5 tipp, amitől emlékezetesebb lesz egy YouTube hirdetés

A YouTube hirdetések iránti kereslet exponenciálisan megnövekedett az elmúlt 5 évben, mely nem meglepő, hiszen aki csak teheti, bedugja a fülébe az okostelefon fülhallgatóját, s hallgatja a hosszú podcastokat a különféle professzorokkal és értelmiségiekkel.

Aki pedig nem fizet elő a prémium szolgáltatásra (reklámmentesség érdekében), annak akár 10 percenként is a fülébe szólnak majd a videós reklámok. Ez pedig tökéletes lehetőség a cégek számára, hogy több vásárlóhoz tudják eljuttatni a termékeiket vagy szolgáltatásaikat.

Az emberek tehát rengeteg reklámot hallgatnak / néznek meg egy nap, hiszen nem mindig lehet átugrani őket. Joggal merülhet fel a kérdés a cégvezetőkben, hogy mit lehet azért tenni, hogy kitűnjön a tömegből a mi reklámunk?

Ahhoz, hogy kitűnjön egy reklám a több millió közül az kell, hogy olyannyira emlékezetes legyen, hogy arra késztesse az embereket, hogy megosszák másokkal, beszéljenek róla, felkeltse az érdeklődésüket. Valamilyen szinten tehát meg kell érinteni a nézőket vagy a hallgatóságot.

Íme 5 taktika, amely segíthet abban, hogy a következő YouTube hirdetés már annyira sikeres legyen, hogy másnap mindenki erről fog beszélni a közösségi média oldalakon.

5 tipp a sikeresebb YouTube hirdetésért

 1. Nézőknek ÉS hallgatóknak is szól a YouTube hirdetés

Fontos kiemelni, hogy jó része a YouTube felhasználóknak hallgatja a podcastokat, nem pedig nézi őket. Nyilván még mindig sokan nézik a bugyuta és semmitmondó Day In A Life vloggereket, de egyre több értelmiségi talál rá az intellektuálisabb podcastokra, amelyeken akár 3-5 órán át is lehet csemegézni.

Fontos emiatt az, hogy a YouTube hirdetésünk egyszerre tudjon szólni a nézőkhöz és a hallgatókhoz is. Megnehezíti ez persze a helyzetet, viszont ha így tekintünk a YouTube hirdetésekre, akkor egyszerre két típusú közönséghez tudunk szólni: a nézőkhöz és a hallgatókhoz is.

Érdemes emiatt a hangeffekteket, a hozzájuk tartozó vizuális elemekben megjelenő színeket és az elhangzott szavakat is úgy összehangolni, hogy egy néző és egy hallgató esetében is ugyanazokat az érzelmi reakciókat tudja kiváltani a reklám.

 1. A meglepetés ereje

Szinte el sem tudunk képzelni egy élelmiszerbolt reklámot egy fitt és sportos anyuka nélkül, aki a gügyögő gyermekével vásárol az üzletben. Tipikus, megszokott, unalmas, semmitmondó és persze senki sem beszél ezekről a reklámokról semmilyen platformon sem. Azért nem, mert nincs semmi meghökkentő abban, hogy egy anyuka vásárol egy közértben.

Ha ki szeretnénk tűnni a tömegből, érdemes megnézni, hogy mit csinálnak a konkurens cégek, ha YouTube hirdetésről van szó. Unalmasak? Megszokott és általános minden? Követik a normákat? Ha igen, lehetőleg próbáljuk meg a szöges ellentétét csinálni annak, amit látunk az interneten.

Egy bájosan kezdődő reklámból lehet horrorisztikus élményt csinálni, ahogyan egy szomorú vagy fájdalmas jelenetből is lehet pozitív élményt varázsolni. Attól függően, hogy melyik irányba akarjuk meghökkenteni a nézőt vagy hallgatót, nyugodtan lepjük meg a felhasználókat egy kis érzelmi hullámvasúttal.

 1. CTA – Call To Action, azaz így késztessük a felhasználót cselekvésre

Ahhoz, hogy bármilyen cselekedetre tudjuk buzdítani a felhasználót az kell, hogy egy olyan problémát kreálunk, amelyet csak a felhasználó és a cégünk terméke vagy szolgáltatása segítségével lehet megoldani. Ehhez a következőket lehet tenni:

 • Vázoljuk fel a problémát az alábbi eszközök segítségével:
  • Közöljünk tudományos (nem érzelmi alapú) tényeket a problémával kapcsolatban, hogy hitelesek legyünk.
  • Hassunk az érzelmekre is azzal, hogy bemutatunk néhány életképet, ahol jól látszik a probléma fizikai manifesztálódása.
 • Mutassuk be, hogy a cégünk terméke vagy társadalmi szerepvállalása hogyan tudja segíteni a problémát.
 • Oldjuk fel a feszültséget, s nyugtassuk meg a felhasználót azzal, hogyha megveszi a termékünket vagy szolgáltatásunkat, azzal ennyit és ennyit segíti a problémán.
 • Túl is tolhatjuk: ha biztosra akarunk menni, akkor beletehetünk a végére egy olyat is, hogyha megveszi például január és március között a terméket vagy szolgáltatást a felhasználó, akkor ha kisorsoljuk, megnézheti személyesen a közös ügyért tett fejlődéseket egy exkluzív kirándulás keretén belül. Vagy találkozhat az érintettekkel, s fizikailag is kapcsolódhat így a közös ügyért.

4. Merjünk egyszerre több generációhoz is szólni

Google Analytics ide vagy oda, de továbbra sincsenek pontos adatok a felhasználókról, hiszen nem mindenki osztja meg a keresőóriásokkal, hogy mit csinál az interneten. Pont emiatt érdemes olyan reklámokat készíteni, amelyek egyszerre akár több generációhoz is szólnak.

Az, hogy melyik generációkat választjuk ki, természetesen függ a cég közönségétől, illetve a termék vagy szolgáltatás típusától is. A nosztalgia megjelenítéséhez több eszközt is használhatunk:

 • Milyen volt anno, és milyen most ugyanaz a cselekvés, termék vagy szolgáltatás.
 • Miért jobb, könnyebb, optimálisabb, egyszerűbb, problémamentesebb az adott dolog a jelenben?
  • Természetesen azért, mert a termék megoldotta a régi korok nehézségeit.
 1. Ne féljünk valamilyen fordulatos furcsaságot használni

Az emberek elmennek a szokványos dolgok mellett, viszont könnyen leakadnak akár órákra is egy apró furcsaság miatt. Ez azért van, mert az ember az evolúció során úgy fejlődött, hogy könnyebben megjegyzi a negatív vagy nem szokványos dolgokat, mint a normális eseteket.

Ha az ember csak egy David Lynch filmet lát az élete során, az is elég lesz ahhoz, hogy még öreg korában is emlékezzen rá. MIért? Mert David Lynch következeten csak olyan filmeket készít, amelyekről mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy tipikusak vagy szokványosak lennének.

Ezen az elven lehet elindulni egy YouTube hirdetés megalkotása során is, hiszen elég lehet egy oda nem illő furcsaság, ami miatt egy egész generáció fog rá emlékezni. Persze nem kell átesni a ló túloldalára, s egy dadaista borzadályt kreálni, s elvárni, hogy megértsék és emlékezzenek majd rá az emberek.

Lehet játszani érdekes perspektívákkal. Íme néhány példa:

 • Hogy néz ki egy erősen szennyezett város egy patkány vagy csótány szemszögéből?
 • Mi történik egy szórakozóhely kapujában a biztonsági őr szemszögéből nézve?
 • Milyen a sivatagi forróság egy kaktusz szemszögéből?
 • Mit érez a fa, ha kivágják?
 • Milyen a világ egy kinti kuka szemszögéből nézve?
 • Milyen érzés lehet átutaznia a fél világot egy banánnak, hogy kikössön egy szupermarket polcán?
 • Milyen csata folyik egy hálóban a halak között egy halászat során?

Persze az okozza majd a videóban a furcsaságot, hogy a néző csak a kamera egyik oldalát látja, s csak a végén derül ki, hogy ki vagy mi volt a kamera másik oldalán. Ezt ne felejtsük el audiális elemekkel is a felhasználók tudtára adni, hiszen van, aki hallgatja a reklámokat, nem pedig nézi őket.

Összegzés

A videós hirdetésekre a legtöbb kis- és közepes vállalkozás azt mondja, hogy nincs pénze rá. Viszont nem kell megfizetni egy hollywoodi celebet ahhoz, hogy elmeséljünk egy lehengerlő történetet egy 1 perces videóban, amit akár animációk segítségével is megtehetünk, hogy megspóroljuk a színészek bérét.

A YouTube hirdetésben csak arra kell figyelni, hogy egy olyan narratíva segítségével mondjuk el a történetünket, amely megérinti a felhasználóinkat, s annyira megmozdítja őket, hogy azonnali cselekvésre ösztönzi őket.