Végre itt vannak az androidos tabletek

A potenciális felhasználók már nagyon várták az androidos tabletek megjelenését, ezt mutatja az a hatalmas érdeklődés, mely az IFA elektronikai kiállításon volt Berlinben.

Három androidos tabletet is bemutattak, melyet ki is lehetett próbálni. Előző hírekben már szó volt a Samsung tabletjéről, a Galaxy Tab-ról, ezen kívül ott volt a kiállításon a Toshiba Folio 100 tablet, valamint az Interpad.

Mindhárom gépen az Android 2.2 operációs rendszer fut, mely várható volt, hiszen ez már látható volt, hogy a Froyo lesz a legnépszerűbb platform a tabletek körében.

Az egész tablet piacot tulajdonképpen az Apple generálta, amikor megjelent az iPad-dal. Ennek köszönhetjük a fejlesztések felgyorsulását, hiszen a piac ezek után megkövetelte azt.

Mindhárom bemutatott tabletnek vannak előnyei és hátrányai egyaránt, olyan mértékben még nem kiforrottak a fejlesztések, hogy tökéletes gépeket láthassunk.

A Galaxy Tab tulajdonképpen se nem okostelefon, se nem netbook, inkább valahol a kettő között helyezkedik el. Kijelzője nem túl nagy, 7 inch, és a felbontása sem tökéletes. Kifejezetten netezésre, e-mail olvasásra alkalmas. A Galaxy Tab novemberben már itthon is kapható lesz.

A Toshiba Folio 100 kijelzője valamivel nagyobb méretekkel rendelkezik, mint a Galaxy Tab, ezért kényelmesebb a használata, ám a kijelző érzékenysége nem éri el a Galaxy Tab érzékenységét.

Az Android 2.2 fut rajta, ám ez egy kis átalakításon esett át, aminek nem igazán volt sok értelme, mert így sokkal kevésbé vált könnyen kezelhetővé.

A Folio 100 elsősorban videónézegetésre és filmnézésre tökéletes, még a full hd filmek sem jelentenek gondot számára, továbbá tévére is ráköthető.

Az Interpad egy német cég gyártmánya, mely erősen hasonló a Folio 100-hoz. Az Interpad óriási hátránya, hogy nem támogatja a közvetlen Android Market letöltéseket.

Az Interpad gyártója saját maga gyűjti egybe azokat az Android alkalmazásokat, melyre szerintük majd a felhasználóknak szükségük lesz, és saját webhelyükről lehet majd azokat letölteni.

Bár az Interpad gyártója ezzel a lépéssel azt kívánja elősegíteni, hogy csak olyan alkalmazások kerüljenek a tabletre, melyek akadálytalanul futtathatók rajta, ennek ellenére igen furcsa függő helyzetet alakítanak ki a felhasználók és a cég között. Az Interpad-ot már jövő hónaptól hazánkban is meg lehet vásárolni.

Mindhárom bemutatott tablet jó, nem igazán lehet egyértelműen kiválasztani, hogy melyik a legjobb a három közül.

Akinek van elég türelme hozzá, érdemes megvárni a következő fejlesztéseket, hátha valamelyik gyártó képes lesz az összes jó tulajdonságot egy tabletbe sűríteni.