Brandépítés folyamata lépésről lépésre – 2. rész

Cikkünk 1. részében elmagyaráztuk, hogy miért fontos a brandépítés folyamata, illetve azt is megvizsgáltuk közelebbről, hogy pontosan hogyan zajlik maga a brandépítés. Volt szó a célközönség és a konkurencia szerepéről, a márka meghatározásával kapcsolatos kérdésekről, illetve arról is, hogy milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani a márka nevét.

Jelen bejegyzésünkben górcső alá vesszük a márkához tartozó színsémákat és betűtípusokat. Megmutatjuk, hogy miért fontos a megfelelő szlogen és a tökéletes vállalati képek kiválasztása, a logótervezés, illetve azokat a kiegészítő eszközöket is megemlítjük, amelyekkel egyszerűbb népszerűsíteni egy márkát a 2021-es közönségnek.

Hogyan zajlik a brandépítés?

4.         Válasszuk ki a márka színeit és tipográfiáját

A márkanév kiválasztása után célszerű vizualizálni magát a márkát, mely az ügyfelek számára az egyik legemocionálisabb elem, így érdemes kihasználni a vásárlási pszichológia bevett gyakorlatait.

·         Színek kiválasztása

A színek mindig valamilyen érzést közvetítenek az ügyfelek felé. Persze szubjektív az, hogy kinek melyik szín pontosan milyen érzelmet okoz, azért nagyvonalakban a legtöbb ember hasonlóképpen reagál egyes színekre.

Lehetőleg ne a saját ízlésünkre hagyatkozzunk, hanem kérjünk fel erre a feladatra egy profi dizájnert, aki ismeri a színek érzelmekre való hatását.

Elsőként az árnyalatokkal érdemes kísérletezgetni, hogy megtaláljuk a márka főszínét. Utána pedig a színkombinációkra célszerű a hangsúlyt fektetni, hiszen a legtöbb esetben két főszíne van egy márkának.

·         Betűtípus kiválasztása

Sans-Serif típus:

Ez a betűtípus főként innovatív gondolkodást és az egyedi megoldások megvalósítását tükrözi egy márkáról.

Serif típus:

Ha ezt a betűtípust használja egy márka, akkor ezzel bizalmat és leinformálhatóságot sugároz az ügyfelek felé.

Kérjük ki egy dizájner véleményét ezzel kapcsolatban, hiszen neki az a szakmája, hogy a betűk, ábrák, színek és képek segítségével képviselje a céget egyaránt az online és az offline piacon.

5.         Írjuk meg a szlogent

A szlogen lehetőleg legyen egy hangnemben azokkal az értékekkel, amelyeket a márka képvisel. A szlogen maximum egymondatos, lehetőleg rövid, frappáns és könnyen megjegyezhető szöveg, amely megjelenik majd a márka emblémája mellett, a hirdetésekben, a közösségi média oldalak profiljában, vagy a tévés-rádiós reklámok végén.

Egy szlogen akkor lesz igazán ütős, ha egyszerre írja le a márkát, a hozzá tartozó értékeket, illetve felhívja az ügyfelek figyelmét arra, hogy vásárolják meg a márka termékeit. Ügyeljünk arra, hogy könnyen hallható és olvasható legyen, illetve lehetőleg ne legyen félreérthető és ne okozzon gondot a kiolvasása messziről sem.

6.         Válasszunk lehengerlő márka képeket

Amennyiben ügyesen választjuk ki a vállalati képeket, akkor azok mindig konzisztens képet fognak adni a márka megítélésének. Tudjuk már a márka nevét, van szlogenünk és azt is látjuk már, hogy milyen lesz a tipográfia is.

Ezek alapján érdemes lehet egy asszociációs játékot játszani a legnagyobb képtárral rendelkező oldalakon, s megnézni, hogy egyes kifejezésekre milyen képeket ajánl fel a rendszer (pl.: Getty vagy iStock).

Amennyiben nem engedhetünk meg magunknak még egy profi fotóst, akkor ezekről a portálokról csinos képeket tudunk gyűjteni, amelyeket legálisan tudunk majd használni a vállalati felületeken (weboldal, webshop, brosúrák, hirdetések, stb.).

Az így összegyűjtött képeket utána érdemes lehet külön kategóriák (érzelmek, helyszínek, típusok, stb.) alapján szétválasztani, s felépíteni belőlük egy konzisztens témát, amelyet használni tudunk majd a márka megjelenítési formáiban.

7.         Készíttessünk profi logót

Mielőtt leülnénk egy íróasztalhoz, hogy ákombákomokat kezdjünk el rajzolni logó gyanánt, inkább keressük fel a dizájnert, aki a betűtípusokat segített kiválasztani nekünk. Adjuk oda neki a vállalati képeket is, illetve magyarázzuk el neki a vállalat értékrendjét, milyen érzelmi hatást szeretne a márka kiváltani az emberekből, illetve hogyan valósítja meg a márka a társadalmi felelősségvállalás kérdését.

A tervezés során ügyeljünk a következőkre, hogy elkerüljük a jövőbeli problémákat:

 • Olyan legyen a logó, ami egyaránt jól mutat óriási és apró méretben is.
 • Legyen a logónak több verziója, amelyet világos, sötét vagy színes háttér esetében is jól lehet látni.
 • Tartalmazza lehetőleg a vállalat nevét, szlogenjét és egy ikont, amely segíti a vállalattal kapcsolatos asszociációkat a vásárlókban.

Idővel majd lecsupaszíthatjuk a logót

 • Minél ismertebb lesz a márka a jövőben, annál kevesebb szöveget kell majd tartalmaznia a logónak. A végeredmény az lesz az évek előrehaladtával, hogy szinte minden szöveg eltűnik majd a logóról, s csak az ikon marad.
 • Persze az idők folyamán ezen is változtathatunk, hiszen ez nem egy kőbe vésett dolog, amin ne lehetne módosítani. Rengeteg nagy cég változtatja a logóját időnként, gondoljunk csak a Google-re, az Apple-re, a Samsung-ra vagy a Windows-ra.

8.         Írjuk össze a szükséges márkaelemeket

Egy cég márkája számos helyen megjelenhet, így érdemes már a márka megalapításánál elgondolkodni azokon a márkalemeken, amelyek nélkülözhetetlenek lesznek a márka népszerűsítésében. Ezek az alábbiak lehetnek például:

 • Weboldal, webáruház, blog
 • Közösségi média oldal profilok, bejegyzések, posztok
 • Online hirdetések (szöveges, képes, videós)
 • Offline hirdetések (tévés és rádiós reklámok, brosúrák, szórólapok, újságban megjelenő hirdetések)
 • Névjegykártyák, vállalati papír sablonok
 • E-mail fejlécek és láblécek, vállalati hírlevél sablonok
 • Céges reklámtárgyak (ruházat, irodai eszközök, matricák, hűtőmágnesek, bicskák, esernyők, kulacsok, jógamatracok, stb.)

A céges márkaelemek tehát tökéletes eszközök arra, hogy megjelenítsük rajtuk a márka színvilágát, logóját és szlogenjét, melyet a legtöbb esetben ingyen reklámozási lehetőségként érdemes felfogni.

9.         Írjuk össze a márka irányelveit

Mi lesz a márka küldetése? Hogy képzeljük el a márka fejlődését a jövőben? Több piaci szegmenset szeretnénk vele megcélozni majd? Ugyanaz lesz a célközönség 5 év múlva is?

Számos kérdést érdemes feltenni a márka irányelvei meghatározása során, hiszen így egyszerűbb lesz felkészülni a jövőbeli változásokra, bővítésekre vagy akár teljes arculatváltásra is.

Apropó arculatváltás: semmi sem biztos és mindent lehet később változtatni. Számos cég igyekszik reagálni az aktuális ideológiai őrületekre, hogy még több felhasználót tudjon bevonzani a márka.

Érdemes emiatt nyitott szemmel járni, s lehetőleg úgy kialakítani a márka irányelveit, hogy azokat később rugalmasan tudjuk változtatni. Mivel az emberi tényezőt elég nehéz kifürkészni, így csak a rugalmasság az, amit segítségül tudunk hívni akkor, ha furcsa ideológiai irányzatok kezdik el uralni a piaci szereplők egy részét.

Alapszabály, hogy lehetőleg ne sértsünk meg semmilyen társadalmi csoportot sem az irányelvek kialakítása során, illetve igyekezzünk olyan vállalati filozófiát megálmodni, amely alapvetően semleges a különféle ideológiákat illetően, s elősegíti a bolygónkon való élet fenntarthatóságát.

Összegzés

A brandépítés tehát egy ugyanolyan folyamat, mint a szállítás megszervezése, a marketing büdzsé kialakítása vagy a beszerzési folyamatok előkészítése. Nem attól függ a brandépítés sikere, hogy egy cégnek mennyi pénze van erre, hanem attól, hogy mennyire kreatív a csapat, illetve hogy betartják-e a brandépítés klasszikus szabályait.

Egy kisvállalkozásból is lehet jövedelmező üzletet faragni, ha a brandépítést profi szakemberekre bízzuk. Szerencsére a legtöbb SEO-SEM cég számos dizájnerrel és marketing szakértővel dolgozik együtt, akik pénztárcabarát megoldásokkal tudják segíti a kisebb-nagyobb vállalkozások brandépítési folyamatát.

Bízd tapasztalt szakemberekre a brandépítést, s kérj ajánlatot az Online Reklám csapatától!