Minden, amit tudni érdemes a Google Helyi Indoklásról (Google Local Justification)

Ebben a bejegyzésünkben áttekintjük a Google Helyi Indoklás típusokat, amelyek segítenek mind az on-site, mind a GBP (Google Business Profile – Google Céges Profil) online marketing stratégiák kidolgozásában.

Az indoklások olyan szövegrészletek, amelyeket a Google egy keresés után jelenít meg a helyi keresésekben, hogy segítsen a felhasználóknak „indokolni”, hogy miért jelenik meg az adott vállalkozás a keresési eredmények között.

Sokféle indoklás létezik. A Google keresőben a helyi keresésekben kiemelt helyen látható indoklási típus a felhasználó keresési lekérdezésétől függően változik. Lássuk a részleteket!

Miért fontosak a Google Helyi Indoklások?

Bár lehet, hogy nem okoznak rangsorolást, a Moz legújabb kutatása szerint a helyi keresések 57%-a tartalmaz indoklást. Egyes listák akár több indoklást is mutatnak, amikor a listára rákattintunk, hogy még többet lássunk.

  1. A Google Helyi Indoklás típusai
  2. Weboldal említések

Ezt a típusú indoklást a Google közvetlenül a webhely tartalmából generálja, és gyakran megmutatja a felhasználónak a webhely azon oldalát, ahonnan a tartalom származik. Tartalmazhat egy meta leírást és fotót is.

Tipp:

Használd ezeket az indoklásokat arra, hogy megtudd, hogy a webhelyeden mely tartalom befolyásolta az adott keresési kifejezés rangsorolását, hogy más aloldalak esetében is alkalmazni tudd a bevált stratégiát.

  1. Vélemény (Review)

A Vélemény típusú indoklás a vállalkozásodra vonatkozó Google-véleményekben található információkból származik. A Vélemény típusú indoklást befolyásolhatja, ha a felhasználók, akik véleményezték a cégedet, releváns kulcsszavakat használnak az értékeléseikben.

Tipp:

Az Vélemény típusú indoklás nem mindig pozitív, hiszen ez a felhasználók elégedettségétől függ. Fontos emiatt az, hogy legyen a cégnél egy Google-vélemény felelős, aki azonnal, konstruktívan és illedelmesen reagál a negatív kommentekre, hogy ezzel is segítse pozitívabb fényben feltüntetni a céget.

  1. Raktáron

Ha a vállalkozásod aktiválta a SWIS funkciót (See What’s In Store – Megtekintheted az üzletben) a terméklistához, megjelenhetnek a Raktáron típusú indoklások a keresőben.

Tipp:

Ez egy harmadik féltől származó funkció. Van néhány platform, amely segíthet a funkció engedélyezésében, például a dbaPlatform.

  1. Itt értékesített

Az “Itt értékesített” típusú indoklások azt mutatják a vásárlónak, hogy az általa keresett termék megvásárolható a tartózkodási helyén. Az indoklás előtti pipa ikon azt jelenti, hogy a felhasználó földrajzi helyén elérhető a termék vagy szolgáltatás. Rossz hír, hogy ezt a típusú indoklást nem lehet befolyásolni.

  1. Biztosított szolgáltatás

Az „Itt értékesített” típusú indokláshoz hasonlóan ezek a szolgáltatásalapú indoklások is pipa ikont használnak az indoklás előtt. A Google az adott vállalat Google Céges Profilja alapján, a márka szolgáltatásaiból választja ki ezeket az opciókat.

Tipp:

Ügyelj arra, hogy hogyan fogalmazod meg GBP-szolgáltatásaidat, hogy elkerüld a kínos eredményeket. Például egy plasztikai sebész, aki törött orrcsontot ajánl fel szolgáltatásként, nem biztos, hogy bizalmat gerjeszt a felhasználókban.

  1. Menü – Étlap

Ez a típusú indoklás az éttermek számára készült. Az étlap információi az étterem étlapjáról származnak, amelyet a Google a GBP-ról vagy az étlap kiemeléseiből generál.

Tipp:

Ügyelj arra, hogy mindig naprakész legyen a GBP-ban a menü, hiszen sosem lehet tudni, melyik fontos felhasználó dönt épp a Te éttermed mellett egy éhes pillanatában.

  1. Bejegyzés (Post)

Ez a típusú indokolás kulcsszavakat von be a Google-bejegyzésekből, amelyet egy kék színű cikkcakkos körbe vont felkiáltójel ikonnal mutat a felhasználóknak. A bejegyzések indoklása frissül, amint a márkád új Google-bejegyzéseket tesz közzé, de ne csak pontos egyezést keress, mert a kapcsolódó kulcsszavakat is lekéri a rendszer.

A Bejegyzés típusú indoklás felülírhat más indoklásokat is, és a márkáddal kapcsolatos Google Bejegyzések tartalma befolyásolhatja az itt megjelenő szövegeket.

Tipp:

Ha a Bejegyzés típusú indoklást szeretnéd optimalizálni, a különféle termékek vagy szolgáltatások felsorolása helyett próbáld meg a bejegyzéseket egy fő témakör köré redukálni.

  1. További fontos információk a Google Helyi Indoklásról

Az Indoklások gyorsan frissülnek

Az eredmények szinte valós időben frissülnek, akár percek alatt. Ez nagyszerű, hiszen így azonnal láthatóak lesznek a különféle típusú tartalmi szerkesztések a GBP-ben vagy más on-site helyeken, amelyeket a Google az indoklások frissítéséhez használ.

Ha valami nem működik, nézd át a fenti indoklási típusokat, hogy van-e valami frissíthető tartalom vagy részlet annak érdekében, amely segít egy adott helyi találatnál új indoklást generálni.

Az indoklás nem befolyásolja a helyezéseket a keresőben

Míg az indoklásban szereplő webhelyelemek összefüggésben állnak a rangsorolással, maguk az indokolások nem. Ha indoklással ellátott eredményt látsz a keresőben, az már korábban is rangsorolt volt, annyi különbséggel, hogy most a Google további információkat adott hozzá, hogy támogassa az általa megadott keresési eredményt.

Míg sokan úgy gondolják, hogy a Google-bejegyzések befolyásolják az adott lokális helyezéseket, tesztelések során kiderült, hogy a Google-bejegyzések nem befolyásolják a keresőben a helyezéseket.

Fontos itt megjegyezni, hogy az indoklások nem helyettesítenek vagy nem segítenek egy rossz webhelyet vagy igénytelenül kialakított GBP-t.

Ezért mindig győződj meg arról, hogy releváns tartalmat biztosítasz a vállalkozásod és az adott földrajzi hely számára, illetve alkalmazd a lokális keresőoptimalizálás jól bevált fortélyait.

Ha a felhasználók „Weboldal említés” típusú indoklást látnak, ez valószínűleg azt jelenti, hogy a Google jó hírűnek és relevánsnak találja ezt a tartalmat a keresési lekérdezés szempontjából, így ez feltételezhetően releváns az adott lekérdezés üzleti rangsorolása szempontjából is.

Néhány Helyi Indoklást befolyásolhat a felhasználók által létrehozott tartalom

Nyilvánvaló, hogy a Vélemény típusú indoklások a felhasználók által biztosított tartalmat vagy információkat jelenítik meg. Azonban az “Itt értékesített” típusú indoklások is ugyanezt teszik.

A Google információt kap a rendelkezésre álló készletről a Google Térképről az “Ismeri ezt a helyet?” típusú push értesítések segítségével úgy, hogy megkéri a felhasználókat, hogy válaszoljanak a helyi vállalkozással kapcsolatos kérdésekre egy közelmúltban történt látogatásuk után.

Egyelőre nem lehet azt tudni még, hogy milyen kérdéseket tesz fel a Google a felhasználóknak, csak azt, hogy a Google felteszi a kérdéseket, miután megállapította, hogy egy felhasználó nemrég fizikailag meglátogatta a vállalkozás helyét.

A különféle típusú eszközök eltéréseket okozhatnak a megjelenített Helyi Indoklásban

A különböző készülék- és kijelzőtípusok eltérő kinézetű és típusú Helyi Indoklást mutathatnak. Például a PC találatok megjeleníthetnek egyes indoklásokat, míg a mobil találatok nem. De olyan is előfordulhat, hogy PC-n egy Menü típusú indoklást látunk, mobilon pedig egy Vélemény típusú indoklást.

Mi okozhatja azt, ha nem mutatja a Google a lokális keresési eredmények között a márkád Helyi Indoklásait?

Legyél nagyon körültekintő, amikor beállítod a Google Céges Profilodat. Mind az „online szolgáltatások”, mind az „online találkozó” attribútumok a márka Google-vállalkozási profiljában blokkolják az indoklások megjelenítését a helyi keresésekben. Jó hír, hogy a Helyi Indoklások általában a fenti attribútumok eltávolítása után körülbelül 48 órán belül megjelennek.

Használd ki a Google Helyi Indoklásban rejlő lehetőségeket, hogy még több felhasználó találjon rá a cégedre

A Google Helyi Indoklás fantasztikus módja annak, hogy a márkád értékes és aktuális információkat osszon meg a keresési eredmények között. Ne felejtsd el használni a Google Maps-et sem, hiszen ez is nagyban segíti a felhasználókat abban, hogy megtalálják a vállalkozásodat.

Bizonytalan vagy, hogy hogy fogj bele a Google Helyi Indoklás szolgáltatásába?

Kérd szakértőink segítségét, akik részletesen elmagyarázzák Neked, hogy hogyan érdemes kialakítanod a Google Vállalati Profilodat. Fontos tanácsokkal látnak el azzal kapcsolatban is, hogy milyen módosításokat érdemes elvégezned a weboldaladon, webáruházadon, hogy még több felhasználót tudj a webhelyedre csalogatni.

Egyáltalán nem szeretnél ilyesmivel foglalkozni? Bízd ránk az egészet, s mi egy teljes körű szolgáltatás keretein belül elvégezzük helyetted az egészet!