Befejezi a Google az átirányítást a hongkongi szerverekre

Március közepén a Google bejelentette, hogy a továbbiakban nem cenzúrázza már keresési eredményeit a Google.cn-en. A weboldalt bezárta, és annak látogatóit átirányította hongkongi keresőjére, ahol is cenzúrázatlan keresési eredményeket szolgáltat egyszerűsített kínai nyelven.

Az elmúlt időszakban sok újdonságot nem tudtunk meg a Google és a kínai kormányzat közt húzódó feszültségről. Tegnap azonban David Drummond, a keresőóriás vezető jogi képviselője újabb információkkal szolgált a témában.

Drummond tegnap leírta, hogy a kínai kormányzat képviselői elfogadhatatlannak tartják a Google által eszközölt átirányítást a hongkongi szerverekre. Azt is kilátásba helyezték, hogy ha a vállalat fenntartja az átirányítást, akkor Kína nem hosszabbítja meg számára Internet Content Provider (ICP) licencét, amelyet június 30-ig kellene megújítani. A Google az ICP licenc nélkül nem üzemeltethet kereskedelmi oldalakat – mint például a Google.cn – Kínában, szóval ez azt jelentné, hogy az oldalait le kellene állítani.

A Google – figyelembe véve a kínai felhasználók kérését – alternatív megoldás kidolgozásában kezdett. Ahelyett, hogy automatikusan átirányítaná az összes látogatót a hongkongi szerverekre, kis részüket egy, a Google.cn alatt levő landing page-re viszi. Ezen az oldalon a látogatók választhatnak, hogy használják a Google.cn keresőt, vagy követik az oldalon található linket, amely a hongkongi keresőre viszi őket.

A Google az elkövetkező napokban teljesen felhagy az átirányítással és az összes látogatót az új landing page-re viszi majd. Ezzel egy időben benyújtotta a kínai hatóságokhoz az ICP lincenc megújítására irányuló kérelmét.

A Google szerint ez az eljárás összhangban van az eredeti elkötelezettségükkel, miszerint nem hajlandók önmagukat cenzúrázni. Egyben remélik, hogy a kínai törvényeknek is megfelel ez a megoldás, ezáltal a kínai kormányzat számára is elfogadható lesz, s így megkapják a licenchosszabbítást.

forrás:hup.hu