SEO keresőoptimalizálási trendek 2021-ben

Az elmúlt egy év meghatározó szerepet töltött be a SEO keresőoptimalizálásban, hiszen a jelenlegi helyzet miatt megtöbbszöröződött az internetezők száma, amely egyben az online vásárlást is egy teljesen új szintre emelte fel. Nézzük meg, mire számíthatunk SEO keresőoptimalizálás terén 2021-ben!

SEO keresőoptimalizálási előrejelzés 2021-re

A Google már hónapok óta bejelentette, hogy 2021-ben jön az Oldal Élmény frissítés, amely nagy vonalakban azt jelenti, hogy jövőre még nagyobb szerepe lesz a felhasználói élménynek a weboldalak rangsorolása során.

Sokszor hangsúlyoztuk már azt, hogy miért fontos egy weboldalnak az, hogy precíz és professzionális technológiai alapokra épüljön. Mivel hamarosan jön az új algoritmus frissítés, azok a weboldalak, amelyek még mindig a 90-es években használt dizájnnal és technológiával futnak, le fognak morzsolódni az online küzdelemben.

Nézzük meg, mire érdemes figyelni a SEO-SEM szakembereknek 2021-ben, hogy továbbra is a konkurencia előtt tudjanak maradni.

Kezdjünk bele az UX fejlesztésbe

A UX az angol User Experience rövidítése, mely magyarul Felhasználói Élményt jelent. Mivel ez lesz az egyik legfontosabb és hamarosan életbe lépő algoritmus változtatás a Google oldaláról, így ez lesz 2021-ben a legnagyobb feladata a SEO-SEM szakembereknek, illetve a weboldal-üzemeltető IT cégeknek is.

1)   Informatikai alapok kiválasztása

Ahhoz, hogy online tudjunk céget üzemeltetni, szükségünk lesz egy megbízható informatikai (IT) cégre, amely biztosítani fogja nekünk az online felületet, mely lehet például egy weboldal, egy blog, egy webáruház vagy hírportál.

Mivel itthon számos IT cég használja ki azt, hogy a cégvezetők vagy a megbízott alkalmazottak nem értenek az informatikához, így mindenképpen kérjük egy semleges informatikai tanácsadó segítségét, aki eljön velünk a weboldalkészítő céges tárgyalásokra, majd lefordítja, hogy mit jelentett a sok szakmai zsargon.

Lehetőleg ragaszkodjunk a legújabb kódolási eljárásokhoz, illetve ha tehetjük, kerüljük el a dobozos weboldalkészítő vállalatokat, s helyette az egyedi rendszerrel rendlekező IT cégek ajánlatait nézzük meg közelebbről. Ez azért fontos, mert ők 99.99%-osan ki tudják majd szolgálni a céges igényeket, így teljesen egyedi webes felületünk lehet az interneten.

2)   Erős technikai keresőoptimalizálás

2021-ben már nem lesz elég egy csinos weboldal, hiszen tetszetős dizájnt még a 90-es években használt kódolási eljárásokkal is létre lehet hozni. A technikai keresőoptimalizálás viszont pont azért jó, hogy a webes felületünk maximálisan meg tudjon felelni a 2021-es technikai elvárásoknak.

Mire gondolunk?

 • Oldalsebesség
 • Szerver reagálási idő
 • Böngésző Cache optimalizálása
 • JavaScript, HTML és CSS kódok minimalizálása
 • Átirányítások kezelése
 • URL struktúra optimalizálása (többnyelvű site-ok esetében ez különösen fontos)
 • URL kanonikalizáció megoldása (pl. webáruházak esetében)
 • HTTPS és SSL tanúsítvány használata
 • Oldaltérkép
 • txt
 • Markup és Schema használata
 • Crawling és indexelési stratégia
 • Képek és videók optimalizálása (különféle képernyő méretekre, más-más típusú internet hozzáférésekre)
 • Reszponzív kialakítás (PC, laptop, tablet, okostelefon képernyőkön is tökéletes felhasználói élményt kell nyújtania a weboldalnak.)

Mi ez a sok minden, és miért fontos ez?

Ezek a SEO azon részei, amivel senki sem szeret foglalkozni, mert webmestert igényel. Mivel ilyen szakma itthon még nem nagyon van, így ezt a feladatot általában egy kevésbé leterhelt programozó kapja meg.

Amennyiben nem kerülnek a fenti listában említett feladatok megoldásra, akkor az körülbelül olyan, mintha a webes felületünk láthatatlan lenne a keresők számára. Úgy érdemes erre a listára gondolni, mint egy folyamatosan változó csatornára, amin keresztül használni tudják a látogatók a weboldalunkat.

2021-ben annak a weboldalnak, amely nem végzi el a fenti feladatokat, szinte esélye sem lesz az interneten a többi online cég ellen, hiszen technikailag nem áll készen arra, hogy fel tudja majd venni a versenyt a konkurenciával.

Magyarul: erős technikai alapok nélkül háromkerekű gyerek biciklivel versenyeznénk a leggyorsabb elektromos Harley-Davidson ellen. Fektessünk emiatt időt és pénzt ebbe az informatikai fejlesztésbe, hogy 2021-ben készen álljunk technológiailag az új algoritmus frissítésre.

3)   Leinformálható tartalom az E.A.T. Koncepció segítségével

Az E.A.T. az angol Expertise, Authority and Trust rövidítése, mely magyarul a Szakértelem, Tekintély és Bizalom jelentése. A Google arra használja ezt a koncepciót, hogy megvédje a felhasználóit a fals adatokkal, álhírekkel szemben. Természetesen erről a témáról egy dupla kötetes szakdolgozatot lehetne írni, így ezt most nem fogjuk bővebben kifejteni.

Az E.A.T. koncepció során a Google megnézi a weboldalon lévő szövegíró / cégcsoport szakmai ismereteit, végzettségét, majd megállapítja, hogy az oldal a megbízható források egyike-e vagy valami álhírportál, esetleg az emberek egészségére káros tevékenységet folytató online vállalkozás.

2021-ben minden eddiginél fontosabb lesz az, hogy az online tartalmak valós adatokkal szolgáljanak a felhasználóknak, különben a Google nem feltétlenül fogja őket megjeleníteni a találati listában. Felejtsük el emiatt a szokásos marketing hazudozásokat, s igyekezzünk őszinték lenni a felhasználóinkkal, ügyfeleinkkel és vásárlóinkkal.

4)   Egyedi tartalom, ami önmagát népszerűsíti

Itthon még mindig nagyítóval kell keresni az infográfokat, az egyedi képeket és frappáns videókat, mert a legtöbb online portál, vállalati blog vagy épp hírportál nem csinál semmit, csak lefordítja a többnyire angol híreket vagy cikkeket egy-egy témában, s hozzávág egy semmitmondó stack-fotót.

Ettől nem lesz egyedi egy cikk, alig fogja valaki megosztani és lájkokat vagy kommenteket is csak elszórva látunk mellette, hacsak nem sikerül az írónak frappáns módon átadnia az információt az olvasóközönségnek.

A jövő a hosszabb terjedelmű, legalább 1000, de inkább 3000-5000 szavas bejegyzéseké lesz, hiszen egy 200 szavas cikkben képtelenség olyan mélységekig menni egy-egy témában, ami nemcsak új, de érdekes információt tartogat az olvasó számára.

Egy hosszabb terjedelmű szöveget már sokkal jobban fel lehet építeni szerkezetileg is, könnyebb a tagolás, így az olvasó is tudja, hogy mire számíthat, mielőtt eltölt 5-10 percet a cikk elolvasásával.

Szánjunk rá időt, s készítsünk csinos infográfokat, hogy könnyebb legyen megérteni az olvasóknak az adott témát. Igyekezzünk videókat is bele tűzdelni, amelyek segítik az olvasót abban, hogy további információt tudjon szerezni a témával kapcsolatban. Bátran kérjük meg, hogy kommenteljen, s ossza meg ismerőseivel a cikket, ha hasznosnak találta.

Inspirációnak érdemes lehet megnézni a Visual Capitalist oldalát, ahol szinte csak gyönyörűen kialakított infográfokkal találkozunk.

5)   Ne zavarjuk meg a felhasználót marketing pop-upokkal

A legtöbb felhasználó tudja, hogy miért látogat el egy-egy weboldalra. Például vásárol, megnéz egy videót, elolvas egy cikket, trollkodni jött egy fórumra, vagy épp zenét szeretne hallgatni.

Egy valamit biztosan nem akar a felhasználó: hogy megzavarják böngészés közben felugró marketing ablakokkal.

Igyekezzünk az aktuális promóciókkal kapcsolatos szövegeket és képeket úgy kitenni az oldalra, hogy az NE zavarja meg a felhasználót a vásárlásban, olvasásban, videó nézésben, zenehallgatásban vagy bármiben, amit épp az oldalon csinál.

Konklúzió

2021-ben a a SEO keresőoptimalizálásban a felhasználó kerül a középpontba végre, így az online tevékenykedő cégeknek is ezt az üzletpolitikát érdemes fejben tartaniuk, amikor kialakítják a cég online tevékenységi stratégiáját.