A Google lett a Facebook riválisa

Megindult a keresőcég legújabb termékének a Google+-nak a kampánya, bizonyos Google szolgáltatások tetején megjelenő fekete sáv is ennek a kampánynak a része volt.
A keresőóriás nem hatalmas szenzációként szeretné beállítani legújabb szolgáltatását, inkább arra törekszik, hogy amit most megmutat, az valami sokkal nagyobbnak a része. Bár első ránézésre szembetűnő, hogy sokkal jobban néz ki, mint a vállalat korábbi termékei, ebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a cég valószínűleg rájött a Wave és a Buzz bukása után, hogy nem elég, a megfelelő működés. Az új közösségi oldal a rivális Facebookon megszokott funkciókon túl, egyéb előremutató újdonságot is tartalmaz.

Bizalmi körök

A szolgáltatás alapját a Körök képezik, amelyekbe ismerőseinket rendezhetjük, ez hasonló a Facebook Csoportok szolgáltatásához, ám annak nehézkes kezelőfelülete miatt kevesen veszik igénybe ezt a lehetőséget.
A Körök az egyszerű használhatóság mellett, tetszetős felületű funkció, amivel könnyen csoportokba rendezhetjük ismerőseinket. A fogd, és vidd módszerrel húzgálhatjuk ismerőseinket egyik körből a másikba, s ugyanazt az ismerőst több körbe is berakhatjuk. A Körökben beállíthatjuk, milyen információt lássanak rólunk. S a bonyolultság kedvéért léteznek a „tágabb körök”, ahol már az ismerőseink ismerőseit, és az általuk megosztott információt láthatjuk.

Hangouts és Huddle

A „Hangouts” (a fogalom még nincs magyarra lefordítva) funkcióval a Google, a valós életben megszokott, előre el nem tervezett találkozásokat próbálja megjeleníteni. Egyes ismerőseinknek, vagy egy teljes körnek megadhatjuk, hogy adott percben mivel töltjük időnket, ha semmittevéssel, akkor bárki bedobhat bennünket egy csevegésbe.
Ám nem csak szöveges beszélgetésre van lehetőség a Google új közösségi oldalán, hanem audio és –videóhívásra is, ez a funkció a „Huddle”. Csoportos videóhívásra is lehetőség van korlátlan számú partner között. Ezzel a Google – ha elterjed a szolgáltatás – mérföldekkel veri a Microsoft által nemrég megvásárolt skypeot, lévén ott csak korlátozott számú partner között lehetséges a konferenciahívás, illetve a skype használatához elengedhetetlen a külön telepítendő kliens.
A Google a „Huddle”, azaz a Konferencia szolgáltatásban szeretné forradalmasítani az sms küldést is, könnyedén küldhetünk üzenetet egyszerre akár több ismerősünknek is, vagy különböző Köreinknek.
A Google Profilok jelentőséget kapnak
A kevesek által használt Google Profilok is nagyobb jelentőséget kapnak, mivel hírek szerint ez látja majd el az adatlapok szerepét az új közösségi oldalon. A kedvenc témáink követésére a Google Sparks funkció szolgál majd, kulcsszavakat adhatunk meg, s a rendszer ez szerint listázza majd az általunk követett híreket, blogbejegyzéseket.
A Google forradalmasítja a képfeltöltést is, már nincs szükség manuális feltöltésre, az elkészült fényképeket automatikusan feltölti privát albumunkba, innen már könnyedén megoszthatjuk. Ehhez már el is készült a kötelező androidos alkalmazás.
A cikk elején említett mágikus fekete sáv, most még csak a kampány része, a szolgáltatás beindulás után, ennek segítségével tartalmakat oszthatunk meg, és a Google+ értesítéseinket követhetjük nyomon. Ám egyelőre a Google+ szolgáltatás csak meghívóval érhető el, s a várólista bizonyára elég hosszú.