Marketing eszközök és online marketing eszközök, amik 2022-ben is működnek

Az internet előtt a hagyományos marketing eszközöket kellett használniuk a cégeknek, hogy vásárlókhoz jussanak, s nincs ez másképp az interneten sem, ahol online marketing eszközök segítségével népszerűsítik a vállalatok a termékeiket, szolgáltatásaikat és általános tevékenységeiket.

Nézzük meg, milyen régi és új marketing eszközök ötvözésével lehet a legsikeresebb online promóciókat kialakítani, amelyek 2022-ben is működnek.

Marketing eszközök vs. online marketing eszközök

Internet előtt

Az internet előtt még nem voltak olyan precíz marketing eszközök, hiszen nem mindig sikerült megszerezni az ügyfelek olyan adatait, mint a nem, életkor, érdeklődési kör, vásárlási szokások, kedvenc termékek és szolgáltatások, földrajzi hely, stb.

Így nem meglepő, ha az a rengeteg marketing eszköz, amelyet az internet előtt használtak a marketingesek (pl.: szórólapok, újsághirdetések, katalógusok, nyereményjátékok, kuponok, rádiós és tévés hirdetések, illetve később a telefonos megkeresések, stb.) nem mindig tudott olyan sikeres lenni, mint ma, a professzionális programozásnak köszönhetően.

Internet után

Az internet széleskörű elterjedése egyben azt is jelentette, hogy bárkit elérhet egy-egy hirdetés, hiszen napjainkban mindegy, hogy Magyarországon internetezünk, attól függetlenül még hozzáférünk más kontinensen tevékenykedő cégek termékeihez és szolgáltatásaihoz.

Az online marketing eszközök segítségével a különféle digitális csatornákon keresztül – például keresőmotorok, weboldalak és webáruházak, blogok és vlogok, közösségi média platformok, e-mail és mobilalkalmazások – lehet különféle hirdetésekkel bombázni a közönséget.

Természetesen online is lehetőség van mindenféle konkurencia-kutatás vagy ügyfél-információ nélkül kitenni hirdetéseket, de szerencsére ez az éra már véget ért, hiszen megérkeztek a fenomenális online marketing eszközök, amelyek révén rengeteg felhasználói – anonim – információhoz lehet hozzáférni, hogy a kampányok még személyre szabottak legyenek.

Online marketing eszközök és hagyományos marketing eszközök a gyakorlatban

Online marketing eszközök

Mivel egyre több digitális csatornán történik a különféle promóciós kampányok lebonyolítása, így egy idő után már igen nehézkessé vált ezek manuális irányítása, követése és kiértékelése.

Az olyan szoftverek, mint a Google Analytics, az Ahrefs, a MailChimp, a SnatchBot, a Hootsuite, a Famoid vagy a Social Report, tökéletes példái annak, hogy hogyan lehet egy vállalatnak egyszerre több közösségi média platformján lévő tevékenységeit irányítani.

Mindegy, hogy chat botokról, előre ütemezhető posztolásról, a felhasználói adatok kinyeréséről, vagy akár egy-egy kampány sikerességéről beszélünk, a fent említett szoftverek és platformok segítségével már sokkal könnyebb mérni a vállalat számára fontos felhasználói, tevékenykedési, vagy akár konkurenciális adatokat.

Hagyományos marketing eszközök

Napjainkban is rengeteg újsághirdetést, szórólapot, katalógust vagy tévés és rádiós hirdetést látunk, viszont továbbra is nehéz megállapítani azt, hogy pontosan melyik korosztály, milyen földrajzi helyen, milyen tevékenység közben vagy alatt néz tévét vagy hallgat rádiót.

A probléma a hagyományos marketing eszközökkel az, hogy még mindig egy kicsit vakon kell kitenniük az egyes reklámokat a marketingeseknek, mert nincs mindenkinek a rádiójához vagy a tévéjéhez kötve egy mérési rendszer, amely elmentené a felhasználói szokásokat.

Viszont vannak olyan marketing eszközök, amelyek még 2022-benn is sikeresek, de csak akkor, ha a vállalat hajlandó pénzt és energiát áldozni azért, hogy megismerje a felhasználói táborát.

Marketing a gyakorlatban

Jelenleg a hagyományos marketing eszközök akkor működnek a leghatékonyabban, ha ötvözzük az online marketing eszközökkel, ami azt jelenti, hogy az interneten a lehető legtöbb anonim felhasználói adatot meg kell szerezni, s ezután kialakítani a rádiós vagy tévés kampányokat.