A webáruház marketing megjelenése az online piacon

Az elmúlt 5-10 évben egyre több IT cég szakosodott webáruház-üzemeltetésre az itthoni és a nemzetközi piacon is, mely azt eredményezte, hogy ugrásszerűen megszaporodott az online bizniszek száma.

Ez pedig történelmi szintre emelte a versenytársak számát a különféle vállalati szektorokban. Szerencsére kialakult a webáruház marketing is, mely nagymértékben hozzájárult a mostanra nagyvállalatokká nőtt cégek sikeres felfejlődéséhez.Webáruház marketing

A webáruház marketing már évek óta az egyik legfontosabb része az online marketingnek – mely az összes internetes megjelenési típussal foglalkozik, hogy egy adott üzenetet (termék, szolgáltatás, közérdekű felhívás, stb.) eljuttasson a megfelelő közönséghez.

Webáruház marketing 404

Az online marketing részleg nem feltétlenül része egy online webáruháznak (mint cégnek), mely főként webáruház-kezelőkből (termékfeltöltők, szövegírók, ügyfélszolgálatosok, rendelés-kezelők), pénzügyes, számviteli illetve beszerzési munkatársakból és a vezetők általános üzleti tárgyalásaiból áll.

A legtöbb itthoni kis- és közepes vállalat webáruház tulajdonosa nem engedhet meg magának egy külön részleget az amúgy is alacsony létszámú dolgozóval rendelkező céges struktúrába az online marketing feladatok ellátására.

A keresletre természetesen érkezett kínálat is, így megnőtt a keresőoptimalizálással (SEO – Search Engine Optimization) és keresőmarketinggel (SEM – Search Engine Marketing) foglalkozó ügynökségek száma.

Az ügynök szótól sokaknak van a fejében negatív asszociáció, viszont ha belegondolunk, szükség van olyan cégekre, amelyek a sok fél számára kedvező üzleti kapcsolatok kialakítására, illetve az aktuális technológia maximális kihasználására helyezik a hangsúlyt.

Webáruház marketing fejlődése

Miután rájöttek az itthoni cégvezetők, hogy érdemes lehet kihasználni az online marketing ügynökségek üzleti kapcsolatait (internetes portálon interjúban megjelenés, híres internetes weboldalon vendégbejegyzés, stb.), így elkezdtek gondolni erre is, mint céges költségre.

Ennek eredményeképp kialakult a webáruházban értékesítő vállalatoknál a marketingre való igény, hiszen ez nagyban képes segíteni őket megtalálni az amúgy is túlzsúfolt interneten a vásárlásra hajlandó felhasználókat.Webáruház marketing

A kezdeti futószalag-hirdetések után jöttek a bannerek, majd kb ezzel egyidőben megérkeztek az idegesítő villogó GIF-ek, majd elérkeztek a még irritálóbb popup ablakok, s végül eljutottunk a mostanra hagyományos internetes hirdetésekig, melyek egyaránt lehetnek szöveges, képes, videós vagy hangalapú promóciók.

Kellett természetesen néhány év, mire sikerült az online marketing szakembereinek finomhangolni az online megkeresések stílusát, beleértve az üzenet hangulatát, valamint a megfelelő formátumot és platformot.

Webáruház marketing napjainkban

Szponzorált bejegyzések a hírportálok és internetes magazinok oldalain, applikáción belüli hirdetések (videójátékok, appok, stb.), a közösségi média oldalakon lévő képes, szöveges és videós hirdetések, vagy a SEO eszközök kihasználása mind tökéletes példái annak, amit ma jelent a webáruház marketing.