Táblagép 35 dollárért

Az indiai oktatási minisztérium újabb olcsó hardver gyártást kísérel meg. Az első projekt, mely laptopra vonatkozott, kudarcba fulladt, ám ez nem riasztotta vissza az oktatási minisztert az újabb próbálkozástól.

Jelenleg egy rekord olcsóságú táblagépet fejlesztettek ki, mely olcsóságától függetlenül jól működő prototípus lett. Ennek jelenleg 35 dollár a gyártási költsége.

Az olcsó táblagép elsősorban a közoktatást célozza, tehát első lépcsőben az oktatási intézmények, egyetemek lesznek az új táblagép célközönsége, ám nem zárkóznak el a kiskereskedelmi forgalomtól, és nem kívánják országon belülre kisajátítani a gépet.

A táblagépen az Android fut, mint operációs rendszer, és egészen jó sebességet produkál. A gép memóriája 2GB, van benne wifi vezérlő, webkamera, USB csatlakozó (mini), SD kártyaolvasó (mini), SIM foglalat, video és fülhallgató kimenet.

A készüléket kipróbálták egy élő televíziós műsor keretein belül, és szemmel láthatóan elégedettek voltak az eredménnyel.

Az érintőképernyő nem annyira érzékeny, mint amennyire elvárható lenne, ám ez az egyetlen olyan pont, mely különbséget mutat a drágább gépekkel szemben.

Az első egymillió darabot a jövő év folyamán legyártják, miközben folyamatosan kísérleteznek az olcsóbb alkatrészeken, mivel a cél, hogy a gyártási költségeket 10 dollárra csökkentsék.