Facebook társadalmát akarja a Google

Hónapok óta köztudomású az a hír, hogy a Google közösségi site-ot szeretne kialakítani. Az új közösségi site neve Google Me lesz, bár ez nem megerősített információ.

Az elmúlt hónapokban több olyan vállalkozást vásárolt fel a Google, melyek közösségi szolgáltatásokra specializálódtak. Ebből adódóan nem nehéz kitalálni mire is készül a keresőóriás.

Az elmúlt napokban már a negyedik ezzel kapcsolatos vállalkozás került a Google birtokába, az Angströt, mely cég segítségével talán sikerül a Google-nak egy közösségi site felépítése.

Erre nagy esély volt, mivel egyértelmű, hogy a Facebook hatalmas társadalmát, mely mára 500 millió felhasználót jelent, megirigyelte a Google. Az már következő kérdés, hogy egy ilyen mértékben megerősödött zárt közösségi rendszert, mint amilyen a Facebook, sikerül-e letarolnia a Google-nak.

A Google két legyet ütött egy csapásra az Angströ felvásárlásainak tárgyalásai során, hiszen nem csupán az Angströ került birtokába, de a cég társalapítója Rohit Khare is.

Khare elsősorban azon ténykedett az utóbbi időkben, hogy olyan nyílt forráskódú alkalmazásokat készítsen, melyek segítik a közösségi felhasználók életét a közösségi oldalakon, főként a kapcsolatok elemzése szintjén.

Khare szerint a közösségi site-ok ebből a szempontból igen elmaradottnak mondhatók, hiszen nem képesek az azonos nevű felhasználókat megkülönböztetni egymástól.

Erre saját kárán jött rá a fejlesztő, amikor egy kaliforniai vállalkozóról szeretett volna híreket kapni, ennek ellenére a közösségi site egy azonos nevű rendezőről küldte számára a híreket.

Khare elítéli a Facebook zárt társadalmát, mely szerinte teljes mértékben kizárja a külvilágot. Khare szerint olyan közösségi site-ot kell létrehozni és működtetni, mely nyílt és egymással együttműködő rendszert képez.

A Google nem nyilatkozik a közösségi site-tal kapcsolatos terveiről, így nem lehet tudni, milyen formában kerül nyilvánosságra a Google Me, mely talán jó esélyekkel indul majd a Facebook nyomába.

Senki nem mert jóslatokba bocsátkozni ezzel kapcsolatban, hiszen a Buzz is szép jövőnek nézett elébe, mégis megbukott.

Szakértők véleménye szerint a Gmail lesz a Google Me kiindulópontja, mint sok más alkalmazásnak is az utóbbi időben. Hamarosan valószínűleg többet lehet majd tudni az új közösségi oldalról.