Google óriási lépése a környezetvédelemért

Az utóbbi időkben a környezetvédők egyre erőteljesebb támadásokat intéznek a nagy szerverparkkal rendelkező informatikai cégek ellen, mint amilyen például a Google, Facebook vagy Yahoo. Támadásuk elsődleges oka, hogy ezek a cégek fosszilis energiahordozók által fedezik óriási energia igényüket.

Talán éppen ezt érezte a Google kényszerítő erőnek, vagy csupán ebben is elsőként kívánt lépni, mint oly sok másban, megelőzve a versenytársakat, mikor két évtizedes időtartamra leszerződött egy iowai szélfarmmal.

Ezen túl, a Google több szerverközpontjának energia igényét ezzel az alternatív energiával fogják fedezni.

A Google számára kifejezetten előnyös, hogy energia ellátási költségei ezen túl kiszámíthatók lesznek, hiszen a szélfarmmal történt megállapodás tartalmazza az előre fixált költségeket. Ebből adódóan a Google-t egyre kevésbé érintik a fosszilis energiahordozók árai, legalábbis azon szerverparkok szempontjából, melyeket szélenergia révén működtetnek.

A szélfarm szempontjából azért kifejezetten előnyös a hosszú távú megállapodás, mert a Google szerződés révén további erőműveket képes kialakítani, mely még több fosszilis energiahordozó felhasználását teszi majd feleslegessé.

Környezetvédelmi szempontok szerint ez hatalmas előrelépés, melynek már éppen itt volt az ideje. Remélhetőleg, a Google ezen lépése sorra rákényszeríti a többi nagy informatikai céget, hogy kövessék példáját.