Ujjlenyomat hackerek

Az okostelefonok használata esetén a felhasználók számára előnyt és egyszerűsített használatot jelent az érintőképernyő használata, ám ezzel egyidejűleg biztonsági rést képez a hackerek számára.

Az érintőképernyőn végighúzott ujjak mintázatát könnyedén rekonstruálni lehet, ez által a készülék, valamint az alkalmazások belépőkódjai visszafejthetők.

Az erre vonatkozó kutatások ideje alatt világossá vált, hogy 90%-os biztonsággal megfejthetők a kódok, melyek a készülék zárolását feloldják, mindezt az ujjlenyomatok alapján.

A többszörös ujjlenyomatok alapján az is megfejthető, hogy a készülék tulajdonosa mely alkalmazásokat használja leggyakrabban, és a sokszor beírt jelszavak ezáltal felismerhetők, még akkor is, ha az ujjlenyomatok időközben elmaszatolódnak.

Ebben az esetben a legjobb védekezési módszer, ha az érintőképernyő gyakran át van törölve olyan kendővel, mely nem árt a készüléknek, ám az ujjlenyomatokat eltünteti.

Még vizsgálják azt az eshetőséget, hogy hőlenyomat alapján visszakövethetővé válnak-e a használt jelszavak, mert ha igen, akkor a törölgetés sem sokat segít a problémán, hiszen mégsem tarthatjuk hűtőszekrényben telefonunkat. Ám nagyon valószínű, ha ez a vizsgálat pozitív eredményeket hoz, akkor hamarosan megszületik erre is a megoldás.