Az Android legyőzheti az iPhone-t

Nagyon úgy tűnik, hogy az Egyesült Államokban hamarosan az Android lesz a legnépszerűbb mobilplatform, bár ezt még a legújabb statisztikák alapján is elég nehéz egyértelműen kijelenteni.
Androidosok és iPhone-osok állnak egymással szemben, amit a havonta megjelenő statisztikák még jobban elmélyítenek. Aktivált mobilok, piaci részesedések, kategóriák és bevételi mutatók vívják gigászi harcukat. A mára már mindennek nevezhető, csak nem unalmas amerikai piac, az elmúlt három évben sokat változott, lassan már nem lehet tudni, melyik a vezető mobilcég. A BlackBerry-t gyártó RIM már biztos nem az.

Mélyrepülés
A RIM-nek éveken át kétségbevonhatatlan előnye volt az okostelefon-piacon, például a Windows Mobile és a Palm-al szemben. Az iPhone, a 3G, majd a 3GS megjelenése borított mindent, s a Blackberry elvesztette vezető szerepét, csak egy alacsonyabb szinten tudott megkapaszkodni. Mindenki azt gondolta az Apple feltörését semmi nem tudja megakadályozni, s végül ez a két gyártó, az Apple és a RIM fogja kézben tartani az amerikai okostelefon-bizniszt. Ekkor egy újabb történelmi változás következett: megjelent a Google és az Android.
A változást a Google igazából a teljesen más verseny felfogásával érte el. Az Apple és a RIM saját hardvert gyártanak a saját szoftverjükhöz, így az eredményeik is saját termékeikhez kötődnek, gyakorlatilag egyetlen gyártó néhány termékéről van szó. Addig a Google operációs rendszert „gyárt”, amit akármelyik gyártó, végtelen számú modelljére telepíthet.
Ebben a versenyben az Apple és a RIM mindenképp alul marad, ugyanakkor a platformok méretének mindettől függetlenül jelentősége van. S bár nagy eredmény, hogy az Apple és a RIM egyedül is bírja a konkurencia ostromlását, a fejlesztők azt a platformot választják, amelyiken a legtöbb felhasználót nyerik meg maguknak. Az iPhone-t és a Blackberry-t népszerűségük ellenére, az egyre jobban gyarapodó androidos mobilok elnyomják.

Ki ül a trónon?
Egyelőre a trónfosztás csak részleges, július óta jobban fogynak az androidos mobilok az amerikai okostelefon piacon, bár akkor még a RIM és az Apple nagyban versenyeztek egymással. Szeptemberben már ez is megváltozott, a Blackberry azóta gyengülőben van, az iPhone egy helyben stagnál, az Android pedig az óta is felfelé tör. A Nielsen kutatása azt mutatja, hogy az utolsó fél évben az okostelefonok eladásából az Android 40,1 százalékot, az iPhone 27 százalékot és 19 százalékot a Blackberry tett ki.
Ez még persze nem jelenti azt, hogy a Google platformja piacvezető, a fenti statisztika csak az aktuális eladásokról szól, s nem a forgalomban lévő készülékeket méri. Az adatokat tekintve az Apple az első az Egyesült Államokban, hisz az (iPhone, iPad, iPod Touch) iOS alapú készülékeknek 28,6 százalékos a részesedésük a piacból, ez hasonlít az egy évvel ezelőtti eredményekhez. A Blackberry már jobban megérezte az Android feltörését, ami inkább a platform részesedésben mutatkozott meg, mert 34 százalékosról 26 százalékosra esett vissza. Az Android 15 százalékról 26 százalékra lépett elő, fej – fej mellett a Blackberryvel, s hamarosan mindkét riválist megelőzi: lehetetlen megállítani ezt az előretörést.

Egyéb szempontok
A platform sikerét nemcsak az eladási számok mutatják, mivel androidos mobil már minden árkategóriában található. Sok esetben azok is növelik a rendszer piaci részesedését, akik nem használják ki egészében az okos mobilban rejlő lehetőségeket, akik a fejlesztők szemszögéből nézve nem értékes vásárlók.
A platformok kihasználtságát legjobban a készülékekről netezők sűrűsége mutatja, hisz ez az okos mobil képesség kerül elő a leggyakrabban. Ebben a mutatóban látszik legjobban az Apple konkurenseinek elmaradottsága. A NetApplications szerint decemberben a teljes internetes forgalom 0,13 százalékát a Blackberry, 0,4 százalékát az androidos, és 1,7 százalékát az iOS-alapú készülékek hozták. Ugyanakkor az Apple növekedési üteme még mindig elég erőltetett menetet diktál, a Google ugyanis csak 0,33 százalékpontot nőtt február óta, míg az iOS-eszközök gyártója 1 százalékpontot gyarapodott.