A Google a televíziós reklámokban látja a jövőt

A jövőben egyre több személyre szabott hirdetés lesz látható a tévékben. Ehhez minden készüléknek egyedi IP – címe lesz – mindezt Nikesh Arora, a Google globális értékesítési vezetője vetíti előre.

A szakember szerint a manapság is használt, rég bevált modell, mi szerint több millió nézőnek egyszerre ugyanazt a reklámblokkot vetítik le, lassanként elveszti jelentőségét. A hirdetők nézőpontjából ez a megoldás már nem elég hatékony. A webes óriás a televíziós reklámszektor teljes átalakulására számít az elkövetkező öt évben, s ezt kihasználva szeretné kiépíteni pozícióját, növelni piaci részesedését.
A mai napig a televíziós hirdetések globális piaca háromszor nagyobb az online reklámokénál kereken 180 milliárd dollárra rúg. A Google úgy gondolja a televíziós hirdetési piacon is megvetheti lábát, abból az elgondolásból kiindulva, miszerint már uralja a keresési eredményekkel összefüggő célzott reklámok online piacát. A Google globális értékesítési vezetője a DoubleClick Ad Exchange platformban bízik többek között, szerinte elsősorban erre támaszkodva fontos szerepet játszanak majd ebben a folyamatban. Ugyanakkor a YouTube üzemeltetésének köszönhetően is sok tapasztalatot nyertek már.

A YouTube esetében kitapasztalták, megtanulták, miként néznek videókat az embereket és a reklámok hol helyezhetők el. Ehhez a célzott hirdetésekhez azonban szükség van arra, hogy a televíziók, akárcsak a számítógépek, valamint az okostelefonok egyedi IP-címet kapjanak, így a világhálón keresztül egyszerűen azonosíthatóvá és elérhetővé válnak.

Nikesh Arora kijelentette: a nézők a jelenleginél aktívabb szerepet játszanak majd a televíziós programok összeállítása során. A tartalmak olyan formában lesznek elérhetők, ahogy azt az emberek önmaguknak, vagy mások nekik összeállították. E miatt a televízióadókra továbbra is fontos szerep hárulhat majd, de a jelentőségük azonban csökkenni fog. Mivel a jövőben bárki számára elérhetők lesznek az interneten a programok összeállításhoz szükséges eszközök.

Ezzel párhuzamosan természetes, hogy a többi online cég is meg akar jelenni a televíziós piacon. Ebből az új bevételi lehetőségekből más is részesedni szeretne. A Google azonban igyekszik bebiztosítani a helyét, kialakítani megfelelő versenyhelyzetét és természetesen megelőzni a lehetséges későbbi vetélytársait. Ebben pedig nagyon úgy tűnik, az sem vetheti vissza, hogy a televíziós szolgáltatás elindítása – többek között épp a televízióadók hátráltatása miatt – jelentősen csúszik.