Mire jó és hogy működik a Google AdSense?

A Google AdSense egy ingyenes és rendkívül egyszerű módja annak, hogy a webhely tulajdonosok pénzt keressenek azáltal, hogy az oldaluk témájával releváns, célzott Google Ads hirdetéseket jenelítenek meg a webhelyeiken.

Az AdSense rendszere így az oldal témájával kapcsolatos hirdetéseket helyez ki az oldal látogatói számára, melyet természetesen egyszerűen lehet módosítani az AdSense admin felületén. Például amennyiben nem releváns hirdetéseket tesz ki automatikusan a rendszer, ezt manuálisan is be lehet állítani.

A Google AdSense tehát reklámokat tesz ki a webhelyre, amelyeket olyan hirdetők fizetnek, akik egy terméket vagy szolgáltatást szeretnének népszerűsíteni.

Mivel az eltérő típusú és témájú hirdetéseknek más és más az ára, így a különféle reklámokért eltérő árakat fizetnek a hirdetők. A weboldalon megjelenített hirdetésekből beérkező pénzösszeg emiatt nem állandó, hanem többnyire változó lesz.

Ebben a bejegyzésünkben megvizsgáljuk közelebbről azt, hogy mire jó a Google AdSense, illetve betekintést nyújtunk abba is, hogy hogyan működik ez a legális online pénzkereseti lehetőség.

Fontos: Google AdSense ≠ Google Ads

Még az elején érdemes tisztázni azt, hogy a Google AdSense nem egyenlő a Google Ads szolgáltatással. Alább olvasható a különbség a két Google termék között:

Google AdSense:

A Google AdSense a kiadók, azaz webhelytulajdonosok számára készült. Ha van egy webhelyünk, blogunk vagy fórumunk, s bevételszerzési forrást szeretnénk belőle csinálni, akkor a Google AdSense programot nekünk találta ki a Google.

A rendszer hirdetéseket tesz ki a webes felületünkre, amelyért a hirdetésektől és az oldalmegtekintésektől függően kisebb-nagyobb pénzösszeget fizet nekünk.

Google Ads:

A Google Ads a hirdetők számára készült. Ha egy cég a termékeit vagy szolgáltatásait szeretné webhelyeken vagy alkalmazásokon keresztül reklámozni, akkor arra a Google Ads felülete lesz remek választás.

Az itt létrehozott hirdetések a webhelyeken, alkalmazásokon és persze a Google keresőjében lesznek majd láthatóak.

Hogy működik a Google AdSense?

Az AdSense szolgáltatás működését 3 könnyű lépésben lehet a legegyszerűbben szemléltetni:

 1. Hirdetési felületet teszünk elérhetővé a webhelyünkön az AdSense számára: a webhely kódjába bele kell illeszteni az AdSense hirdetési kódját, majd kiválasztani, hogy a weboldalon pontosan hol jelenjenek majd meg a hirdetések.
 2. A legjobban fizető hirdetések jelennek meg a webhelyünkön: a hirdetők valós idejű aukciók segítségével – ritkán manuálisan, többnyire inkább automatikusan – licitálnak a webhelyünkön elérhetővé tett hirdetési helyekért, hogy megjelenítse a rendszer a reklámjaikat. Csak azok a hirdetések jelennek meg, amelyek a legjobban fizettek az adott pozícióért.
 3. Megkapjuk a pénzt a hirdetésekért: a Google rendszere kezeli az összes hirdetéssel kapcsolatos számlázási folyamatot, beleértve a weboldalunkon lévő hirdetésekből bejövő összeget is. Egy előre megadott bankszámlaszámra utalja a keresőóriás a hirdetésekből beérkező pénzösszeget.

Miért érdemes a Google AdSense szolgáltatást választani?

 1. Könnyen testreszabható és vezérelhető

 • Néhány kattintás segítségével egyszerűen és gyorsan lehet módosítani azon, hogy milyen típusú, témájú, hangulatú hirdetések jelenjenek meg.
 • Blokkolhatunk egyes hirdetési kategóriákat vagy akár konkrét hirdetőket is.
 • Automatikus célzást is lehet használni, ha nem akarjuk manuálisan beállítani a hirdetési lehetőségeket.
 • Módosítani lehet azt is, hogy a webhelyen belül pontosan hol jelenjenek meg a hirdetések.
 • Különféle hirdetési méretek és formátumok közül lehet válogatni.
 1. Könnyen elérhető támogatás – support

 • Személyre szabott ajánlatokkal és tanácsokkal lát el a rendszer a webhely növekedése során.
 • A súgóban lévő szöveges és videós segédletekkel könnyen megtanulható az AdSense fiók használata.
 1. Teljesítmény eszközök

 • A könnyen értelmezhető, személyre szabott, automatikusan generált teljesítménnyel kapcsolatos riportok segítségével:
  • megismerhetjük a webhelyünkre kitett hirdetések teljesítményét,
  • illetve a webhely növekedésének lehetőségét is meghatározhatjuk ezen adatok segítségével.
 1. Extra funkciók

 • Be lehet állítani, hogy kifejezetten videókra és játékokra tervezett hirdetéseket mutasson a rendszer.
 • Azt is meg lehet adni szempontként, hogy olyan hirdetéseket jelenítsen meg a rendszer, amelyek egyaránt használhatóak PC-n és mobilon is.
 • Előnyös tulajdonság, hogy a Google AdSense integrálva van a Google Ad Manager és a Google Analytics szolgáltatásokkal is.
 1. Automatikus hozzáférés a Google Ads hirdetéseihez

 • Nincs szükség felvenni a kapcsolatot az interneten hirdető rengeteg céggel, hiszen az AdSense azonnali és automatikus hozzáférést biztosít a hirdetői igényekhez.
 • Minél több hirdető versenyez adott kulcsszavakra és témákra, annál relevánsabb reklámokat tud majd megjeleníteni a rendszer a webhelyünkön.

 

 

Kinek éri meg és kinek nem a Google AdSense szolgáltatást választania?

Csak olyan webhelyre érdemes vagy ésszerű AdSense-en keresztül érkező hirdetéseket kitenni, ahol egyébként nincsen egy termék vagy szolgáltatás, amelyet el akarunk adni.

Ez azért fontos, mert ha például van egy kisvállalkozásunk, amelyben kézzel készített kalapokat árulunk, akkor nagy eséllyel fognak megjelenni kalapokat értékesítő hirdetések a webhelyünkön. Emiatt gyakorlatilag így a saját kisvállalkozásunk alatt vágjuk a fát, ha az AdSense szolgáltatást választjuk.

Ezeken a felületeken megéri az AdSense használata:

 • Blog*
 • Fórum*
 • Ismeretterjesztő, hírekkel kapcsolatos, hobbi weboldal*
  • Ezeken csak akkor, ha nem értékesítenek semmilyen szolgáltatást vagy terméket, illetve nincs rajtuk felnőtt tartalom.

Ezeken a felületeken nem éri meg az AdSense használata:

 • Termékeket vagy szolgáltatásokat értékesítő webhelyek, webáruházak, illetve felnőtt tartalommal rendelkező webes felületek.
 • Általánosságban elmondható, hogy az AdSense szolgáltatást főként a személyes vagy hobbi blogok, a különféle fórumok, illetve a hobbi weboldalak tudják a legjobban kihasználni.

Így lehet az, hogy sokan hobbiként elindítottak néhány éve egy blogot vagy weboldalt, és az elmúlt években a sok nívós bejegyzés miatt sikeres lett a felület. Sok lett a látogatója, s az AdSense segítségével a tulajdonos már nem hobbi szinten foglalkozik a webhellyel, hanem mint főállásként tekint rá.

Konklúzió

Az AdSense szolgáltatást úgy érdemes felfogni, mint a kisemberek egy könnyű, valós és legális online pénzkereseti lehetőségét. Számos sikertörténetről számol be maga a Google is. Íme néhány példa:

 • Van, aki a pénzügyi állását tudta otthagyni azért, hogy teljes munkaidőben tudjon foglalkozni az először még hobbi blogként működő receptes oldalával. Ezt úgy tudta megtenni, hogy az AdSense segítségével annyi tőkére tett szert, hogy professzionálisan tudta azt csinálni, ami eddig csak egy hobbi volt.
 • Van olyan, aki a nyugdíjas éveit egy barkács blog segítségével igyekezett színesebbé tenni, mely mára teljes munkaidős foglalkozássá fejlődött fel az AdSense-ből befolyó pénz segítségével.

Az AdSense tehát azoknak a magánszemélyeknek vagy online újságoknak kedvez főként, akik nem értékesítenek termékeket vagy szolgáltatásokat, de van egy szenvedélyük vagy hobbijuk, amelyről szívesen osztanak meg szöveges, videós vagy képes tartalmakat az interneten a többi emberrel.

Az AdSense az ingyenesen megírt tartalomért cserébe pedig hirdetések segítségével igyekszik honorálni a lelkes emberek sokrétű munkáját az interneten. Egy próbát mindenképpen megér, hiszen sosem lehet tudni, hogy milyen témájú webhely lesz népszerű a jövőben, amelyből akár később főállásban is meg lehet élni.