Mit tud a Froyo?

Az Android hatodik főverziója végre legalább annyira összefogott, mint amennyire szükség volt már erre a sok hirtelen verzióváltás során. Jelenleg éves szinten 60 millió androidos telefont aktiválnak, mely valóban eléggé indokolttá teszi, hogy legyen végre egy töredezettség-mentesített platform.

Az eddigi eltérő verziók nem csupán a felhasználók számára jelentettek bonyodalmakat, hanem a fejlesztők dolgát is erősen megnehezítették, melyet most a Froyo hivatott áthidalni.

A legelső frissítést a HTC Desire kapta, majd ezt a többi HTC készülék követi. A frissítés mobilhálózaton és wifin egyaránt elérhető lesz. A készülék belső tárhelyén 25 MB szabad helyre van szükség, azután pár perc alatt frissül a rendszer.

A Froyo fejlesztése során ügyeltek arra, hogy a felület ne változzon túl sokat, így nem kell semmilyen különlegességre számítani, valamint a korábbi beállítások is megmaradnak.

A Froyo teljesítménye óriási változásokat mutat az előző verzióhoz képest, ugyanis az alkalmazások programkódjai valós időben konvertálódnak gépi kódra. Ez erősen észlelhető a sebességben, akár alkalmazások tekintetében nézzük, akár böngészés közben.

Azért a flash objektumokat még mindig érdemes kikapcsolni böngészés közben, mert azok lassíthatják a folyamatot, de ha szükséges, lassabban ugyan, de teljes valójában jelenik meg egy-egy flash tartalom.

A Froyo által a wifi és a 3G jelerősség, valamint az akkumulátor üzemidő növekedett, persze az optimális működés főként a futtatott alkalmazásoktól és a böngészéstől is erősen függ.

Gyorsaság tekintetében az újraindítás és leállítás sebessége említésre méltóan lecsökkent, ami főként befagyott programok esetében igen jóleső érzés, hiszen most már nem kell túl sokat várni ilyen esetben sem a leállításra vagy újraindításra.

A Froyo újdonsága, hogy jobbra is el lehet már forgatni a képernyőt, ráadásul sokkal rövidebb idő alatt.

A hangos keresés hangfelismerése sokat fejlődött, erre azonban nincs magyar nyelvű támogatás.

A feladatkezelő is kibővítésre került, ami lehetővé teszi, hogy több futó vagy utoljára használt program maradjon elérhető távolságban, mint a Froyo előtti verzióban.

Aki gyakran szokott rádiót hallgatni, nyilván örül neki, hogy a Froyo kezeli az RDS információkat, ami eleve alapvető lett volna, ennek ellenére hiányzott az előző verziókból.

A belső tárhely kérdése is némileg megoldottá vált, ugyanis némely alkalmazás tekintetében lehetőség van SD-re telepítésre is, ami egy jó módszer a készülékben lévő tárhellyel való spórolásra.

A programok sokkal könnyebben kezelhetővé váltak a Froyo alatt. Egyszerűbben kezelhetők, gyorsabban leállíthatók és eltávolíthatók, valamint a kifagyott programokat a beállítások menüben is le lehet állítani.

A Froyo már engedélyezi, hogy több alkalmazás frissüljön egyszerre, valamint az automatikus frissítés is beállítható, akár értesítés nélkül, ha a felhasználó úgy szeretné.

A média funkciók gyorsabbak és jobb minőségűek lettek. Ez főként a fotózásnál és videofelvétel készítésnél látszik igazán, természetesen ezek sebessége attól is függ, hogy abban a pillanatban hány alkalmazás fut még a készüléken.

Nagyszerű hír azoknak, akik elengedhetetlennek érzik a flash-eket, hogy az Adobe Flash 10.1 teljes értékűen alkalmazható a Froyo alatt, és ténylegesen működik is. A lassulás persze nem zárható ki, ez főként flash tartalmaktól függ.

Mindent összevetve a Froyo jól sikerült és már nagyon nagy szükség volt rá. A HTC Desire tulajdonosok számára már elérhető a frissítés, érdemes a lehető leggyorsabban frissíteni a platformot.