BKV-és útvonaltervezés Google módra

Immár hivatalosan is elindult a Google maps Transit, azaz a Google tömegközlekedési szolgáltatása. Egy útvonaltervezővel kiegészítve jelenleg az egész főváros és az állomások is megtalálhatók a térképen.
Így Budapest is azon 400 város közé tartozik, ahol működik a Google maps tömegközlekedési szolgáltatás, ezt a Google Magyarország vezetője Heal Edina jelentette be.
A Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a fejlesztés nem kerül közpénzbe és BKV-nak sem kellett fizetnie érte. Mindamellett sok munkájuk volt a BKV menetrendi adatbázisának kompatibilissé tételével, ami hamarosan elérhető lesz a BKV oldalán és bárki szabadon fejlesztheti.
Vitézy Dávid szerint a BKV GPS-es járműkövetési rendszerének, a Futár-projektnek köszönhetően, várhatóan már egy éven belül valós időben követhetők lesznek a járművek. Tehát, nem csak azt látja a felhasználó, hogy mikor ér a busz a következő, menetrend szerinti állomásához, hanem azt is látni fogja, hol tart éppen.
A Google-os rendszernek most az a nagy előnye, hogy a külföldiek saját gépükön, jól ismert metódus alapján használhatják a rendszert, s mivel az okos telefonok többségében már alapból benne van a Google maps, ezért a rendszert akár utazás közben is igénybe vehetik.
A BKV 30 millió forintért elkészített internetes útvonaltervezője pedig megmarad és párhuzamosan működik a Google-éval.
Összefoglalva, a Google maps Transit, egyszerű, gyors rendszer, a BKV-é viszont pontosabb útvonalat kínál, mivel a BKV útvonaltervezője a tömegközlekedési megállókra épül, ez akkor előny, ha ismerjük az állomás nevét.
A Google akkor előnyös, ha csak az elérni kívánt cél nevét ismerjük, de nem tudjuk a pontos címet, mivel a keresőóriás hatalmas adatbázisából építkezve hamar megtalálja mind a címet, mind a hozzátartozó tömegközlekedési járatokat.