Sikeres linképítés 2021-ben is

Milyen linképítési trükkök működnek majd 2021-ben?

A linképítés egy nagyon gyorsan változó szegmense a keresőoptimalizálásnak, így érdemes mindig lépést tartani a legújabb linképítési trendekkel, különben megeshet, hogy lemaradunk a konkurencia mögött. Nézzük meg, milyen linképítési trükkök működnek majd 2021-ben!

Mi a vállalat célja a linképítéssel?

Mielőtt fejest ugranánk a linképítés rejtelmeibe, érdemes egy pillanatra megállni, és kidolgozni egy linképítési stratégiát, amiben szerepelnek a vállalat célkitűzései.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy összegyűjtjük azokat a weboldalakat és hírességeket (celebeket, influencereket), amelyek / akik relevánsak a cég számára, és megnézzük azokat a tényezőket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az adott weboldalaktól / személyektől visszamutató linkeket tudjunk szerezni.

A linképítés stratégia kidolgozása során ilyenekben érdemes gondolkodni:

 • Online szakmai újságok, magazinok
 • Szakmai blogok
 • Szakmai fórumok
 • Regionális hírportálok releváns rovatai
 • Releváns közönséggel rendlekező Youtuberek, Instagram celebek, Twitter betyárok
 • Releváns Facebook csoportok és bizonyos témák köré tömörülő szervezetek

Ezekre pedig eszünkbe se jussanak:

 • Linkgyűjtő oldalak
 • Linkfarmok
 • Kókler SEO-SEM cégek 500-as “linképítő csomagjai” → többnyire ezek zéró értékű linkeket takarnak

1)  Minőségi tartalom nélkül ne álljunk neki a linképítésnek

Mind a mai napig vannak olyan ügyfelek, akik olyan webáruházakat akarnak reklámozni, ahol például:

 • Nincs termékleírás
 • Nincs megfelelő mennyiségű adat a termékekről
 • Nincs elég kép vagy videó a megrendelhető árucikkekről
 • Nincs pontos szállítási információ
 • Csomagkövetésről ne is álmodozzunk
 • Ügyfélszolgálat elérhetősége sincs feltüntetve, stb.

Mégis hogy akar egy ilyen trehány webáruházzal bárki is előnyre szert tenni a csinos, modern és felhasználóbarát megoldásokat alkalmazó konkurens webshopok mellett? Elképzelésünk sincs, emiatt mindig azt szoktuk javasolni, hogy amint feltöltötték a hiányzó tartalmakat a webáruházukba, elkezdjük a linképítést.

Nem árt persze egy hasznos, érdekes és sokak számára izgalmas tartalommal feltölteni a webáruház blogját is, hiszen ez egy olyan szöveges része a webshopnak, ami nagyban segítheti az organikus keresési eredményeket a Google-ben.

Továbbra is fontos, hogy ne másoljunk és ne fordítsunk külföldi oldalakat, hanem próbáljunk meg eredeti és egyedi tartalmakat gyártani, ami arra készteti a felhasználókat, hogy megosszák másokkal is az értékes tartalmat.

2)  Egyedül nem lehet bekerülni a legmenőbb portálok rovataiba

Könnyű mondani, hogy kérjünk fel bloggereket vagy a különféle hírportálok szerkesztőit, hogy hadd írjunk egy szép cikket, amelyet ők megjelentetnek az oldalukon. Ebbe a cikkbe beletesszük a vállalat visszamutató linkjét, s meg is volnánk a vendég bejegyzéssel.

A gyakorlatban viszont ezt egyedül szinte lehetetlen megcsinálni, hiszen ha belegondolunk, naponta több ezer megkeresés érkezhet be a nívósabb bloggerekhez és portálokhoz, mert biztos, hogy nemcsak mi szeretnénk értékes backlinkeket szerezni.

Itt jön be a képbe a SEO-SEM ügynökség, hiszen az ő feladata az, hogy értékes üzleti kapcsolatot ápoljon a legnagyobb webes portálok szerkesztőivel. Ezek a szerkesztők egyébként is hagynak ki helyet a szponzorált tartalmaknak, hiszen nekik is meg kell élniük valamiből.

A SEO-SEM ügynökség segítségével tehát fel lehet kerülni akár a legnívósabb vagy legtöbb napi látogatóval rendelkező oldalak PR rovataiba, hiszen ők tartják a kapcsolatot a szerkesztőkkel. Egyedül nem érdemes próbálkozni, csak vesztegetnénk a drága időnket.

3)  A közösségi média oldalak közvetetten tudják segíteni a linképítést

Annak ellenére, hogy a közösségi média oldalakon lévő linkek nem szerepelnek a keresőoptimalizálási tényezőkben, közvetett módon mégis tudják támogatni az organikus keresési eredmények helyezését és a linképítést is.

Ehhez arra van szükség, hogy azokon a közösségi média platformokon, ahol a leggyakrabban fordulnak meg a vállalat ügyfelei, létrehozunk egy-egy vállalati oldalat. Az esetek többségében ez a Facebook, Instagram, Twitter és YouTube szokott lenni, de ez nagyban függ a vállalat ügyfeleitől.

Ezeken a közösségi média oldalakon így mindig lehetőségünk lesz népszerűsíteni a vállalat legújabb blog bejegyzéseit, az aktuális promóciókat és akciókat, a törzsvásárlói programokat, vagy adott termékekről érdekességeket.

Így a felhasználóink akár napi szinten is találkozhatnak a cégünkkel ezeken a közösségi média oldalakon, emiatt nagyobb az esélye annak, hogy a sok hasznos tartalom és kecsegtető ajánlat miatt több felhasználó akar majd további információhoz jutni a cégről, a termékekről és a szolgáltatásokról.

Ez hosszú távon azt eredményezi hogy a felhasználók utalni fognak a cég termékeire, blog bejegyzéseire vagy akcióira és szolgáltatásaira a saját blog bejegyzéseikben, mely organikusan fogja így létrehozni a vállalatra visszamutató linkeket.

4)  Készítsünk ütős YouTube videókat

Most nem a YouTube hirdetésekre gondolunk, amit a legtöbb felhasználó átugrik (ha tud), hanem arra, hogy érdemes lehet a vállalatnak egy céges YouTube csatornát indítania, amely az ügyfelek érdeklődési köre és a vállalat által kínált termékek és szolgáltatások alapján készít érdekes, értékes, egyedi és hasznos videókat.

Amennyiben sikerül tényleg egyedi és érdekes videókat készítenünk, az megjelenhet majd a keresőben az organikus találatok között. Ezt a bloggerek akár bele is tehetik a bejegyzéseikbe, s ha igazán jól sikerült a videó, még egy visszamutató linket is kapunk a bloggertől.

Ez persze csak akkor lehetséges, ha valóban olyan videót készítünk, ami felkelti a néző figyelmét és arra készteti, hogy látogassa meg a cég weboldalát vagy webáruházát.

5)  Készítsünk eredeti kutatásokat

Egy faiparban tevékenykedő cég esetében elég lehet egy kérdőív, amely azt kérdezi meg a felhasználóktól, hogy miért választják a tömörfa bútort a tömeggyártott farostlemezekből készült silány verziók helyett.

Egy divatcég esetében pedig ilyesmi lehet a kérdés: Hegyes-, kerek- vagy szögletes orrú magassarkú a kedvenc cipőd?

Egy optikai webshop esetében pedig például ez: Ön mikor hord kontaktlencsét, s mikor szemüveget?

Tehát nem egy tudományos jellegű, óriási anyagot feldolgozó kutatásban kell gondolkodni, hanem egy egyszerű, de a felhasználókat személyesen érintő kérdőívként. Az eredményt egy csinos blogbejegyzésben, színes diagramokkal és infográfokkal teletűzdelve lehet leírni. Ezt a tartalmat pedig megoszthatják egymással a felhasználók és organikusan gyártják a cégnek a visszamutató linkeket.

6)  Hozzunk létre ingyenesen elérhető eszközöket

Minden vásárló imádja azt, ami ingyenesen az övé lehet. Gyakran még akkor is, ha egyébként nincs is rá szüksége. De hát ingyen van, így miért ne? Az emberek egyszerűen működnek, ha ingyenesen elérhető dolgokról van szó.

Ezt érdemes kihasználni a linképítés során is, hiszen minél több ingyenesen elérhető tartalmat készítünk, annál többen hivatkozhatnak a cégünkre anélkül, hogy meg kellene bárkit is kérnünk egy-egy backlinkre.

 • Ingyenes útmutatók, magyarázatok, leírások, amelyek nagyban megkönnyítik a felhasználók életét a céggel kapcsolatos termékek vagy szolgáltatások kapcsán.
 • Ingyenes e-könyvek és letölthető tartalmak, amelyek hasznos tanácsokkal, tippekkel és információkkal látják el a felhasználókat.
 • Ingyenes próbaverzió szoftverek, applikációk vagy oktatási anyagok, amelyeket így ki tud próbálni a felhasználó, s ha tetszik neki, előfizet a teljes szolgáltatásra.

Konklúzió

A linképítés során továbbra is fontos a kiváló minőségű tartalom, egy profi SEO-SEM ügynökség a cég háta mögött, a közösségi média oldalak alapos kiaknázása, az egyedi vállalati YouTube videók, a cég által készített kutatások, illetve az ingyenesen elérhető tartalmak.

Ha megfogadjuk ezeket a tanácsokat, akkor hamar el tudjuk indítani a vállalat linképítés tervét, ami ha minden jól alakul, a jövőben organikusan tud így backlinkeket generálni.