A Japán Yahoo meghökkentő választása a Google

Csak első látásra ellentmondásos, hogy a japán Yahoo miért a Google-t választotta, miközben a Yahoo Inc többi leányvállalata fokozatosan áll át a Microsoft Bing motor keresőtechnológiájára.

Az ellentmondás mégsem igaz, hiszen a Yahoo Japan cégnél az amerikai Yahoo Inc csak kisebbségi tulajdonos, ezáltal mondhatjuk, hogy ez nem is igazán leányvállalat, mivel a japán Yahoo tekintetében a helyi Softbank a főrészvényes.

Ebből adódóan a japán Yahoo szabadon választhatott, hogy mely keresőtechnológiát részesíti előnyben a továbbiakban.

A japán Yahoo döntésének fő tényezője a japán karakteres kereséseken állt vagy bukott, mivel ezt az igényt a Bing nem képes maradéktalanul kielégíteni.

Nagy vihart kavart azonban a választás, mivel ennek révén a Google teljes ellenőrzéshez jut az országban, mivel nem csak a keresőtechnológiát kapja meg a japán Yahoo, hanem „plusz ajándékként” a reklámkiszolgálót is. Továbbá, a keresők által leszűrt információk is a Google részét képezik ezen túl.

A döntés felháborította a Microsoft-ot, versenyellenesnek nevezte azt, ám jogilag nem megkérdőjelezhető ez a lépés, tehát semmit nem tehet jelen pillanatban ez ügyben, azon kívül, hogy benyeli a veszteséget, mely a japán reklámpiac elvesztésével jár számára.

A Microsoft két fő érvet hozott fel a japán Yahoo döntése ellen. Elsősorban azt találta jogellenesnek, hogy a lépés által információk tekintetében monopol helyzetbe kerül a Google Japánban.

Második fő érve, kissé visszanyúlva időben, visszautalt arra, amikor ők szerették volna megvenni a Yahoo-t, amit azután az amerikai versenyhatóságok megakadályoztak, pontosan egy hasonló helyzet kialakulásától tartva, mely most Japánban van kialakulóban.

Most már azt is tudni lehet, hogy a Yahoo 2012-re áll át a Microsoft Bing keresőalkalmazására, elméletileg mind az 59 piacán. A mostani állás szerint, kivéve a japán Yahoo-t, mely tartja magát eredeti választásához, miszerint a Google mellett tette le a voksát.