesz-e a kedvezőbb. Ebben az esetben érdemes lehet mindkét típust elindítani, s megnézni, melyik szerepel jobban. Értelemszerűen azt érdemes tovább futtatni, amelyik jobban szerepel.

 1. Készítsünk variánsokat!

Amennyiben különféle – tehát nem olyan hasonló, mint a galéria vagy a kollekció – Facebook hirdetés típusokat szeretnénk készíteni a különféle kampányok miatt, érdemes lehet mindegyikből variánsokat készíteni, hiszen lehet, hogy az egyik szövege nagyon jól sikerül, de a kép nem feltétlenül szerencsés választás, míg a másik hirdetésnél lehet, hogy a call-to-action gomb szövege lesz az ütőkártyánk, s maga a hirdetés nem olyan lehengerlő.

Miután megnéztük, hogy néhány nap után hogyan teljesítenek a hirdetések, már sokkal könnyebb dolgunk lesz összeollózni kevesebb, de pontosabb és sikeresebb hirdetésekké a sok variánst. Érdemes emiatt mindig kísérletezni egy kicsit az elején, hogy a jövőben sikeresebbek legyenek a kampányok.

 1. Teszteljünk, analizáljunk, és próbálkozzunk folyamatosan

Nincs olyan marketinges, akinek elsőre sikerül belőnie, hogy pontosan milyen típusú, stílusú hirdetésekkel lehet megfogni egy adott közönséget. Fontos emiatt a folyamatos tesztelés, a beérkező adatok analizálása, és a tanultak felhasználása ahhoz, hogy a jövőben indított kampányok még jobban tudjanak szerepelni.

Összegzés

Esszenciális, hogy a fent említett apróságokat mindig figyelembe vegyük, amikor különféle marketing kampányokat indítunk a Facebook-on, hiszen az ördög mindig a részletekben bújik meg.

Amennyiben nem mozgunk otthonosan a különféle Facebook hirdetés típusok között, feltétlenül kérjünk meg egy profi SEO-SEM csapatot, ahol a szakembereknek már sokéves tapasztalata van abban, hogy milyen típusú közönséget milyen fortélyok segítségével lehet rávenni a vásárlásra, a lájkolásra, a kommentelése vagy épp egy programban való részvételre.

Ha segítségre van szükséged, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy profi Facebook kampányokat készítsünk a vállalkozásod számára!