A Google Music Beta elindult

Ahogy a beta jelzés is mutatja, a szolgáltatás jelenleg tesztüzemben működik; se zenebolt nincs a szolgáltatás mögött és egyelőre semmilyen funkciót nem kínál. A Google úgy gondolja, legálisan csak ilyen lassú tempóban lehet indulni.
A Google a vállalt tesztüzemben elindította a Google Music szolgáltatást, de csak tesztüzem módban, így a felhasználóknak még hibákra kell számítaniuk a használat során, s a funkciók sem a teljes üzemben működnek.
A Google Music tulajdonképpen egy felhőalapú zenetár-szolgáltatás, ahova a felhasználók feltölthetnek maximum 20 ezer dalt ingyenesen, s ezeket a dalokat egy erre alkalmas, másik számítógépről streamként hallgathatják. A modell hasonlít az Amazon által nemrég bemutatott Cloud Drive-ra, de a Music Beta jelenleg kevesebb funkciót szolgál, a Google szerint épp azért, mert betartják a törvényes határokat.
S, hogy ez mit jelent?
Addig jogi szempontból támadhatatlan a szolgáltatás, míg a felhasználók saját zenegyűjteményeiknek szolgáltat tárhelyet és a dalokat folyamatos internetkapcsolat igénylő streamként engedi csak lejátszani. Letölteni már nem lehet a zeneszámokat, és zeneáruház sincs a szolgáltatásban, ellenben a Cloud Drive-ban ezek az opciók elérhetők.
A tárhelyhez hozzá lehet férni egy Flash-t támogató böngészőből, illetve okostelefonokon és tableteken futó Android alkalmazásokon keresztül. Ezeken az alkalmazásokon keresztül lehet feltölteni a zeneszámokat, letölteni a streameket, médialejátszóként is funkcionál, lehetőséget ad mixek, lejátszási listák összeállítására, keresésre.
A fájlokat a szolgáltatás 320 kbps minőségű állományba konvertálja, s megengedi néhány szám offline hallgatását, úgy, hogy cachelni lehet a számokat. A meglepő Flash alapú szolgáltatás viszont automatikusan kizárja Apple iOS-t futtató készülékek (iPhone, iPad, iPod touch) tulajdonosait a Google Music használatából.
Jamie Rosenberg (az Android digitális tartalmáért felelős Google – vezér) nyilatkozott a szolgáltatással kapcsolatban, miszerint ők szerettek volna zeneáruházat is bevonni, de olyan igényekkel jöttek elő a kiadók, ami ellehetetlenítette, hogy üzletileg működőképes megoldás jöhessen létre. A vállalat utalt arra, hogy elképzelhető, miszerint a szolgáltatás a jövőben fizetős lenne.
A sajtó nagy része szerint a Google Music a jelenlegi formájában csalódás. S ez a korai indulás inkább betudható annak az üzletpolitikának, miszerint a vállalat időben akar lépni az Amazon hasonló szolgáltatása ellen, másrészt pedig így akarja megtörni, és valami új felé irányítani a kiadókat.