Miért olyan eltérőek a weboldal készítés árak 2021-ben?

Te is elgondolkodtál már azon, hogy mitől lesznek egyes helyeken olyan magasak vagy épp olyan alacsonyak a weboldal készítés árak? Vajon miért kérnek el egyes cégek akár 5-10 millió Ft-ot is egy egyszerű céges weboldalért, míg mások csak néhány százezer Ft-ért is csinos weblapokat tudnak készíteni?

Ebben a bejegyzésünkben megválaszolunk minden olyan kérdést, ami a weboldal készítés árakat érintik a 2021-es esztendőben. Olvass tovább, hogy megismerd a részleteket!

Górcső alatt a weboldal készítés árak, s az ezeket befolyásoló tényezők

Mi lehet egy weboldalon, ami több millió forintba kerül? És mi nincs egy weboldalon, amelyet pár százezer forintért dobtak össze nekünk egy hét alatt?

Weboldal készítés árakat befolyásoló tényezők

  1. Ki készíti a weboldalt?

  • Szabadúszó (egyedül dolgozik a full-stack programozó)

Szabadúszót főleg olyan kisebb cégek és magánszemélyek szoktak felkérni, akik nem akarnak egy másik céggel együttműködni, mert szerencsésebb az ő aktuális helyzetükben az, ha egy személy kezében van a weboldal működtetése, s nem függnek egy céges nyitvatartási időtől, ügyfélszolgálattól vagy a cégek közötti nehézkes kommunikációtól.

Az ő esetükben sokkal egyszerűbb egy emberre bízni a weboldal készítést, hiszen akár el is mehetnek hozzá – ha egy városban élnek például – illetve mivel a legtöbb szabadúszót még iroda közelében sem lehet látni, így mindig elérhetőek valamilyen kommunikációs csatornán, legyen az e-mail, chat, skype, zoom, whatsapp, vagy bármi más.

Mivel a magánszemélyeknek és a kisebb cégeknek nincsenek óriási igényeik, így nekik a legtöbb esetben a szabadúszó választása nagy kényelmet, rugalmasságot és könnyedséget jelent, nem beszélve arról, hogy a szabadúszók – mivel profik – gyorsan, precízen és megbízhatóan dolgoznak.

Ha ez nem így lenne a valóságban, akkor egyszerűen nem tudnának megélni a szabadúszók az otthoni munka adta kényelmes és nyugodt környezetében.

  • Weboldal készítés árak szabadúszó esetében:

150.000 – 1.000.000 Ft közötti összeget lehet itt elképzelni. Azért ekkora a szórás itt, mert az ár nagyban függ attól is, hogy milyen típusú weboldalt kér az ügyfél. Ezt részletezzük majd egy lejjebbi bekezdésben.

  • Kisméretű IT cég (5-10 fős csapat)

Kisméretű IT céget olyan kis- és középvállalatok vagy egyéni vállalkozók kérnek fel weboldal készítésre, akik nem akarnak eget rengető összeget fizetni, viszont igénybe szeretnék venni az IT cég adta kényelmi opciókat. Ez magában foglalja a dizájn megtervezését, a funkciók kialakítását, a képek összegyűjtését, esetleg akár a céges arculat tervezést is, de eléggé alapfokon.

Ez azt jelenti, hogy ugyan megkapják azt a minőséget, amely ebbe az árkategóriába tartozik, de nem lesz egyedi vagy luxus kinézetű a weboldal. De teljes mértékben használható lesz, amely nagy segítség egy online vállalkozás kezdeti szakaszában.

150.000 – 1.500.000 Ft közötti összegekre érdemes gondolni. Azért nagyobb itt az összeg, mint egy szabadúszó esetében, mert itt ki kell fizetni az egész IT csapatot, még akkor is, ha főként csak 1-2 ember dolgozott rajta. Ez céges ár, viszont ezért cserébe céges szolgáltatást kap az ügyfél.

  • Közepes méretű IT cég (20-40 fős csapat)

Egy közepes méretű IT cégnek már rengeteg ügyfele lehet, pláne akkor, ha készít egy platformot, amelyet megoszt az ügyfeleivel, s csak az egyedi igények esetén kell pluszban programozni valamit az ügyfelek számára.

Ezt főként a közepes méretű vállalkozások szokták kihasználni, akik még nem akkora nagyok, hogy miltikkal tudjanak üzletelni, viszont már kinőtték a picike IT cégeket, amelyeknek nem feltétlenül lenne rájuk kapacitásuk.

  • Weboldal készítés árak közepes méretű IT cég esetében:

500.000 – 2.000.000 Ft közötti összeg ad reális elképzelést ebben az esetben. Itt azért már nagyobb feladatokat is el kell végeznie az IT cégnek, hiszen lehet, hogy össze kell kötni a weblapot egy számlázó rendszerrel vagy egy megrendeléskezelő szoftverrel, stb. Tehát itt már nem feltétlenül csak egy egyszerű weboldalra érdemes gondolni, hanem egy olyanra, amelyen keresztül adatokat tudnak küldeni és fogadni a látogatók és az admin felületen dolgozók.

  • Nagyméretű IT cég (40+ fős csapat)

Nagyméretű IT céget főként a multik keresnek fel, hiszen az ő igényeiket már nehezen vagy alig tudná kielégíteni egy kisebb IT csapat. Itt nyilván szofisztikált, professzionális videókkal, képekkel teli webhelyeket érdemes elképzelni, amelyek egyáltalán nem hasonlítanak semmire sem, ami jelenleg az interneten van.

Nekik egyedi fejlesztésre, egyedi dizájnra, egyedi funkciókra és egyedi informatikai megoldásokra van szükségük, hiszen óriási a verseny az egyes multik között, amelyet csak akkor tudnak megnyerni, ha profi IT cégre bízzák a weboldal készítést.

  • Weboldal készítés árak nagyméretű IT cég esetében:

3.000.000 Ft-tól, s a határ gyakran a csillagos ég. Külföldön megesik, hogy egy céges logóért elkérnek 1 millió dollárt is, de persze ezeket főként a luxus márkák tudják csak kifizetni. Itthon azért ez nem gyakori, hiszen itthon nincsenek olyan világmárkák magyar kézben, amelyek ilyen széleskörűen tudnák elkölteni a céges büdzsét.

  1. Milyen típusú weboldalt kell készíteni?

Különbséget kell tenni céges weboldal és személyes vagy hobbi weboldal között. Ez azért fontos, mert a céges weboldalak esetében sok jogi akadályba lehet ütközni, amelyet csak úgy lehet megoldani, ha van kéznél egy ügyvéd, egy könyvelő vagy bárki, akinek a tudása ahhoz kell, hogy teljesen legális, és a jelenlegi online vállalatokra vonatkozó jogi előírásokat sikerüljön betartania az elkészült weboldalnak.

Nyilván egy személyes vagy hobbi weboldal a céges weboldal töredékébe fog kerülni, mert egyszerűbb, nincsen sok komplikáció vele, illetve alapvetően nem kell hozzá különféle sütiszabályzat elfogadása vagy bármi, amelyre a cégeknek szüksége lehet, hogy mérni tudják a weblap teljesítményét.

  1. Milyen határidővel kell dolgozni?

A weboldal készítés ára attól is nagyban függ, hogy milyen határidőre kell dolgoznia a programozói gárdának. Ha nagyon rövid határidőt szab meg az ügyfél, s ezt teljesíteni is tudja az IT cég a megszokott színvonalon, akkor akár triplájára vagy négyszeresére is nőhet az ár. Persze ez a legtöbb céget nem hozza zavarba, mert a konkurencia miatt inkább többet költenek egy weblapra, semmint lemaradjanak az online versenyben.

Konlúzió

A weboldal készítés árak tehát sok tényezőtől függenek, viszont a cikkben említett tól-ig árak aránylag jól tükrözik a valóságot. Ezek alapján már könnyebben meg tudod Te is határozni azt, hogy körülbelül mennyit érdemes félretenned akkor, ha egy csinos, egyedi és jól használható céges vagy személyes weboldalt szeretnél készíteni.

Nem vagy biztos abban, hogy melyik IT cég tudná Neked elkészíteni álmaid weblapját? Bátran lépj velünk kapcsolatba, s egy konzultáció keretein belül hasznos tanácsokkal látunk el, hogy könnyebben tudj eligazodni az online világban.

Segíthetünk valamiben?